rikitiki: Kup/zamów darmowy starter innej sieci i się okaże czy to kwestia sieci czy sprzętu. U mnie np po zmianie taryfy na nowy PO prędkości wzrosły z 2Mb/s do 4-9Mb/s na tym samym sprzęcie (do 21Mb/s), bo w starej taryfie było ograniczenie do 2Mb/s. Jak miałem modem niższej kategorii (do 3,6/7,2Mb/s) prędkości też były mniejsze a opóźnienia większe.
Do przeglądania WWW, maila czy video SD wielkie prędkości nie są potrzebne - powyżej tych 2Mb/s różnicy nie odczuwam.
Czyli podsumowując: niska prędkość może wynikać i z posiadanego sprzętu i z taryfy i z obciążenia sieci/poziomu sygnału. Myślę że warto by wymienić modem na np Huawei E3131, który można nowy w Play albo T czy na Allegro kupić za jakąś stówkę. A do tego możesz sprawdzić na jakimś starterze jak sprawa wygląda w innych sieciach.
[ Dodano: 2013-11-19, 11:28 ]
Drobna ciekawostka dla zainteresowanych nową ofertą: w odpowiedzi na moje zapytanie w jaki sposób mogę kontrolować wykorzystanie miesięcznego transferu, obsługa klienta najpierw stwierdziła że nie muszę bo w końcu mam internet bez limitu w sieci LTE. Na moją ripostę, że nie mam sprzętu LTE, tylko HSPA, więc limit mam odpowiedzieli że mogę sobie przełożyć kartę do telefonu i sprawdzić kodem *101#... czyli NIE MA możliwości sprawdzenia wykorzystanie transferu w P24.