elajka pisze:To jest dopiero "trzeci świat"

To już Heyah'owcom zagranicę bardziej się opłaca dzwonić bo stawki niższe.
W tak-taku gdzie też jest 80gr do Play bardziej opłaca się dzwonić do Play zza granicy (w roamingu w UE) z usługą wszędzie rozmawiaj. Jak ktoś mieszka przy granicy z DE, CZ, SK lub LT to ma sprawę ułatwioną
Inna rzecz że sam mam ofertę OFnK w której cennikowa stawka do Play to 75gr. Uważam że ta stawka jest stawką wirtualną i w rzeczywistości jak dzwonie do Play (o ile w ogóle dzwonie z tej karty) to tyle nie wydaje, ponieważ do każdego doładowania dostaje oprócz doładowania konta głównego jeszcze dodatkowe środki promocyjne (średnio udaje mi się uzyskać ponad 50% wartości doładowania) oraz pakiet danych za który w wielu innych ofertach musiał bym sporo zapłacić z konta głównego. Tak więc X zł na koncie głównym nie jest warte Xzł w rzeczywistości, dlatego 75gr w cenniku nie jest rzeczywistym kosztem minuty, moim zdaniem tą stawkę trzeba podzielić przez 2 albo nawet 3.
Analogicznie w Heyah też mają jakieś bonusy (smsy czy darmowy numer) czy TT (podwójne doładowania czy teraz 20zł miesięcznie gratis jeśli doładujesz za 25zł), może mniej atrakcyjnie niż w Orange, ale też 80gr z konta głównego nie równa się 80gr z portfela.
divhashmorex pisze:Ja zanim gdzieś dzwonię w sprawach innych niż prywatnych, a nie znam odbiorcy, to po prostu najpierw sprawdzam w jakiej jest sieci. Ponieważ jestem w Play nie interesuje mnie stawka do innych, ale jeżeli, ktoś jest spoza Play, to automatycznie rozlączam się po 1 minucie i 55 sekundach, po czym oddzwaniam ponownie.
Szczególnie, jeśli widzę, że rozmowa jest sztucznie przedłużana.
Takie kombinatorstwo, o jakim piszecie, trzeba zwalczać, bo inaczej jak po prostu kure*twem tego nazwać nie można.
W 100% popieram. Ale lepiej dzwonić z tej sieci do której dzwonisz. Jak dzwonisz z Play to już wyeliminujesz większość cwaniaków, bo tam ich jest najwięcej. Inne oferty w których jest zbieranie minut to TakTak, 36i6, Polsat oraz wRodzinie. Tak więc mając dodatkowo karty w -T--, +, polsat i wRodzinie możesz wyeliminować wszystkich cwaniaków.
Do Play'a na takich cwaniaków polecam abonament 1zł ze stanem darmowym (trzeba co 6 miesięcy brać nowy). Warto zawsze mieć taki numer też żeby nie płacić więcej do Play przy dłuższych rozmowach. Zaletą posiadania głównego numeru (do odbierania) poza Play i dodatkowej karty w Play (tylko do dzwonienia) jest też to, że jeśli ma się gadatliwych znajomych ze stanem darmowym to Ci nie zawracają głowy w każdym momencie (nie masz telefonu przy sobie, lub masz ale wyciszony i mówisz że nie masz). Jak mają coś na prawdę ważnego to zadzwonią na zwykły numer.