• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #486813  autor: qcu
 04 lip 2011, 17:50
Witam,

Poszukują informacji jakie zakresy częstotliwości są w posiadaniu poszczególnych polskich operatorów. Czy jest ktoś, kto może mi wskazać źródło takowej informacji?

Powinno to być na stronie UKE, ale szukam i szukam i tracę tylko czas - a przecież to podstawowa informacja, jak powinna tam być.

Chodzi i o info typ: Play 880.2-885MHz/925.2-930MHz, itd.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
qcu

#486825  autor: qcu
 04 lip 2011, 18:14
Dzięki!!!

hhheee:) widzę że Twój link jest na pierwszym miejscu w google na hasło 'przedział częstotliwości' - widocznie nie użyłem dziś dziś magicznego słowa przedziały 'częstotliwości'

Niemniej jednak czuję pewną konsternację, udało mi się już zgromadzić trochę info ale w zależności od wersji opracowania przedziały poszczególnych operatorów różniły mi się nawet o 200kHz. Widzę że czasami między operatorami jeden kanał - 200Mhz odstępu ale nie zawsze i zastanawia mnie czy można tej stronce, którą podesłałeś ufać (potrzebuję dokładnych informacji)?

Jeśli ktoś wie gdzie takich informacji szukać na stronce UKE, to proszę o info.

Dodatkowo czy wie ktoś jakie są przedziały zarezerwowane w paśmie 3.7-3.6GHz? wiem że NETIA, ERA, Clearwire, NASK mają tam rezerwacje ogólnopolskie po 4*3.5MHz ale nie mogę namierzyć dokładnych zakresów.

Pozdrawiam,
qcu.

Pozdrawiam,
qcu

#486830  autor: rogmaniek
 04 lip 2011, 19:01
qcu pisze:Widzę że czasami między operatorami jeden kanał - 200Mhz odstępu ale nie zawsze i zastanawia mnie czy można tej stronce
Też mnie to zastanawia. Ciekawe czy, wg www.bts-gsm.eu , kanał 762, czy inne, jak: 848, 849, muszą być tak "pozostawione"? A jeśli nie, to skąd ta "przerwa"?

Jak widać, na w/w stronce, jest jeszcze trochę wolnych kanałów, w paśmie 1800MHz :smt047 Ciekawe czy te kanały, z zakresu od 611 do 732, należą do wojska :smt017 Ech, ta częstotliwość mogłaby się bardzo przydać P4. Tylko, żeby chcieli o to pasmo powalczyć. Na razie, wg mnie, to tylko takie pisanie, a nie konkretne zabiegi. Chyba, że, o czym nie wiem, trwają intensywne negocjacje, między P4, a wojskiem :smt047

POZdrawiam*

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#486898  autor: qcu
 04 lip 2011, 23:23
Trochę sobie po analizowałem, policzyłem i:
1. zastanawia mnie nadal czemu pomiędzy operatorami czasami jest 0,1,2 kanały odstępu. Zakładam, że może coś 3GPP tu zarządziło, ale nie chce mi sie traz szukać.

Biorąc pod uwagę numery kanałów podane na www.btsy.eu policzyłem zakresy częstotliwości i dla bandu 8 (900) zgodziło mi się z tym co podaje stronka, natomiast bandu 3 (1800) dla powychodziły mi inne zakresy niż na stronce (wyszło mi że dolne zakresy powinny być o 200KHz przesunięte względem tego co podaje stronka, ale liczyłem według wzoru podanego na stronce i nie sprawdzałem jego poprawności.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam,
qcu