• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #575314  autor: mleczko
 16 sie 2012, 14:46
Witam,
Mam dylemat czy pozostać w 36i6 czy też przenieść się do innej sieci. Do wydania mam 30-40zł na miesiąc, abonament, mix lub karta. W tej kwocie chciałbym mieć jakiś pakiet internetowy(25mb mi starczało), ok. 100 min do wszystkich sieci na rozmowy i pakiet darmowych sms do sieci plus(jeżeli byłby to plus) ew. do wszystkich sieci, jeżeli byłaby to inna sieć. Jest dużo tych ofert, promocji w których każda ma swoje zalety i wady. Umowę mogę wziąć z telefonem lub bez, ponieważ oferty telefonów do danej sieci czasami są droższe niż kupione osobno i zabraniu abonamentu bez telefonu. Tak samo obojętne jest mi to, czy przeniosę numer czy wezmę nowy.
Do tej pory ładowałem 50zł/3 miesiące, lecz starczyło mi to na 1,5 miesiąca, więc możliwe, że lepiej będzie wziąć jakiegoś mixa lub abonament.

Pozdrawiam i czekam na odp

#575317  autor: PalonyLolek
 16 sie 2012, 14:55
mleczko, taryfa bez telefonu w Play.

120 min do wszystkich sieci + 50 min do wszystkich przez 6 msc. nielimitowane smsy do wszystkich sieci, umowa na 12 msc. ------------------------> 29zł - kwota abonamentu. Przez pierwszy miesiąc masz jeszcze pakiet 200mb z lejkiem, zobaczysz ile Ci potrzeba i ewentualnie zostawisz go sobie za 7zł miesięcznie.

#575333  autor: Maniek99
 16 sie 2012, 16:30
Virgin na kartę (zasięg Orange + Play):
19g/min licząc z bonusem 13gr/min
12gr/SMS licząc z bonusem 8gr/SMS
Pakiet 25MB - 5zł, niestety bez lejka więc jak przegapisz będzie 1gr/5kB

Puki co bonus +50% do doładowania o ważności takiej jak konta główne, czyli 1rok.
Plus pakiet 250Mb/m-c do końca roku.

#575390  autor: NokiaUser
 16 sie 2012, 18:55
Abonamenty będą oczywiście dla ciebie opłacalniejsze, ale jeśli nie chcesz wiązać się umową, to proponuję Play Fresh i...:
- Pakiet 10 zł za 5 zł który daje ci ok. 34 minuty na połączenia do wszystkich sieci,
- Pakiet 30 minut do wszystkich sieci za 6 zł, który - jak sama nazwa wskazuje - daje ci 30 minut do wszystkich sieci.
- Za doładowanie przez mobilną stronę doładowań lub przez Facebooka (nie pamiętam przez co dokładnie) dostaje się 10% procent od doładowania na konto promocyjne, czyli w przypadku doładowania 30 zł będzie to skromne 3 zł, a w przypadku 40 zł skromne 4 zł jednak dają one odpowiednio 10 lub 13 minut do wszystkich sieci.
- Możesz też kupić pakiet 100 minut do Play i na stacjonarne za 5 zł, bo z pewnością niektóre połączenia będą do Play lub na stacjonarne
- Możesz też skorzystać z niestety jednorazowego pakietu 15 zł za 10 zł, który da ci 51 minut do wszystkich sieci.
- Możesz też włączyć usługę Zbieraj Minuty, w ramach której za 2 minuty odebranego połączenia z innej sieci, otrzymujesz 1 minutę do wszystkich sieci. Pewnie trochę minut nazbierasz w tej usłudze, bo chyba odbierasz połączenia z innych sieci...
Łącznie daje ci to 125-128 minut do wszystkich sieci (+minuty z usługi Zbieraj Minuty) (w kolejnych miesiącach będzie to tylko 74-77 minut (+minuty z usługi Zbieraj Minuty), bo pakiet 15 zł za 10 zł jest jednorazowy) + 100 minut do Play i na stacjonarne, po wykorzystaniu tego pakietu połączenia do Play i na stacjonarne będą rozliczane z tych 74-77 minut + z minut z usługi Zbieraj Minuty. A koszt tych wszystkich minut do 19 zł (10 za 5 - 5 zł, 30 minut - 6 zł, 100 minut - 5 zł, Zbieraj Minuty - 3 zł na 90 dni) (nie liczę tych 10% od doładowania, bo to bonus do doładowania za który nic nie płacisz).
No dobra, a teraz SMS-y...
W Play Fresh dostępny jest pakiet nielimitowanych SMS-ów do wszystkich sieci za 10 zł.
A co z Internetem?
Chcesz mieć 25 MB, w Play Fresh taki pakiet kosztuje 3 zł.
Tak więc łączny koszt minut, SMS-ów i Internetu to 32 zł (minuty - 19 zł, SMS-y - 10 zł, Internet - 3 zł). Jeśli doładowywałbyś za 40 zł, to zostanie ci jeszcze 8 zł, które możesz wykorzystać, jeśli np. zabraknie ci minut. 8 zł daje ok. 27 minut do wszystkich sieci.
To wszystko jest dość skomplikowane, więc jeśli chcesz ofertę na kartę, to prostszym rozwiązaniem będzie sieć Virgin Mobile proponowana przez Maniek99. ;)

#575404  autor: ppp1ppp
 16 sie 2012, 19:45
PalonyLolek pisze:mleczko, taryfa bez telefonu w Play.

120 min do wszystkich sieci + 50 min do wszystkich przez 6 msc. nielimitowane smsy do wszystkich sieci, umowa na 12 msc. ------------------------> 29zł - kwota abonamentu. Przez pierwszy miesiąc masz jeszcze pakiet 200mb z lejkiem, zobaczysz ile Ci potrzeba i ewentualnie zostawisz go sobie za 7zł miesięcznie.
nie lepsza All Inclusive Max tylko SIM - 29 zł = 150min/325sms + 1 Gb neta z lejkiem

#575464  autor: poziom
 17 sie 2012, 00:10
Lub super promocje w play. Tylko aby z nich skorzystać musiałbyś przenieść numer na prepaid i odczekać 3 miesiące (za przeniesienie dają 60zł które miałbyś na rozmowy czy sms).
2. Niniejsza Oferta Promocyjna dostępna jest takŜe dla UŜytkowników korzystających z Usług
Telekomunikacyjnych świadczonych przez P4 przez co najmniej 3 miesiące i utrzymujących w dniu
zawarcia Umowy na podstawie niniejszej Oferty Promocyjnej Okres waŜności połączeń
wychodzących, którzy w okresie obowiązywania niniejszej Oferty Promocyjnej przejdą ze swoim
Numerem MSISDN (numerem telefonu) na ofertę abonamentową i zawrą z P4 Umowę w formie
pisemnej na czas określony (12 miesięcy) w ramach Oferty LongPlay (Plan Cenowy II) z dowolnie
wybranym Abonamentem.
http://www.play.pl/resources/pdf/Regula ... 5-2012.pdf

http://blogplay.pl/wp-content/uploads/2 ... AI-MAX.png
29zł, 1gb internetu, 210minut, nielimitowane sms do wszystkich sieci w polsce 7zł miesięcznie.
Całość 36zł/miesięcznie i zapominasz o kombinacjach alpejskich jakie przedstawił NokiaUser :)

#575482  autor: NokiaUser
 17 sie 2012, 07:49
poziom, kto nie kombinuje, ten traci. :-D
Zapomniałem jeszcze o Programie Doładowań, ale autor i tak pewnie wybierze abonament...

#575521  autor: PalonyLolek
 17 sie 2012, 10:30
ppp1ppp, tu ma neta, ale nie ma w ogóle smsów, te nieco ponad 300 to jest pewnie nic przy jego potrzebach jak chciał bez limitu zupełnie...

#575580  autor: poziom
 17 sie 2012, 14:14
poziom, kto nie kombinuje, ten traci. :-D
Jak osoba regularnie wydzwania pewną liczbe minut to takie kombinowanie nie ma sensu, zwłaszcza jak ma jeszcze inne (np. rodzina) nr. do utrzymania - staje się to tylko męczące, pilnowanie pakietów czy się nie pokończyły, terminów.

Moja sytuacja:
Minimum 180-200minut do innych (zdarza się wydzwonić 300 jak i 120 w miesiącu) i bliżej nieokreślona liczba do play.
Prepaid to 200x0,29 = 58zł - niech po kodach, promocjach, 10za5 nabitych 3razy zmianami taryf wyjdzie 30zł. Każda dodatkowa minuta to 0,29zł.

W abo za 39zł mam 550minut (gdzie wydzwaniam ledwo co połowe) i stan darmowy, bez takiej gimnastyki jaką przedstawiłeś, bo kto ma na to czas tak szczerze mówiąc...

#575581  autor: mleczko
 17 sie 2012, 14:18
Dzięki za odpowiedzi. Widzę, że wszystko się sprowadza do Play. Muszę przyznać, że trochę tego jest i mam mętlik w głowie. Pierwotnym planem miał być zakup telefonu osobno i zabraniu oferty bez telefonu, ale jest to trochę nieopłacalny interes. Na rozmowy nie potrzebuję więcej niż 100minut do wszystkich sieci, a czuję, że i tak coś zostanie. Co do sms to mimo, że nie należę do tych osób co piszą nałogowo, ale te 300sms może nie starczyć. Byłem bliżej nastawiony na mixa niż abonament, bo łatwo idzie się zapomnieć i dojdą dodatkowe opłaty. Co do rozmów i sms w abonamencie to wszędzie tam jest napisane "minuty lub sms" do wszystkich sieci, natomiast taki HTC Wildfire S w mixie za 40zł jest tańszy niż kupiony na allegro, a ja te 40zł i tak stracę przy ładowaniu telefonu na kartę.
Mój cel to zmieścić się w kwocie 40zł i mieć przy tym darmowe sms, 50-100 darmowych minut i pakiet internetowy, jest to osiągalne ?

#575673  autor: NokiaUser
 17 sie 2012, 23:00
Oczywiście, że jest osiągalne. :) Napisz jednak, co wolisz najbardziej: abonament, mix, czy kartę?

#575764  autor: ciekawy
 18 sie 2012, 14:09
mleczko

sieć Play,abonament Super All Inclusive MAX za 45 zł, masz w tym 210 minut wymienne na sms-y czyli minuty i sms skoro potrzebujesz mniej minut, dodatkowo jest pakiet 1GB na net z lejkiem,do tego telefon.

#575790  autor: pakierhakierxd
 18 sie 2012, 16:43
Ja na twoim miejscu bym brał w Play abonament bez telefonu za 36zł miesięcznie możesz mieć 150 minut,n.smsy i 1gb danych lub z telefonem za 52zł miesięcznie 210 minut,n.smsy i 1gb danych :) ,pakiet taki opłaca się podobno jak ktoś wysyła ok. 160 a ty masz więcej,szybciej ci bez pakietu abonament pójdzie :P

[ Dodano: 2012-08-18, 16:44 ]
Z prepaid jest trochę zabawy jak chcesz tanio tak było zawsze :P,trzeba włączać pakiety itp.

Pozdrawiam :)