• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #913686  autor: magda0330
 01 mar 2017, 21:06
Do mojej siostry dzwoniono dziś z numeru rzekomo z Włoch, wczoraj dzwoniono z Niemiec, okazało się że to jej narzeczony który mieszka w Anglii dzwonił ze swojego numeru, jednak w połączeniach przychodzących są to dwa różne numery z dwóch różnych krajów, czym może być to spowodowane? :?
 #913690  autor: mungo
 01 mar 2017, 21:20
Najprawdopodobniej tak jest taniej dla operatora - kwestie rozliczeń między sieciami.
Ja taką sytuacje miałem na Ukrainie i to nie w jakiejś małej, wirtualnej sieci, ale u największego operatora Kyivstar. Gdy dzwoniłem z Ukrainy do Polski moim rozmówcom pojawiały się losowo albo jakieś polskie numery komórkowe, albo hiszpańskie, holenderskie, francuskie, albo czasem numer zastrzeżony...
 #913694  autor: Gregrin
 01 mar 2017, 21:51
magda0330 pisze:który mieszka w Anglii dzwonił ze swojego numeru
A numer jest w jakiej sieci ?
Takie sytuacje miały miejsce gdy znajomi dzwonili z Austrii przez jakieś numery dostępowe (coś jak telegrosik ?). Uważam ze brak prezentacji numeru (albo gorzej- przedstawianie innych numerów) dzwoniąc bezpośrednio z karty operatora jest dla niego kompromitacja. Problemów z prezentacja (sztuczna bo sami sobie numer wybieramy -potwierdzając go wcześniej) nie maja tani operatorzy voip a infrastrukturalni nie umieją sobie poradzić ??
 #913707  autor: reboot
 01 mar 2017, 23:16
Gregrin - znajomy w USA kupił starter Ultramobile https://ultramobile.com/ (pakiet nielimitowanych połączeń do wielu krajów świata, w tym do Polski) i jak dzwonił do mnie, prezentował się czasami jako Włocławek, czasami jako Gdańsk itp.

WKS
 #914337  autor: buster
 06 mar 2017, 06:19
Tak wygląda sim-boxing. To nie jest taniej dla operatora tylko nielegalny pośrednik. Przy dobrej konfiguracji numer się nie wyświetla. magda0330 zapytaj czy dzwonił korzystając z jakiegoś numeru dostępowego na tanie połączenia. Jeżeli tak to na 100% sim-boxing.
Myślałem, że wraz ze zmianami opłat roamingowych ten biznes upadnie, ale widać nie. To, że się pokazują numery obcych operatorów to może być wynik konieczności rejestracji naszych kart.