Użytkownik
Ranga
Ostrożny rozmówca
oraz5. Dostawca publicznie dostępnej usługi telekomunikacyjnej jest obowiązany bezpłatnie zapewnić abonentowi będącemu stroną zawartej umowy określenie progu kwotowego, dla każdego okresu rozliczeniowego, a w przypadku jego braku, dla każdego miesiąca kalendarzowego, po przekroczeniu którego dostawca publicznie dostępnej usługi telekomunikacyjnej będzie obowiązany do:
1) natychmiastowego poinformowania abonenta o fakcie jego przekroczenia;
2) zablokowania na żądanie abonenta możliwości wykonywania połączeń na numery usług o podwyższonej opłacie i odbierania połączeń z takich numerów, chyba że nie będą powodowały obowiązku zapłaty po stronie abonenta.
Dostawca jest obowiązany oferować abonentom co najmniej trzy progi kwotowe, które wynoszą 35, 100 i 200 złotych.
No i tyle teorii. A jak to jest w praktyce? Czy jako użytkownik prepaid mogę ustawić miesięczny limit na SMS Premium na kwotę, dajmy na to 2,46PLN (bo 35PLN to jednak trochę wysoki próg)?Dostawca publicznie dostępnej usługi telekomunikacyjnej jest obowiązany, na żądanie abonenta, do:
1) nieodpłatnego blokowania połączeń wychodzących na numery usług o podwyższonej opłacie oraz połączeń przychodzących z takich numerów,
2) nieodpłatnego blokowania połączeń wychodzących na numery poszczególnych rodzajów usług o podwyższonej opłacie oraz połączeń przychodzących z takich numerów,
3) umożliwienia abonentowi określenia maksymalnej ceny za jednostkę rozliczeniową usługi albo ceny za połączenie, w przypadku usługi taryfikowanej za całe połączenie, i nieodpłatnego blokowania połączeń wychodzących na numery usług o podwyższonej opłacie, których cena przekracza cenę maksymalną określoną przez abonenta w żądaniu, oraz połączeń przychodzących z takich numerów
– chyba że takie połączenia nie będą powodowały obowiązku zapłaty po stronie abonenta.
To nie przyuważyłem, bo nie śledzę tego tematu - mnie on nie dotyczyDanielR pisze:piszemy o tym już od dwóch stron w temacie [Play] Tu znajdziesz pomoc - cz. II.
Czyli, że będę mógł powiedzieć "proszę mi zablokować wszystkie usługi typu flirt"? Albo "domagam się zablokowania możliwości dotowania fundacji"?zorian pisze:2) nieodpłatnego blokowania połączeń wychodzących na numery poszczególnych rodzajów usług o podwyższonej opłacie oraz połączeń przychodzących z takich numerów,
1) nieodpłatnego blokowania połączeń wychodzących na numery usług o podwyższonej opłacie oraz połączeń przychodzących z takich numerów,
2) nieodpłatnego blokowania połączeń wychodzących na numery poszczególnych rodzajów usług o podwyższonej opłacie oraz połączeń przychodzących z takich numerów,
MADMAX pisze:Niby tak, ale w takim razie jak rozumieć "poszczególne rodzaje usług"?
MADMAX, a wystarczyło byś kliknął w miniaturkę, którą tu wstawiłem. Przykład jak to rozwiązała i zastosowała sieć Play.MADMAX pisze:Niby tak, ale w takim razie jak rozumieć "poszczególne rodzaje usług" i czym różni się punkt 1 od 2 ?1) nieodpłatnego blokowania połączeń wychodzących na numery usług o podwyższonej opłacie oraz połączeń przychodzących z takich numerów,