• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #803072  autor: grimzie
 22 maja 2015, 17:01
Witam Was forumowicze. Potrzebuje porady ponieważ w tych sprawach jestem dosyć zielony.
Otóż - na koniec lipca konczy mi się umowa z Play - abonament, sam sim 24 zł miesiecznie w tym jedynie bezpłatne sms i rozmowy w play +500 mb internetu - ogólnie lipa. Sam play tez nie ma mi dużo do zaoferowania. Postanowiłem przejść do plusa - pół roku za darmo, all no limit 50 zł miesiecznie. Wszystko wypełniłem dzisiaj przyjechał kurier i podpisałem. Jakoż ze jestem durny i nie przejżałem całej oferty telekomunikacyjnej a jedynie najwiekszych operatorów przegapiłem oferte Virgin - 29 zł all no limit (bez mms) , 2gb internetu, bezpłatny transfer na fb, messanger itd. Oferta marzenie jak dla mnie bo w sumie po co przepłacać i jeszcze byc uwiązanym dostając jeszcze mniej ? Dlatego predko zadzwoniłem na infolinie plusa powiedzieli zebym odesłał umowa a do playa zadzwonił i zablokował przeniesienie. Moje pytanie jest teraz takie , jak oceniacie zasieg w VIRGIN ? Łączy się on też przez plusa ? Niby pisza ze tylko Play i Tmobile ale ludzie raportują łączenie przez siec PLUS. Mieszkam w Warszawie ale czesto jestem urodziców na zadu**u gdzie jedynie plus ma dobry zasięg. Jak to jest z internetem , czy on rzeczywiscie jest lte oraz jak długo utrzyma sie ten pakiet ? Czy zostać już w tym plusie i dostać lepsza jakosć usług czy przejsc do tej sieci ?Jakie są Wasze doświadczenia z nowym operatorem? AA i najważniejsze - czy mogep rzenieść numer z abonamentu na karte w trybie jednodniowym tj nie czekajać na koniec umowy z play ( w plusie sie tak da)
Z góry dziekuje za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam
 #803093  autor: Blank
 22 maja 2015, 20:05
Witaj,

Virgin działa na zasięgu Play oraz T-mobile. Osoby przenoszące numer mogą i tylko mogą mieć dostęp do plusa, nie jest to jednak ani oficjalne, ani w żaden sposób wspierane, więc nie należy na tym polegać. Inna sprawa, że z tym raczej problemy są bardzo rzadkie. Pamiętaj jednak, że punkt styku między Plusem, a Playem nie dziala tak dobrze, jak punkt styku między Playem, a T-mobile, więc częściej mogą pojawiać się np. komunikaty o zajętości sieci przy próbie korzystania z kodów USSD, czy próbie połaczeń.
Oczywiście, internet działa także w technologii LTE, ale tylko na zasięgu Playa. U pozostałych operatorów jest to maksymalnie 3G (HSPA+).
Możesz przenieść numer w trybie jednodniowym z abonamentem, ale płacisz za czas, który normalnie byłby okresem wypowiedzenia.
Na przykład jeśli masz okres rozliczeniowy między 1 a ostatnim dniem miesiąca, a przeniesienie odbędzie się 25.05, to mimo, że w Virgin będziesz od 25.05, to zapłacisz za caly maj i czerwiec (bo gdybyś przeniósł w trybie wypowiedzenia to przeniesienie odbyłoby się z dniem 01.07).
Nie mogę ocenić zasięgu Virgin, ani Playa, bo nie mieszkam w twoim mieście. Jeśli jesteś pewny, że u ciebie jest krucho z zasięgiem Playa, to weź pod uwagę co napisałem na początku.
Obecnie nie korzystam z Virgin - korzystałem z taryfy Bez Kompromisów, którą musiałem z bólem (albo bulem :D) serca odrzucić, aby móc korzystać z kilkugodzinnej promocji u innego operatora (przeniesienie numeru - tylko ten miałem zarejestrowany), ale gdy korzystałem to byłem zadowolony - zwłaszcza z BOK.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #803095  autor: grimzie
 22 maja 2015, 20:14
To mimo wszystko chyba przejdę do VIRGIN. Play rozwija zasięg LTE a do przeglądania FB i maila HSPA+ wystarczy w zupełnośći. Tmobile też ma podobno dobry zasięg więc chyba nie powinno byc wielkich problemów z VIRGIN. Najlespze jest to ze za 30 zł mam all no limit i nie jestem uwiązany na 2 lata. Poczekam jeszcze aż jakiś użytkownik virgin sie wypowie w sprawie zasięgu. Jeżeli jeszcze moge w kazdym momencie przenieśc z virgin do innej sieci to w ogóle bajka
 #803157  autor: Blank
 23 maja 2015, 12:09
Nie powinieneś mieć problemów (co nie oznacza, że nie będziesz mieć - ewentualny brak problemów moze zagwarantować ci tylko wróżbita Maciej [lub jego koledzy po fachu]).
Oczywiście, w każdej chwili będziesz mógł się przenieśc z Virgin do innej sieci - ponieważ to oferta na kartę to w trybie jednodniowym.

Jeszcze jest jedna możliwość. Jeśli zależy ci na zasięgu Plusa możesz pomyśleć również o Lyca Mobile:
- SMSy, rozmowy i 3 GB neta za 29 zł. lyca działa na zasięgu Plusa.
Wada to brak LTE, ograniczenie do bodajże 3000 minut, naliczanie minutowe (choć w tej ofercie niby nalicza sekundowo) i routing danych przez UK (wyższe pingi, prędkości ok. 2 Mbps).

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #803187  autor: grimzie
 23 maja 2015, 15:45
zostane przy virgin. Jest szansa, że mi przez plusa bedzię łączyć 8) jak będa problemy to zawsze sie mogę przenieść