Juz Ci odpowiadam jaki jest faktyczny stan.
A wiec tak...
Jesli chodzi o roznice miedzy slowem Internet a WAP to roznica polega w konfiguracji profilu. Profil INTERNET ma przeznaczenie jesli masz zamiar przegladac strony WWW lub strony spersonalizowane do PDA (np.
http://m.telepolis.pl). Wtedy polaczenie leci przez inny APN, z inna konfiguracja i jest taryfikowane jak polaczenie do WWW. Jaki ma to sens? A no przeciez taki ze dzisiaj duza czesc telefonow ma wbudowana przegladarke stron WWW, rozne aplety Javy laczace sie z internetem, czy mozna nawet mozna sobie wgrac przegladarke MiniOpera i jej uzywac a wtedy wychodzi to taniej. Natomiast te profile WAP sluza do przegladania stron WAP. Kazdy wie mniej wiecej jak wyglada strona WAP to nie bede tlumaczyl. Tutaj tez obowiazuje innny APN, inne ustawienia no i oczywiscie inne taktowanie "paczek danych" a co za tym idzie cena.
Natomiast jaka jest roznica miedzy technologia CSD a GPRS? O toz technologia GPRS (General Packet Radio Servises) czyli tzw. Pakietowa Transmisja Danych polega na bezposrednim polaczeniu z sieci, zadnych wdzwanian jak to jest w przypadku CSD. Dodatkowo nie dosc ze jest szybciej to i rozliczanie nastepuje na podstawie wyslanych/odebranych danych a nie za czas polaczenia. Daje to taki Plus ze mozna byc zawsze "on-line". Natomiast CSD (Circuit Switched Data) jest to tzw. komutowana trasmisja danych. Jest ona wolniejsza (9.6kB/s lub 14.4kB/s) no i placimy za czas polaczenia. W dodatku telefon jest caly czas zajety a w przypadku GPRSu polaczenie jest realizowane innymi sciezkami przez co np. w kazdej chwili kazdy sie moze do Nas dodzwonic.
Natomiast jak sie przelaczac miedzy tymi profijami? W menu kazdego telefonu powinna byc taka opcja w przegladarce internetowej jak profile polaczen albo cos takiego. W mojej Nokii to jest i sie mozna ladnie i wygodnie przelaczac. Popatrz dobrze. Poniewaz te wszystkie ustawienia o ktorych mowisz czyli klient poczty e-mail, MMS zapisuje sie jako gotowe profile ustawien sieciowych. Tylko Ty decydujesz ktorego, gdzie uzyc.
Co lepsze? Ja osobiscie wole GPRS bez dyskusyjnie
Mam nadzieje ze troszke rozjasnilem

Pozdrawiam!