• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #548684  autor: BeCkS
 18 kwie 2012, 17:44
Mam taką sprawę.
Aktualnie posiadam 3 numery w ofercie Orange POP zarejestrowane na 3 różne osoby - moi znajomi i ja. Chciałbym z nimi trzema przejść do oferty dla FIRM w Play. I tutaj zaczynają się schody. Myślałem, aby to zrobić poprzez ojca, który ma konto firmowe.
Mój ojciec ma konto firmowe w Orange, ale dana firma już nie istnieje od dawna, więc nie jest w stanie podpisać nowej umowy firmowej (chyba jest to prawnie niemożliwe, bo firma nie istnieje). Zaś z drugiej strony jeżeli chciałbym przepisać te 3 numery na ojca, tak aby on był ich właścicielem, to zanim je przeniesie do firmy to musi chyba minąć 3 miesięczny okres kadencji, tak? Stąd nasuwają mi się pytania.
Czy po przepisaniu numerów prepaidowych czyli zmianie danych właściciela numerów, trzeba odczekać 3 miesiące aby podpisać na nie umowę w firmie?
Czy sieci komórkowe w jakiś sposób weryfikują numer REGON firmy przy podpisaniu umowy? Chcę podpisać 3 umowy w firmie na firmę, która już nie istnieje. Rachunki oczywiście będą płacone :-).
Czy jest jakaś inna możliwość rozwiązania tego problemu?

1. Przepisanie numerów na ojca i on je przenosi do play firma i podpisuje umowę (będą weryfikować istnienie firmy, mimo, że przeniesienie następuje z konta firmowego)?

2. Przeniesienie prepaidów w salonie i podanie danych firmy widmo.

3. Wzięcie nowych aktywacji ale również na tę samą firmę widmo.

Jest jakieś rozwiązanie?
 #548758  autor: qper
 18 kwie 2012, 22:11
Nie przejdzie, jest to sprawdzane w bazie. Jeżeli działalność zamknięta to nie będzie cię w ogólnej bazie firm.

Teraz idąc do Play nie musisz nawet brać Regonu, NIPu itp.

Wszystko sobie ściągają z bazy można powiedzieć rządowej https://prod.ceidg.gov.pl/

Gratuluję kreatywności ;)

#548789  autor: BeCkS
 18 kwie 2012, 23:44
:/ no i po zabawie :/

Co prawda mam jeszcze jedną osobę, która mogłaby wziąć mi te abonamenty zupełnie legalnie, tylko jak jest z tym przepisaniem (przerejestrowaniem) numerów na tę osobę i okresem karencji? Czyli dziś jestem właścicielem numerów i dopiero po 3 miesiącach mogę z nimi wejść w ofertę firmową?

#548968  autor: kamil4862
 19 kwie 2012, 21:58
Po prostu robisz cesje i od razu (ew. na drugi dzień po otrzymaniu smsa z potwierdzeniem aktualizacji danych w systemie) możesz przenosić numery do innego operatora.

Obrazek