• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #796640  autor: reed111
 16 kwie 2015, 18:46
Witam!

W internecie naczytałem się różnych opini i się całkowicie w tym pogubiłem. Planuje kupić Samsung Galaxy S5 i mam kilka pytań:

1. Czy operatorzy w polsce nakładają simlocka na telefony? Wszyscy czy tylko wybrani? i czy zdjęcie samemu takiego simlocka wiążę się z utratą gwarancji ?

2. Czy telefon zakupiony w jakimkolwiek salonie plus/orange/play/t-mobile etc jest zawsze brandowany? mam tu na myśli czy system jest przez nich jakoś zmieniany na potrzeby sieci.

bardzo byłbym wdzięczny za fachową odpowiedź :)
pozdrawiam

#edit i co znaczy np brand z t-moblie? po prostu jakies 2-3 aplikacje ktore mozna usunac czy sprawa jest grubsza i nalezy zreinstalowac soft aby miec czysty?
 #796665  autor: Blank
 16 kwie 2015, 21:39
1. Tylko Poręcz spółka zło (znana także jako Rdza Sp. zło, rzadziej Orange z o.o.). Zdjęcie simlocka w sposób inny niż kodem zawsze kończy się utratą gwarancji. W wypadku ściągnięcia simlocka kodem nie z autoryzowanego serwisu producenta, bądź operatora, zależy od producenta. U Samsunga tak, LG twierdzi, że nie.
2. Nie zawsze, ale bardzo często. Zazwyczaj zmiany polegają na wgraniu dodatkowych tapetek, dźwięków i aplikacji. Zdarza się jednak, że zmiany są bardziej zaawansowane (co kończy się znacznie wolniejszym działaniem systemu - nie wiem czy nadal tak się dzieje). Przy okazji, wersja brandowana, niezależnie od tego co zostało zmienione, dłużej czeka na aktualizację.
Bywa, że określone wersje brandowane udostępniają, bądź blokują pewne funkcjonalności (jak HD Voice, czy LTE).

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #796716  autor: reed111
 17 kwie 2015, 09:43
o dziękuje Ci bardzo, w końcu ktoś to fachowo wytłumaczył. a ma ktoś doświadczenie z brandowanymi ssamsungami S5? nie wiem czy ryzykowac i kupic np brandowany T-mobile
 #796729  autor: perdos1
 17 kwie 2015, 10:21
Soft brandowany od T-Mobile można łatwo zmienić na niebrandowany, także wg mnie to żadne ryzyko.
 #796739  autor: kowal2200
 17 kwie 2015, 10:50
Oczywiście możesz później przywrócić soft z powrotem na oryginalny w łatwy sposób jeśli by zaszła taka potrzeba.
 #796742  autor: reed111
 17 kwie 2015, 11:15
świetnie. bo miałem pewne opory żeby kupić od kogos telefon zakupiony w t-mobile/orange bo bałem się że nakładane oprogramowanie może mi troche namieszać. dziekuje wszystkim