• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #501137  autor: nikker
 02 wrz 2011, 23:28
Witam wszystkich.
Ostatnio spotkałem się z trudną decyzją. Jestem abonentem Er... T-Mobile, a dokładnie taryfy Rodzina 20. Ostatnimi czasy zacząłem prowadzić długie rozmowy z posiadaczką Plusa. Mianowicie, rozmowa była jedna, trwała prawie 3 godziny i obciążyła moje konto sumą ponad 50 zł :). Zwykle moje rachunki oscylowały w granicach 80-120 zł (za wyjątkiem horrendalnej kwoty za ten miesiąc, spowodowanej pobytem za granicą).
Póki co rozmowy wykonywane są z jej telefonu na mój domowy, ponieważ ma 500 min do Plusa i na stacjonarne.
Przeglądałem usługi T-Mobile i zainteresowało mnie "Wieczory i weekendy" 500 min za 20 zł. Rozmawiam właśnie wieczorami/nocą, dzwoniłbym na stacjonarny.
Jest to pierwsza opcja. Szukam drugiej alternatywy, ale jako, że w sprawach ofert sieci jestem kompletnym laikiem, zwracam się z prośbą do was.
Czy może zakupić Plusa na kartę? Czy możliwe są wtedy, podobne, odpłatne usługi (najchętniej nielimitowane rozmowy z wybranym nr :D)? Czy są to rzeczy (te usługi) zarezerwowane jedynie dla abonentów?
Moim celem jest płacenie jak najmniejszych rachunków przy rozmowach, obiektywnie patrząc, wynoszących 1,5h w tygodniu, czyli jakieś 6h miesięcznie. Mogę (chcę) do tego doprowadzić nawet płacąc za abonament w innej sieci, bo trzycyfrowe rachunki z dwójką lub trójką na początku nie są miłą perspektywą ;).

Mam nadzieję, że dobry dział. Nie pisałem w "Oferta abonamentowa", ponieważ, być może, rozwiązanie będzie zupełnie inne.

Pozdrawiam,
n

#501144  autor: Spioszek
 02 wrz 2011, 23:50
Kwestia ile dzwonisz do tej koleżanki do Plusa a ile do innych sieci :).
Ogólnie to tak w Plusie na karte w taryfie Simplus możesz własnie za 5zł wybrać do niej nielimitowane rozmowy.
Stawka do W3 to 29gr, do tego jak dzwonisz do innej sieci tzn często do jakiegoś nr z innej sieci niż Plus to rozmowy możesz mieć po 19gr za minute ale aktywacja co miesiąc 5zł, to jest opłacalne jak przynajmniej z godzine do jakiegoś nr z innej sieci dzwonisz.

Chociaż jeśli wydajesz miesięcznie 80-120zł na tel.
To chyba lepiej Ci wziąść Mixplusa z zobowiązaniem 50zł miesięcznie.
Umowe mógłbyś wziąść na 24-30doładowań np i przy takim dzwonieniu to byś ją spłacił w jakiś rok :), a telefon na wolnym rynku sprzedał :)

#501147  autor: nikker
 03 wrz 2011, 00:38
Przejrzałem usługę "Wybranego numeru" w Plusie na kartę. Z tego wynika, że mógłbym wziąć tani starter, uaktywnić usługę "Wybranego nr" i utrzymując dodatnie saldo konta, korzystać z darmowych rozmów do koleżanki a jednocześnie zostawić stary nr w Erze do normalnych celów? Czy jest jakiś kruczek?
Jak z koleżanką potrafimy się rozgadać z niewinnej rozmowy do ponad godzinnej dyskusji, to z innymi sieciami tygodniowo rozmawiam nie więcej niż hmm... może 20 min?

Mixplus? Zastanowię się, aczkolwiek na razie zostawię :)

#501161  autor: Vieslav
 03 wrz 2011, 09:01
Przelicz, czy bardziej opłaca ci się wybrany numer czy może 29gr za całą rozmowę w Plusie. Aktywacja wybranego numeru to 5zł, aktywacja 29gr za całą rozmowę do Plusa to 2zł miesięcznie, jeśli masz numer aktywny ponad 6 miesięcy to 1zł jednorazowo.
A jeśli zależy ci na jak najniższych kosztach to kupujesz co miesiąc starter za 9zł ważny na połączenia wychodzące przez miesiąc :-) . Zamiast 25zł miesięcznie koszt darmowych rozmów wyniesie 9zł miesięcznie (nowy starter).

#501177  autor: Ruben
 03 wrz 2011, 10:00
nikker, zakładam, że nie zrywasz umowy z T-Mobile tylko szukasz dodatkowego rozwiązania na potrzeby rozmów z jednym numerem w Plusie, dobrze myślę?
Wydaje mi się, że najrozsądniejszym i najprostszym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie zakup startera Plus na kartę i taryfa Simplus z wybranym numerem (opłata 5zł/m-c). Niestety mimo wszystko musiałbyś zasilać 50zł co 3m-ce żeby utrzymać ważność połączeń wychodzących czyli cały ten interes kosztowałby Ciebie około 17zł/mc. To chyba nie dużo w stosunku do twoich obecnych rachunków ;)
Ewentualnie możesz rozważyć propozycję z nowym starterem co miesiąc

#501236  autor: SACZI
 03 wrz 2011, 13:28
Bierz dziewuchę do TMobile (o ile nie ma abonamentu w Plusie) i załóżcie sobie sieć rodzinną.
Za kilka/kilkanaście PLN miesięcznie macie po 2000 minut każdy.

#501297  autor: nikker
 03 wrz 2011, 15:43
Dziewoje leniwe z reguły są, a i mi łatwiej to zrobić niż jej. Poza tym moja inicjatywa ją ucieszy ;).
zakładam, że nie zrywasz umowy z T-Mobile tylko szukasz dodatkowego rozwiązania na potrzeby rozmów z jednym numerem w Plusie, dobrze myślę?
Twoje myślenie jest doskonałe :D. Po zastanowieniu stwierdziłem, że wybiorę opcję startera co miesiąc. Gdybym rozmawiał z tego nowego nr z innymi jeszcze osobami, sprawiałoby to kłopot, bo ciągle bym musiał informować o zmianie - bez sensu. Jeśli jednak będę prowadził rozmowy tylko z jedną osobą, to dlaczego nie?
Dziękuję za pomoc wszystkim, samemu nie dałbym rady ;). Jeszcze dzisiaj przejdę się do sklepu.