• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #724875  autor: groove
 13 cze 2014, 00:26
Przeniosłem numer z plusa do play na kartę i testuję tę sieć.
Numer przeniesiony na początku maja.
Próbuje logować się na stałę do plusa, ale efekt jest taki, że jest odmowa.
O blokowanym Orange czytałem na forum. Czy to znaczy,że teraz loguje tylko Play/TM?
Czy ew. można w tej sprawie atakować BOK, żeby odblokowali plus/orange?
Też tak macie czy to u mnie tak tylko (z logowaniem do plusa).
Druga rzecz : jeśli nawet zalogujecie się ręcznie do plusa to po zgubieniu zasięgu i tak wyszuka macierzysty lub TM ignorując ustawienie ręczne?Używam leciwego SGS1.

PS. W plusie jednak nie było takiej "zabawy" :?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2014, 00:52 przez groove, łącznie zmieniany 1 raz.

#724876  autor: darek638
 13 cze 2014, 00:31
Nie było takiej zabawy bo byłeś u siebie. Plus nie jest pijawką i nie korzysta z roamingu innych :mrgreen:

Nigdy więcej Play.

#724877  autor: groove
 13 cze 2014, 00:39
Wiem o tym doskonale, dlatego piszę, że "testuję", bo pierwotnie miałem wrócić do plusa ze względu na lepsze warunki dla "przenoszących", ale pomyślałem, że potestuję playa jak już przeniosłem i już wczoraj przekonałem się, że na trasie, która jeżdżę na co dzień jest lipa, bo są 2 duuże "dziury" zasięgowe, plus bez dziur - porównywałem jadąc i patrząc na oba zasięgi ..Here we come reality...a jakoś myślałem, że dil z TM to będzie OK..no i te 10mln. aktywacji skądś się wzieło...Jak tak jest pod W-wa, to nie rokuje dobrze jak z tym jest ogólnie w kraju. :|

#724880  autor: KC-KARLOS
 13 cze 2014, 04:27
Dlaczego akurat uparłeś się na zasięg Plusa?
W Play to właśnie Plus ma przedostatni piorytet w roamingu krajowym (ostatnie to Orange, które możesz odblokować pod *500/Play24).
A jak u Ciebie działa T-Mobile? Sprawdziłem działanie na tym zasięgu u wielu osób w mojej części regionu - wszystko działa jak należy :)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#724889  autor: Ruben
 13 cze 2014, 08:48
groove, to są uroki roamingu a do tego ostatnio Play coś kombinuje. Wyłączyli wszystkim dostęp do Orange a nielicznej grupie zorientowanych po zgłoszeniach przywrócili. W moim przypadku wymagało to trzech zgłoszeń ponieważ po tym jak odblokowali na mojej karcie Orange, to za kilka dni znowu był blokowany.
Swój problem zgłoś do BOK i powinni odblokować zarówno Plusa i Orange.
Na zasięgu TM ostatnio dzieją się u mnie jakieś cyrki. W centrum miasta, gdzie mam u2100 pełne przełącza się na u900 a na terenach podmiejskich, gdzie jest szczątkowy u2100 i pełny u900, to usilnie trzyma się szczątkowego u2100 lub wskoczy na GSM. Bywały przypadki, że telefon ręcznie ustawiony na TM przełączał się na Orange a za kilka godzin wracał na TM lub wylogowywał się z sieci i pozostawał martwy (bez zasięgu) i trzeba ponownie ręcznie wybrać operatora. Nadmienię, że wcześniej takich problemów nie było na zasięgu TM.
Coraz częściej trafiam na komunikat "sieć zajęta", możliwe, że to efekt przeniesienia priorytetu roamingu na TM.
Podsumowując, Plusa i Orange odblokują Ci w BOK jednak z urokami roamingu, których doświadczasz i ja także trzeba się pogodzić, jeżeli chcesz korzystać z usług Play.

#724912  autor: groove
 13 cze 2014, 11:51
Naprawdę, nie upieram się przy jakimkolwiek zasięgu - jest mi wszystko jedno na czyim nadajniku będę zalogowany, tak napisałem wyżej - myślałem,że umowa z TM poprawi ogólnie zasięg na tyle, że problem będzie występował szczątkowo. Widzę jednak, że przynajmniej u mnie na trasie codziennej nie wygląda to za dobrze - przedwczoraj w tych "dziurach" rozmowa została przerwana - zasięg pojawił się dopiero gdzieś po ok. przejechaniu 1km i to oczywiście TM. Natomiast później znowu dziura na 1-2km - a mój obecny tel. w plusie cały czas zasięg był. Więc priorytetu przedostatniego czy blokowania plusa nie rozumiem, chyba,że chodzi o jakieś umowy, etc. Najgorsze jest to, że jak tel. musi przełączyć się między nadajnikami np. z macierzystego na roaming TM to rozmowa i tak jest przerywana...
Skoro Karlos pisze, że u niego to działa, to może to akurat takie gorsze miejsce - fakt ,że ta moja trasa idzie na tym krytycznym odc. przez las...
Na razie bez histerii, bo dopiero zacząłem korzystanie, zobaczę co będzie dalej.
Czyli jednak ustawienie na stałe sieci nie daje też pełnego komfortu i tel się przełącza jak zniknie zasięg tego ustawionego..niby na stałe...
Ruben, dzięki za info.

#725032  autor: Claudec
 13 cze 2014, 18:56
U mnie po modernizacji Network bardzo poprawił się zasięg 2g/3g Szkoda ze Play tak wolno idzie z uruchamianiem u900. Nawet jak to zrobią to i tak są duże dziury zasięgu. Niby zalecają ustawianie telefonu w tryb automatyczny ale wtedy mam szczątków zasięg Play. Telefon za nic w świecie nie zmieni zasięgu np na full Tmobile.

#725430  autor: marcinek243
 15 cze 2014, 19:04
Najprawdopodobniej próbujesz się logować do u900 aero gdzie play nie ma wjazdu a jest widoczne jako plus. spróbuj się zalogować na 2g

#725472  autor: pakierhakierxd
 15 cze 2014, 21:27
Wiecie co zależy też dużo od telefonu :P ,mój S3 bardzo często loguje się do T-Mobile nawet nie zauważalnie nie raz przeskoczył z Play na jego.Jak już wbije na T-Mobile to mogę przejechać pół miasta i nadal będzie T-Mobile ;)

Ja sobie zleciłem włączenie Orange i zmianę priorytetów na Play/T-Mobile/Orange/Plus i jak dla mnie jest ok :P

Plus dostał ostatnie miejsce ze względu na Aero 2/Lte Mobylanda itp.

#725533  autor: groove
 16 cze 2014, 00:38
pakierhakierxd pisze:...mój S3 bardzo często loguje się do T-Mobile nawet nie zauważalnie nie raz przeskoczył z Play na jego...

Ja sobie zleciłem włączenie Orange i zmianę priorytetów na Play/T-Mobile/Orange/Plus...
No właśnie tak pomyślałem, że może mój SGS1 nie ogarnia tego przełączania jakoś gładko..zobaczę na SGS4. Jak dam na stałe TM to trzyma, ale niby zalecają ustawić automatyczne.No i czy po stracie zasięgu TM nie przełączy się i tak na macierzysty?

BTW : Chcesz powiedzieć, że dzwoniąc do BOK można poprosić o ustawienie priorytetów? :smt017
Ostatnio zmieniony 16 cze 2014, 00:49 przez groove, łącznie zmieniany 2 razy.

#725534  autor: saleen
 16 cze 2014, 00:45
groove pisze:
pakierhakierxd pisze:...mój S3 bardzo często loguje się do T-Mobile nawet nie zauważalnie nie raz przeskoczył z Play na jego...

Ja sobie zleciłem włączenie Orange i zmianę priorytetów na Play/T-Mobile/Orange/Plus...
No właśnie tak pomyślełem, że może mój SGS1 nie ogarnia tego przełączania jakoś gładko..zobaczę na SGS4. Jak dam na stałę TM to trzyma, ale niby zalecają ustawić automatyczne.No i czy po stracie zasięgu TM nie przełączy się i tak na macierzysty.

BTW : Chcesz powiedzieć, że dzwoniąc do BOK można poprosić o ustawienie priorytetów? :smt017
Domyślam się powodu: SGS1 nie obsługuje UMTS900 i stąd te problemy. Miałem do czynienia z tym samym na starych iPhonach 3G/3GS które też nie latają na UMTS900. W ich wypadku najskuteczniejsze było ustawienie na sztywno roamingu T-mobile. Najwyżej na terenach pozamiejskich przełączy się na GSM.

#725548  autor: ezaq
 16 cze 2014, 06:38
saleen pisze:Domyślam się powodu: SGS1 nie obsługuje UMTS900 i stąd te problemy.
Obsługuje.

#725552  autor: pakierhakierxd
 16 cze 2014, 07:54
Tak można, możesz ustawić dowolnie, Play musi być zawsze na 1 miejscu tylko. [/fade]

#725554  autor: saleen
 16 cze 2014, 08:35
ezaq pisze:
saleen pisze:Domyślam się powodu: SGS1 nie obsługuje UMTS900 i stąd te problemy.
Obsługuje.
No to MGSM popłynęło z danymi - podają 1900/2100 ;)
Na gsmarena.com faktycznie jest też 900

#725566  autor: Braymer
 16 cze 2014, 09:49
Właśnie przez to mgsm 3 lata temu nie kupiłem SE Xperia X8, bo podawali wtedy że nie ma on UMTS900.
Przy LG A310 i Nokii 2730 classic też podawali, że nie ma u900. Dopiero jak im napisałem w zeszłym roku to poprawili.
Nie ma jak Telepolis. :)

#725579  autor: saleen
 16 cze 2014, 10:57
No to dla iPhona 3GS z kolei podawali że wspiera U900, gdzie w rzeczywistości dopiero 4rka ma U900 :lol:
Niezbyt rzetelne źródło jak widać

#725671  autor: Dolnopłuk Wiesław
 16 cze 2014, 20:46
Mi działa bez żadnego problemu w Plus, Orange, Tmobile.

#725744  autor: fikusa92
 17 cze 2014, 09:28
Ja też z tego powodu nie nabyłam tego telefonu. Ciekawe jak teraz wygląda sytuacja.