• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #797821  autor: JestemLukasz
 22 kwie 2015, 15:27
Witam,

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad abonamentem bądź zwykłą kartą prepaid - zastanawiają mnie różnice - kieruje się ekonomią i dobrym zasięgiem.

Podam Wam informacje do najkorzystniejszych opcji abonamentu bez telefonu, w celu, żebyście mieli porówanie.

Popatrzyłem na własną rękę i zastanawia mnie obecnie NJU Mobile 39 zl miesięcznie wszystko no limit i 2 GB internetu, to samo w RedBull Mobile 39 zł tylko zastanawiam się co będzie lepszym wyborem ?

Play, orange i t mobile kiepsko wypadają.

Coś obiło mi się o oczy jeszcze Virgin mobile wszystko no limit, 2 GB internetu mmsy 25 groszy i cała kwota 29 złoty, aż w szoku jestem.

Co sądzicie ? Wypowie się jakiś użytkownik owych sieci ?

Rozważałem zakup zwykłej karty i aktywowanie jakiś pakietów ale chyba bardziej ekonomicznie, taniej wychodzi abonament bez telefonu niż karta na doładowania - co sądzicie ?

Jak jestem w błędzie proszę wyprowadźcie mnie z niego.

Zastanawiają mnie różnice co lepiej zakupić - dodam, że owe abonamenty są bezterminowe.

Z góry dziękuje za pomoc Wam, pozdrawiam Łukasz :)
 #797829  autor: Gregrin
 22 kwie 2015, 15:47
Tak jak pisałeś miesięczny nolimit (pakiet na kartę) virgin (bez MMS) za 29zl.
Albo pakiety w redbullu za 3 lub 7 zl dają ci nolimit na połączenia, SMS+MMS i odpowiednio 300MB lub 700MB na 3/7 dni (ale praktycznie o jeden dzień dłużej). W abonamencie raczej tylko drożej.

Virgin, z tego co piszą na forum (przeczytaj parę ostatnich stron z tematu o tym operatorze) jest bezproblemowe. Natomiast podobno były "utrudnienia" w przeniesieniu numeru do redbul'a i trochę kłopotów z czasem działania pakietów i opóźnienia w ich aktywacji ale o tym musiał by się ktoś wypowiedzieć kto aktualnie korzysta.

Dodatkowo jeśli masz dużo osób w play to w Play formula po doładowaniu za 5zl masz nielimitowane połączenia i sms do play na 50 dni (a 5zl na koncie głównym).

I virgin i redbull korzystają z zasięgu playa wiec jakość będzie raczej taka sama.

Zdefiniuj jak korzystasz z telefonu (ile minut -do jakiej sieci, ile sms,mms i MB) to może ktoś podrzuci ci jeszcze bardziej ekonomiczne rozwiązanie jeśli nie potrzebujesz nolimitow.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2015, 16:05 przez Gregrin, łącznie zmieniany 2 razy.
 #797834  autor: Rosolak
 22 kwie 2015, 15:57
Jeżeli chcesz przetestować zasięg Play/RBM to możesz zamówić ze strony/wziąć z salonu tzw. starter zasięgowy (bezpłatny). Po części możesz tym przetestować też Virgin (nie ma roamingu Plusa i Orange).
Oferty są podobne, prepaid to zero zobowiązań, a abonament zawsze ma ten okres wypowiedzenia.
Nie napisałeś nic o tym z jakiej sieci korzystałeś dotychczas, w jakiej masz najwięcej kontaktów etc. Ciężko doradzić tak naprawdę.

W związku z przejściem na abonament, kończę zabawę w testowanie prepaidów i regularnym udzielaniem się na forum. Będę czasem zaglądał.
Życzę wszystkim pełnego zasięgu :-) R.
 #797836  autor: bazooka
 22 kwie 2015, 16:05
Rożnica między abonamentem a kartą to przede wszystkim wygoda...
W abo: rachunek, opłata (często zlecane polecenie zapłaty). Jednak czy to umowa bezterminowa czy terminowa, to zawsze jakaś umowa - nie można rzucić i zmienić.
W zasadzie tak też jest na kartę, bo przecież nie załadujesz za 50zł i zaraz nie wyrzucisz, bo szkoda.
Prepaid jest dla umiejących kontrolować swoje wydatki, analityków, ludzi oszczędnych - oferty nolmitowe nie wiele różnią się od abonamentowych, ale ewentualnie możesz na różne miesiące w roku zmienić pakiety, ba...nawet dni czy tygodnie mogą być inne pakiety włączone (zależnie od oferty) co oznacza oszczędność.
Tak jak jednak kolega @Gregrin wspomniał - dużo znajomych w jednej sieci to już myślenie oszczędnościowe i już może wskazywać, że ten nolimit to wcale nie musi być taki wskazany.
Mieć a nie mieć 29zł - hmmm warto się zastanowić, oczywiście zależy to od podejścia do sprawy: czy tylko chcesz nolimit, czy go potrzebujesz, ile piszesz smsów/mmsów, ile korzystasz z internetu, komunikatorów itp itd.
 #797839  autor: mkkot
 22 kwie 2015, 16:26
Deklaruję się jako karciarz, ale w kwestii merytorycznej różnic abonamentu i karty:

1. W Orange na prepaidzie masz gorzej działający Internet
2. W Orange w abonamencie zdarza(ło?) się mieć zablokowany roaming międzynarodowy
3. W sieciach innych niż Playowe w prepaidzie nie działają przekierowania i połączenie oczekujące
4. W abonamencie zwykle jest drożej - nie skorzystasz z promocji, nie doładujesz taniej przez allegro
5. Abonamentu nie zmienisz z dnia na dzień, podobnie jak sieci. Jeśli często zmieniasz przyzwyczajenia i potrzeby oraz miejsca zamieszkania, zlikwidują nadajnik, planujesz wyjechać za granicę itp. - ma to kolosalne znaczenie.
6. Na karcie nie wystawią Ci ogromnego rachunku za SMS-y premium, roaming, subskrypcje, Internet i inne rzeczy, nawet jeśli jest to błąd operatora, to co najwyżej stracisz zawartość konta. Nie przyjdzie Ci komornik ani nie zadzwoni windykator.
7. Z abonamentu jest łatwiej przejść na lepszą promocję abonamentową u innego operatora lub skorzystać z oferty utrzymaniowej u obecnego
8. Operatorzy wirtualni mają często tylko prepaid
9. Istnieją pewne usługi, które działają tylko w abonamencie, np. w Playu zakupy w Google Play są doliczane do rachunku
10. Niektóre SMS-y charytatywne premium w Plusie są przekazywane bez prowizji dla operatora
11. W prepaidzie nie musisz się rejestrować
12. W prepaidzie nie wyślesz SMS-a premium bez doładowania (przynajmniej w Playu tak jest)
 #797846  autor: bazooka
 22 kwie 2015, 17:05
mkkot pisze:1. W Orange na prepaidzie masz gorzej działający Internet
Opinia subiektywna, od pewnego czasu kompresja została wyłączona, a internet działa stabilniej (ja nigdy nie czułem dyskomfortu - miasto) http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 26#p791926
mkkot pisze:3. W sieciach innych niż Playowe w prepaidzie nie działają przekierowania i połączenie oczekujące
Szerzej tutaj: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... ce#p786061
mkkot pisze:11. W prepaidzie nie musisz się rejestrować
Chyba, że chcesz przenieść ten numer do innej sieci.
 #797875  autor: TomekO
 22 kwie 2015, 18:24
Dla mnie różnica polega na opłacalności. Biorę to co mi pasuje. Jak prepaid to brałbym pakiety RBM Energy. Jeżeli chodzi o abonamenty to ile ma ich być ? Przy 3 zastanowiłbym się nad Play Formuła Rodzina Europa z kodem pracowniczym. Za 28 zł. wyjdzie wszystko no limit i ponad 8 GB na kartę, LTE 6 miesięcy, 2000 minut odebranych w roamingu itp. http://play.pl/promocja/karta-duzej-rodziny/ . Abonament z telefonem to Orange z przeniesieniem i 6 miesięcy za darmo. Ja jak skarbonkę w prepaidzie wyczyszczę to nad takimi ofertami się zastanowię. Play w prepaidzie przekombinował z promocjami i od 1,5 roku rozmowy dawał w "bonusie". Eldorado jednak powoli się kończy ;)
 #797879  autor: JestemLukasz
 22 kwie 2015, 18:40
Potrzebne mi no limit - dzwonię do różnych sieci, piszę dużo smsów, czasami mmsy i internet 2 GB dla mnie to minimum.

Korzystałem z Play rok czasu, większość życia plus i od pół roku NJU Mobile.

Nie wiem jak to możliwe ale gdy rozmawiałem przez Playa miałem wrażenie, że jakość głosu rozmów była o wiele stabilniejsza aczkolwiek może mi się wydaje bo wtedy również nowy telefon otrzymałem ( HTC m7 )

Nie interesuje mnie oferta z telefonem gdyż to nie opłacalne, czysta karta bądź abonament bez telefonu.

Nowy numer zamierzam zakupić u danego operatora - potrzebna zmiana nie chce przenosić.
 #797887  autor: Blank
 22 kwie 2015, 19:01
Biorąc pod uwagę powyższe:

- Virgin mobile - 29 zł za nielimitowane SMSy, rozmowy i 2 GB danych. Jakość Playa. Z powyższego postu wynika, że jesteś z niej zadowolony.
Zalety:
- prostota - pakiet 29 odnawia się automatycznie o ile masz 29 zł na koncie. Wymagane jest jednorazowe uruchomienie i to tyle. Potem możesz zapomnieć o wszystkim, poza doladowaniem :)
Wady:
- płatne lub niebezpieczne przeniesienie numeru - kopię dokumentu odsyłasz albo listem zwykłem, albo dopłacasz i stoisz w długiej kolejce na poczcie za list polecony
- brak MMSów wliczonych do opłaty

-- Red Bull mobile Energy na kartę - 3 zł / 3 dni i 300 MB, 7 zł / 7 dni i 700 MB za nielimitowane rozmowy, SMSy i MMSy do wszystkich (oraz wspomniany pakiet danych)

Zalety:
- wliczone MMSy
- Pełna Jakość Play - roaming Plus/T-mobile, Play24, Obsługa w salonach Play (ndt przeniesienia numeru)
- Bardzo niska opłata, nawet 21-24 zł miesięcznie (28-31 dni) przy włączaniu pakietu co 4 dni (kosztem jest utrata resztek z 300 MB)
Wady:
- Problem z przeniesieniem numeru do RBM na kartę
- Konieczność pilnowania terminu

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #798027  autor: JestemLukasz
 23 kwie 2015, 15:31
Między Virgin a Redbull widzę różnice 5 złotych tylko - czy mylę się ?

Proszę osoby korzystające o wypowiedź na temat tych sieci.

Numerów nie muszę rejestrować ? :smt006
 #798029  autor: Wulo
 23 kwie 2015, 15:54
JestemLukasz pisze:Między Virgin a Redbull widzę różnice 5 złotych tylko - czy mylę się ?

Proszę osoby korzystające o wypowiedź na temat tych sieci.

Numerów nie muszę rejestrować ? :smt006
Ja korzystam aktualnie z RBM na kartę. Trochę zachodu z tym było, ponieważ dużo utrudnień z przeniesieniem numeru. W salonach brakuje kart do ofert na kartę (do ofert abonamentowych RBM bez problemu, nawet nano SIM od ręki). Zamówiłem telefonicznie kartę do salonu Play. Kiedy mnie przenieśli był problem z pakietami. Gdy uruchomiłem to status "w trakcie włączania" widniał 3-4 dni. Oczywiście BOK, salon, aż w końcu ruszyło. Teraz jestem zadowolony, korzystam z pakietów za 7 zł za nolimit. Pakiety uruchamiam na Play24 albo przez aplikację w telefonie i aktywacja nie trwa dłużej niż 5min. Posiadam zasięg wszystkich Polskich sieci. Jedyna wada to trzeba pamiętać, żeby włączyć pakiet, bo niestety nie odnawiają się automatycznie. Dodatkowo włączyłem sobie stan darmowy, tak więc jak nie mam pakietu to chociaż do Play mam za free. Oczywiście przenosząc numer trzeba go zarejestrować.

Co do Virgin Mobile to korzystałem przed RBM na kartę, ale brak MMS'ów w pakiecie mnie zniechęca.
 #798030  autor: adik
 23 kwie 2015, 16:19
Kolejny temat zakładasz i dalej nie wiesz co wybrać -naprawdę ?,w temacie prepaidów nolimitowych nie zmieniło się nic od twojego pierwszego zapytania gdzie interesował cię abonament,ale potem wolałeś jednak prepaid.Też mógłbym zakładać co kilka dni nowy temat,ale tego nie robię, bo już istnieją długi czas tematy z opisem konkretnych prepaidów.

http://www.speedtest.net/my-result/4142279769
 #798061  autor: bazooka
 23 kwie 2015, 19:37
Ja z kolei sądziłem, że to temat "poglądowy" - opiniotwórczy i czuję się oszukany... bo ktoś tu sobie oferty szuka - tzn marudzi, a nie chce merytorycznie podyskutować w temacie tytułu założonego wątku - jak dla mnie temat do zamknięcia, a przynajmniej do zgłoszenia do oceny moderacyjnej :!:
 #798108  autor: słoneczny
 24 kwie 2015, 00:22
Wiele osób stęka od lat na Play, tylko nie biorą pod uwagę, że play jest pewnego rodzaju hybrydą.
Jeżeli chodzi o Virgin mobil i zasięg Play to jest on tragiczny. Natomiast jeśli chodzi o Virgin mobil i zasięg roamingowy T-mobile to jest on dobry+. Z tego co zauważyłem to net w Virgin jest od 1,5 - do 5,5 Mbps w zależności od pory dnia. Jak dla mnie wystarczająco do telefonu/ tabletu. Virgin dobry i tani, ale trzeba zaznaczyć z góry że nie najlepszy. Musisz wybrać jakiś kompromis.