• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #535599  autor: user_delete34
 18 lut 2012, 11:09
Witam! Mojej babci kończy się umowa na mixa w Plusie, telefon też jej się "kończy", szukam więc dla niej odpowiedniej oferty. Póki co tylko spojrzałem na szybko na strony Plusa, Orange i T na abo za przeniesienie numeru za 40 zł i chyba na chwilę obecną zaproponowałbym jej T.
Wymagania:
a) obojętny typ: prepaid, mix, czy abo, byleby jednak ewentualna umowa nie przekroczyła 30 miesięcy
b) nie PLAY, bo to musi działać dobrze, łatwo (możliwie najmniej kombinowania z pakietami)
c) możliwie najwięcej minut do wszystkich sieci, SMSów może być malutko, internetu w ogóle nie trzeba, najwięcej babcia dzwoni do (wg ilości minut; chyba) Plusa, Orange, PLAY i T
d) opłata miesięczna nie większa niż 30 zł (opcja 1) lub 40 zł (opcja 2, musi być wyraźnie lepsza)
e) telefon to się dopiero zobaczy: czy na sprzedaż kupić jakiś tanio i opchnąć, a babci znaleźć gdzie indziej jakiś, czy wybrać tutaj odpowiedni (nietrudna obsługa, czyli nie android) dla niej
f) numer raczej musi zostać, jednak jeżeli macie ciekawsze propozycje z nowym numerem, to podajcie
Proszę, pomóżcie coś dobrać, bo to do wtorku muszę babci przekazać (telefonicznie, bo nie mogę osobiście tego załatwić).

#535614  autor: Vieslav
 18 lut 2012, 11:57
Ile minut babcia wydzwania? Ja bym zaproponował ofertę T-Mobile bez telefonu. Abonament 29,90zł a w nim 240 minut. Telefon dokupić gdzieś w sklepie - jakąś prostą Nokie albo Samsunga za 100-200zł (np. Nokia 2330c albo Samsung GT-E1230). W tym przedziale cenowym oferty z telefonem są kiepskie i według mnie lepiej opłaca się kupić go osobno.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 11:59 przez Vieslav, łącznie zmieniany 1 raz.

#535615  autor: nowy57
 18 lut 2012, 11:57
nie podpisuj cyrografu na 30mcy !
do tego czasu wszystko sie odwroci do gory nogami w telekomunikacji
ja bym proponowal play w niskim abonamencie ze stanem darmowym (polaczenia do play 0zl)
przelaczylbym na zasieg plusa w razie problemow z playem i babcia bedzie szczesliwa

#535623  autor: Ruben
 18 lut 2012, 12:31
Markadiusz, podstawowa sprawa, to ile minut jest potrzebnych w takim abonamencie?
Myślę, że to co zaproponował Vieslav jest dobrym rozwiązaniem 29pln i 240min.
W niskim abo lepiej kupić telefon w sklepie i wybrać ofertę bez telefonu.

#535654  autor: user_delete34
 18 lut 2012, 16:15
Vieslav pisze:Ile minut babcia wydzwania?
Wiedziałem, że to pytanie się pojawi ale nie napisałem celowo... bo nie wiem, niestety. Kazałem babci się nad tym zastanowić i dzwonić miałem dopiero we wtorek i od razu podać, gdzie ma pójść. Myślę jednak, że ze 3 godziny to spokojnie jej schodzą, teraz ma chyba jakiś pakiet do Plusa wykupiony, może nawet nielimitowane numery, bo do rodziny do Plusa dzwoni dużo.
Vieslav pisze:jakąś prostą Nokie albo Samsunga
Akurat tutaj np. bez aparatu bez AF się chyba nawet nie obejdzie. ;) Musi mieć dobrą baterię, wygląd też nieodstraszający i w miarę aparat, przy tym ekran też nie może być mały. Tak myślałem nad S5610, że chyba byłby dobry.
nowy57 pisze:nie podpisuj cyrografu na 30mcy !
Ja bym nigdy tego nie zrobił! Babci odradziłem umowę na więcej niż 2 lata (chciała 3) ale ostatecznie te 30, jeśli byłyby naprawdę dobre warunki mogłoby być. Najlepszy byłby chyba prepaid, jeżeli by nie trzeba było się męczyć z dużą ilością kodów.
Co do T to pomyślę. Zobaczę, jak by u niej było z możliwością kupna telefonu, bo allegro i internet na pewno odpadają, tylko na miejscu, a nie wiem, jakie są tam markety. Czy te minuty dotyczą także PLAY? Czy można tam wykupić tańsze połączenia z numerem w innej sieci (Plus)?

#535932  autor: banderas
 19 lut 2012, 23:40
Hm na moje doświadczenie z sieciami wydaje mi się że lepiej babci coś dobrać z oferty plusa
http://www.plus.pl/indywidualna/Aboname ... tamiMinut/
pod tym linkiem znajduje się opcja dla nowych klinetów
wybrałbym opcja za 39,90 zł/mc
w tym jest 100 do wszystkich sieci
-cała rozmowa w plusie za 1 minute - 0,49 gr/min(oczywiście ta 1 minuta schodzi z pakietu minut)
- wybrałbym dodatkowe w ramach promocji 20 min
i telefon Motorola Gleam
zapraszam do zobaczenia testu plusa
http://www.youtube.com/watch?v=SXLECWfnHiY

banderassso