• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #499934  autor: UndiscloseD
 29 sie 2011, 14:02
Witam,
Mam taki problem:
Wczoraj zauważyłem, że telefon, który miałem w kieszeni odblokował się, "wyciągnął" sobie widget blueconnect na pulpit i połączył się z internetem. Gdy wyciągnąłem telefon z kieszeni, okazało się że jest włączona strona mobilnego BOA T. Z jednej strony się ucieszyłem, bo ta strona jest darmowa, ale potem w domu coś mnie tknęło, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok i się okazało, że telefon właził sobie na inne strony, bo koszty internetowe to 60 gr netto więc nie wiem ile to tam będzie brutto.
Dobra to tyle wstępu. :D
Mam teraz takie pytanie. Po zalogowaniu się na iBOA w zakładce aktywne usługi, mam coś takiego:

Obrazek

Jeżeli bym zmienił opcję internet lub wap na nieaktywna, wówczas straciłbym możliwość wysyłania/otrzymywania mms?
Jeżeli tak, to jak można by rozwiązać ten problem, żeby telefon nie łączył mi się z internetem, ale żeby można było odbierać mms?

Bo nie chciałbym znów takiej sytuacji jak była wczoraj, że wyciągam telefon z kieszeni, a tu przeglądarka włączona.
Próbowałem w ustawieniach widgetów z listy usunąć widget "internet", ale nie ma chyba takiej możliwości, bo nie ma go po prostu na liście do odznaczenia. :(
(telefon, z którym mam problem to Avila)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, 20:08 przez UndiscloseD, łącznie zmieniany 1 raz.

#499938  autor: KC-KARLOS
 29 sie 2011, 14:09
W T-Mobile po wyłączeniu usługi WAP/Internet, MMSy nadal będą aktywne, gdyż one działają na innym APN-ie co Internet.
Jedyny warunek utrzymania aktywnych MMSów to:
> utrzymanie ważności konta na połączenia wychodzące
> saldo konta MUSI być dodatnie i WYŻSZE od kwoty 0,00 PLN
> odpowiednio skonfigurowane ustawienia MMS.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#499943  autor: UndiscloseD
 29 sie 2011, 14:15
Karlos20 pisze:W T-Mobile po wyłączeniu usługi WAP/Internet, MMSy nadal będą aktywne, gdyż one działają na innym APN-ie co Internet.
Aha, czyli jak sobie wyłączę "WAP" i "Internet" to będzie całkiem zablokowany dostęp do internetu tak?
Przynajmniej na okres, kiedy nie mam telefonu z wifi lub pakietu internetowego.
Karlos20 pisze:Jedyny warunek utrzymania aktywnych MMSów to:
> utrzymanie ważności konta na połączenia wychodzące
> saldo konta MUSI być dodatnie i WYŻSZE od kwoty 0,00 PLN
> odpowiednio skonfigurowane ustawienia MMS.
Z tym akurat nie będzie problemu, bo mam telefon na abonament.
Gdybym miał na kartę, to może bym się zbytnio nie przejął, ale dopiero co mi się wczoraj zaczął nowy cykl rozliczeniowy i już przekroczyłem abonament. Ehhh...
Dzięki za pomoc ;)

#499948  autor: KC-KARLOS
 29 sie 2011, 14:50
UndiscloseD pisze:Aha, czyli jak sobie wyłączę "WAP" i "Internet" to będzie całkiem zablokowany dostęp do internetu tak?
Jeśli wyłączysz usługę WAP i Internet oraz dodatkowo skasujesz konfigurację Wap/Internet oraz APN Internet - wtedy jesteś "odcięty" od sieci.
Pamiętaj, żebyś nie wykasowywał profilu MMS, gdyż wówczas jeśli nadejdzie MMS, wtedy go nie pobierzesz na telefon, a przy wyłączonej usłudze MMS w iBOA każda próba odebrania MMS zostanie wysłana do Ciebie SMSem (podadzą w nim adres strony internetowej oraz hasło do odebrania MMSa).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#499956  autor: Spamer ;)
 29 sie 2011, 15:32
UndiscloseD , Może warto zaopatrzyć się w pakiet internetowy z lejkiem Blueconnect Max koszt 9,08 zł ważność 30 dni, by nie naliczało dodatkowych kosztów za surfowanie po sieci? Po przekroczeniu transferu danych 100 MB, prędkość spada do 16 kb/s.

#499964  autor: KC-KARLOS
 29 sie 2011, 15:42
UndiscloseD , Może warto zaopatrzyć się w pakiet internetowy z lejkiem Blueconnect Max koszt 9,08 zł ważność 30 dni, by nie naliczało dodatkowych kosztów za surfowanie po sieci? Po przekroczeniu transferu danych 100 MB, prędkość spada do 16 kb/s.
Spamer, kolega pisał, że nie ma Tak Taka, a abonament. Tam są inne pakiety danych z lejkiem w T-Mobile.

[ Dodano: 2011-08-29, 15:43 ]
UndiscloseD pisze:Z tym akurat nie będzie problemu, bo mam telefon na abonament.

#499979  autor: Spamer ;)
 29 sie 2011, 16:11
Karlos20 pisze:Spamer, kolega pisał, że nie ma Tak Taka, a abonament.
Przepraszam za pomyłkę, zmęczenie po pracy daje o sobie znać.

#499998  autor: SACZI
 29 sie 2011, 17:50
Panowie, a w jaki sposób sprawdzić "zużycie" pakietu?
Grzebię z iBOA, grzebie w telefonie i nie mogę znaleźć.
Nie korzystam za wiele z neta, ale korci mnie android, który pewnie 100MB łyknie przy samym połączeniu.

#500004  autor: KC-KARLOS
 29 sie 2011, 18:00
SACZI, bezpośrednio nie ma takiej opcji w iBOA, ale polecam kontrolować stan zużycia pakietu danych wchodząc w opcję billingu. Tam też są informacje o orientacyjnej wielkości zużytych danych.

#500011  autor: SACZI
 29 sie 2011, 18:47
Rzeczywiście jest, ale nie wprost.
W tym miesiącu wykorzystałem ... 5 MB :mrgreen:

#500013  autor: Spamer ;)
 29 sie 2011, 18:57
SACZI pisze:W tym miesiącu wykorzystałem ... 5 MB :mrgreen:
To się nazywa mobilność. :mrgreen: Ja jak poszaleję i złapię jakie 3G/4G Play to kilka GB w miesiąc przetransferować to norma. :smt005

#500014  autor: UndiscloseD
 29 sie 2011, 19:05
Karlos20 pisze:Jeśli wyłączysz usługę WAP i Internet oraz dodatkowo skasujesz konfigurację Wap/Internet oraz APN Internet - wtedy jesteś "odcięty" od sieci.
Ok, tylko znów pojawił sie problem, bo nie da się usunąć profilu internetowego "era internett"- tak jakby był wgrany na stałę czy coś. Wszystkie inne, które były możliwe(oprócz MMS) usunąłem.
Ale jeżeli na swoim koncie w iBOA wyłączę usługi internetowe to nie powinno mnie łączyć netem, prawda?
Spamer ;) pisze:UndiscloseD , Może warto zaopatrzyć się w pakiet internetowy z lejkiem Blueconnect Max koszt 9,08 zł ważność 30 dni, by nie naliczało dodatkowych kosztów za surfowanie po sieci? Po przekroczeniu transferu danych 100 MB, prędkość spada do 16 kb/s.
Wiem, że byłoby to najkorzystniejsze wyjście, ale jest to jednak dodatkowe 9 zł do abonamentu, czyli prawie 60 zł. Póki co nie ja płacę za telefon i nie chcę nic kombinować :)
Wyłączenie usług internetowych będzie tylko chwilowe, do momentu gdy wejdę w posiadanie innego telefonu niż Avila. Tata ma Galaxy Mini i tam jest fajna opcja wyłączenia danych pakietowych. Takie coś by mi pasowało w telefonie, no ale jak nie ma to trudno. Widać, mój przyszły telefon będzie z Androidem ;)
Karlos20 pisze:Tam są inne pakiety danych z lejkiem w T-Mobile.
Koszty są chyba podobne. BC9 kosztuje 9 zł, ale muszę zadeklarować, że będę z niego korzystać przez pół roku. Jak nie to bodaj 12 zł wtedy się płaci.
SACZI pisze:Panowie, a w jaki sposób sprawdzić "zużycie" pakietu?
Grzebię z iBOA, grzebie w telefonie i nie mogę znaleźć.
Nie korzystam za wiele z neta, ale korci mnie android, który pewnie 100MB łyknie przy samym połączeniu.
Właśnie też szukałem takiej możliwości ostatnio, ale kod *100# nie pokazuje zużycia transferu.
Po zalogowaniu na swoje konto wejdź w zakładkę lista połączeń i tam będzie pokazane ile danych zużyłeś
SACZI pisze:Grzebię z iBOA
Karlos20 pisze:bezpośrednio nie ma takiej opcji w iBOA, ale polecam kontrolować stan zużycia pakietu danych wchodząc w opcję billingu. Tam też są informacje o orientacyjnej wielkości zużytych danych.
No właśnie, jest coś takiego:

Obrazek

#500017  autor: KC-KARLOS
 29 sie 2011, 19:10
UndiscloseD pisze:Ale jeżeli na swoim koncie w iBOA wyłączę usługi internetowe to nie powinno mnie łączyć netem, prawda?
Nie powinno, gdyż sieć na Twoje żądanie zablokuje całkowicie możliwość połączenia z internetem w technologiach GPRS/EDGE/UMTS.
UndiscloseD pisze:Koszty są chyba podobne. BC9 kosztuje 9 zł, ale muszę zadeklarować, że będę z niego korzystać przez pół roku. Jak nie to bodaj 12 zł wtedy się płaci.
Zgadza się.
UndiscloseD pisze:No właśnie, jest coś takiego
To jak na razie jedyna możliwość kontrolowania pakietów netowych w T-Mobile i Heyah.

#500023  autor: UndiscloseD
 29 sie 2011, 19:30
Karlos20 pisze:To jak na razie jedyna możliwość kontrolowania pakietów netowych w T-Mobile i Heyah
Czyli wnioskuję, że inne sieci mają mozliwość sprawdzenia limitu danych z poziomu telefonu?
Powinni coś wykombinować, bo skoro można sprawdzić ile pozostało darmowych minut, to co za problem umieścić tam informację o liczbie zużytego transferu....
Trzeba by może pomóc im w tym i przyśpieszyć cały ten proces pisząc kiedyś maila do nich :D

#500024  autor: SACZI
 29 sie 2011, 19:33
Spamer ;) pisze:
SACZI pisze:W tym miesiącu wykorzystałem ... 5 MB :mrgreen:
To się nazywa mobilność. :mrgreen: Ja jak poszaleję i złapię jakie 3G/4G Play to kilka GB w miesiąc przetransferować to norma. :smt005
A jak złapiesz 5G Playa to terra bajty Ci polecą ;)
Co Ty ciągniesz z neta przez komórkę i jaki masz telefon?
Ja neta w komie używam do maila i sprawdzania kilku prostych stron.
Telefon (E52) przede wszystkim służy mi przede wszystkim do rozmów

#500025  autor: Spamer ;)
 29 sie 2011, 19:34
UndiscloseD pisze:Czyli wnioskuję, że inne sieci mają mozliwość sprawdzenia limitu danych z poziomu telefonu?
Dla przykładu Play Fresh *108#.

#500077  autor: pakierhakierxd
 29 sie 2011, 23:15
Ja w telefonie zużywałem obecnie do 250 mb ale zacząłem przekraczać na szczęście mam lejek więc postanowiłem że dokupię za 9zł miesięcznie dodatkowe 200 mb i wtedy 450 mb powinno mi starczyć,w tym miesiącu wykorzystałem 320 :D,jak będę przedłużał umowę na abonament to wezmę chyba już 1gb żeby mieć jakiś zapas :)

Pozdrawiam :)