• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#5736  autor: Piotr
 19 maja 2005, 15:13
He he he wszystko zrozumiałem. Tak jak napisałem w poprzednim poście pozostaje nam mieć tylko nadzieję na to, że na wakację coś ruszy w pre-paidach po paru miesiącach ciszy (przerwy).

To są tylko marzenia ale było by nieźle jak by coś SS poczynili w kwestii obniżenia ceny do innych sieci :wink:

Pozdrawiam.

#5753  autor: sokolowiak
 20 maja 2005, 08:39
Od 23 maja nowa taryfa w SIMPLUS. EASY - bo tak się będzie nazywała oferuje stałą stawkę na połączenia i smsy do każdej sieci. 78 gr rozmowy i 20 gr smsy a dodatkowo PAKIETY OBNIŻAJĄCE KOSZT POŁĄCZEŃ. Każdy pakiet kosztować będzie 6 złotych. Minuta do Plusa i stacjonarnych w pakiecie to 25 groszy, a sms w pakiecie na numery Plusa to 1 grosz. Naliczanie sekundowe. Niestety nie obniżono cen pakietowej transmisji danych GPRS i WAPu przez CSD. Nowa taryfa EASY działać będzie na starej i nowej platformie a jej aktywacja będzie bezpłatna.

#5754  autor: Piotr
 20 maja 2005, 10:14
Szczerze? Jak dla mnie do d... Simplus zaczyna się kreować na drugiego POPa. Jakieś pakiety, śmoje boje itp. Czemu 25 gr. nie mogła by kosztować minuta do PLUSa i stacjonarnych bez żadnych pakietów i innych pierdół.

Przyznam się wam osobiście, że według mnie PLUS GSM niczym ciekawym nie zaskoczył (jeżeli owe informacje są prawdziwe).
Po za tym jak by na to nie spojrzeć wszystko jak by pozostaje takie same. Jeżeli ktoś siedział wcześniej na taryfie Team 7 to i na nowej taryfie Easy będziesz mógł sobie plotkować za 78 gr. do wszystkich sieci czy też słać do nic SMSy za 20 gr. Jedynym dodatkiem są pakiety i nic po za tym - ot co nic szczególnego.
No cóż teraz pozostaje nam czekać na ruchy innych operatorów.

Pozdrawiam.

#5780  autor: xlord
 20 maja 2005, 19:59
O to chodzi w pakietach, ze nie masz pelnej kontroli nad tymi to. Kasuja Cie na poczatku za wykupienie pakietu i potem tak na prawde nie zliczasz wydzwonionych sekund, wiec, z natury rzeczy, nie wystepujac o rachunek szczegolowy, ktory w pre kosztuje dosc slono jak za swistek papieru. Moga krecic jak chca. Rzna pakieciarzy bez mydla. Taka jest prawda. :-D

Pozdrawiam

#5805  autor: Piotr
 21 maja 2005, 20:01
I właśnię za to wieszam psy na Polkomtelu. Myślałem, że przynajmniej na ich poletku będzie w miarę przejrzyscie. Jak widać się myliłem. Ot co już za niedługo przywitamy na naszym rynku klon POPa...

Powstaje tylko pytanie kto będzie następny? Era? Chyba to jest najbardziej prawdopodobne.

#5855  autor: Piotr
 23 maja 2005, 16:22
Jak widzimy Simplus rusza z pakietami. Era obniża ceny połaczeń w TAK TAKu dla posiadaczy taryfy Happy. No a co z resztą? Heyah? POP? Sami Swoi? Czy według was tutaj zapowiada się jakiś postój czy to raczej wyczekiwanie na odpowiedni monet kiedy "przywalić" z dobrą ofertą :wink: 8) :D

#5857  autor: Bartosz
 23 maja 2005, 16:31
Nie wiem co chcą osiągnąć opy niższymi cenami w prepaidach niż w abo ??
Ja płace abo i oni wiedzą ,że w następnym miesiącu znów zapłace - i przecież nie zawsze wykorzystam wszystkich minut więc czasami minuta kosztuje mnie drożej (ale to akurat mnie nie boli) to niby czemu użytkownicy prepaidów mają tańsze rozmowy ? :evil:

#5870  autor: Piotr
 23 maja 2005, 18:15
Bo z analiz rynku wynika, że takich użytowników (tj. na kartę) jest więcej niż na abonament a po za tym człowieczek, który wisi na pre-paidzie nie jest związany nierozerwalnie z daną siecią i w każdej chwili może powiedzieć operatorowi: "Część - czołem. Ahoj". Dlatego też o ten rynek trzeba tak zabiegać i obniżać koszty :wink: 8) :D :-D

PS. Wkurzasz się, że pre-paidy mają niskie stawki? Nie przedłużaj umowy na kolejny okres (abonament) i przejdz na telefonik na kartę - wtedy znikną twoje problemy :-D

#5875  autor: WitekT
 23 maja 2005, 19:58
Bartosz pisze:to niby czemu użytkownicy prepaidów mają tańsze rozmowy ? :evil:
Bo masz za to dotowany telefon, nie masz kłopotu z blokowaniem wychodzących połączeń i szerszy wachlarz usług dodanych? ;)

#5891  autor: Piotr
 24 maja 2005, 09:22
BARTOSZ :!:

Zazdrość to straszna rzecz :wink: :D :-D

#5924  autor: xlord
 24 maja 2005, 21:19
Troszke sie z Wami nie zgodze, bo to, ze sie dostaje telefon za zlotowe to nie jest argument. Natomiast wydaje mi sie, ze rynek abonamentowcow sie wysycil. Wystarczy spojrzec na rynki zachodnioeuropejskie, gdzie udzial w abonamtow post w sieciach siega 20-25%, a u nas nadal jest zdecydowanie wyzszy. Na razie jestesmy na etapie walki sieci o kolejnych klientow, a nowi klienci to tylko i wylacznie prawie prepaidowcy. Dlatego tu jest taka walka cenowa. Moim zdaniem jest to jednak etap przejsciowy, bo za rok moze dwa i rynek pre sie wysyci i zacznie sie z kolei walaka o tych na cyrografach. To przeciez oni daja pewny i staly dochod sieci, a nie pre skaczacy z kwiatka na kwiatek w zaleznoci od tego, na ktorym nektar jest latwiejszy do pozyskania. Oczywiscie to bedzie walka przede wszystkim o klientow biznesowych, gdzie wazne jest nie tylko utrzymanie klienta stalego, ale przede wszystkim dajacego duzy przychod. To ze klientowi biznesowemu jest trudniej zmienic numer nie jest argumentem, bo czesto koszty powiadowmienia o zmianach numeracji sa nizsze niz koszty eksploatacji sieci. Poza tym juz niebawem bedzie roaming wewnatrzkrajowy, ktory na bank poruszy lawine walki o postowcow.
To tylko takie moje wnioski z rynku austriackiego, gdzie bawilem przez pol roku i sie zdazylem napatrzec.

Pozdrawiam

#6626  autor: RobertX
 05 cze 2005, 20:02
Napewno wszyscy macie troche racji. Swoją drogą z tego co zauważyłem to klijenci indywidualni mają taniej niż biznesowi. Mówię teraz o tym co zauważyłem w plusie. Może nawet nie tyle tansze rozmowy co wiecej promocji, w ktorych dostaja darmowe minuty. Czy zgodzicie się ze mna? I czemu tak się dzieje, kiedys najbardziej sie oplacalo miec telefon na firmr a teraz? najmniej, a wogole najlepiej pracownikom porozdawac karty i dawac (przykladowo) 50 zl niech sobie laduje - bedzie taniej