• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #914413  autor: saturnv
 06 mar 2017, 15:59
Witam,

W dniu dzisiejszym 06/03/2017 wykonalem cesje z abonamentu firmowego na taryfe prywatna.
Umowa po cesji zawarta na czas nieokreslony z kara umowna 0.00 (numer telefonu bez zadnego cyrgrafu, ktory skonczyl sie 03/03/2017). Taryfa po cesji OMG64,90.

W regulaminie jest zapis $4 punkt 5. "Abonent, zadajac przeniesienia numeru telefonu do innego dostawcy uslug, moze rozwiazac Umowe bez zachowania terminow wypowiedzenia".

Moje pytanie brzmi, jesli chcialbym przeniesc teraz ten numer do Orange bez okresu wypowiedzenia, to czy Plus naliczy mi jakies oplaty, czy tez nie? Slyszalem ze niektorzy operatorzy naliczaja odszkodowania. W umowie cesji nie ma wogole mowy o czyms takim. Jak to wyglada?

pozdrawiam
SaturnV
 #914861  autor: BUCKS
 09 mar 2017, 12:52
Zapłacisz abonament za cały okres rozliczeniowy w którym dokonałeś przeniesienia numeru.

Typowe wypowiedzenie to jeden okres ze skutkiem na koniec okresu, czyli zakładając, że Twój okres jest od 1 do ostatniego dnia miesiąca to rezygnując w marcu umowę masz do końca kwietnia.
Korzystając z przeniesienia numeru do innej sieci bez okresu wypowiedzenia to niemal od ręki zmieniasz sieć ale stary operator naliczy abonament za cały marzec, choć w praktyce korzystałeś z ich usług tylko np. 10 dni. Za kwiecień nie powinni naliczać abonamentu.

Tylko nie wiem, czy cesja formalnie działa od razu, czy wejdzie w życie dopiero od nowego okresu.
Dlatego w tym wariancie bezpieczniej byłoby wypowiedzieć standardowo umowę z przejściem do oferty na kartę, potem w ramach oferty pre-paid cesja z firmy na osobę prywatną i na końcu zmiana operatora.