• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #475479  autor: PawełS
 12 maja 2011, 16:44
Czy możliwe jest przeniesienie numeru z taryfy biznesowej w erze na mix-a w plusie?

Obecnie mam biznes40 w erze (dzięki uprzejmości ojca) - taryfa może wspaniała i fantastyczna, ale tylko kiedy dzwonimy do ery i na stacjonarne, co u mnie zdarza się sporadycznie... na bilingach widnieją w przeważającej większości połączenia z plusem, a następnie z play'em - koszty połączeń są bardzo konkretne - rzadko zdarza się faktura poniżej 80zł za ten numer - często ponad 100zł.

Uznałem więc, że przejście do mixplusa (50zł) i kontrolowanie rachunku oraz skorzystanie z tych 5 darmowych numerów będzie najlepszą alternatywą. Pytanie tylko, tak jak wyżej - czy taki skok z oferty biznes na mix jest możliwy?

Ewentualnie jaka inna taryfa (w jakiejkolwiek sieci) byłaby lepsza dla mojego schematu połączeń, w którym dominuje plus?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2011, 14:46 przez PawełS, łącznie zmieniany 1 raz.

#475496  autor: KC-KARLOS
 12 maja 2011, 18:19
Oczywiście, że jest możliwa taka migracja.
Sprawdź ofertę Plusa dla firm (już 13 maja) pojawia się nowa oferta dla klientów biznesowych.
Sprawdź również, ile czasu jesteś w Erze i ile by kosztowałaby rezygnacja, jeśli doszłaby w trakcie kontraktu.
Przeniesienie numeru - nieważne czy go przenosi osoba fizyczna czy prowadząca działalność gospodarczą - trwa maksymalnie ok. 2 dni (kwestie techniczne pomiędzy operatorami "dawcą" i "biorcą").

Jeżeli chodzi o profil połączeń, to we wszystkich sieciach jest podobnie - dzwoniąc do tego samego operatora, jest wtedy taniej i można swobodnie obniżać koszty połączeń w sieci.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#475512  autor: PawełS
 12 maja 2011, 19:10
Tyle, że mi nie chodzi o przejście do "Plusa do firm", lecz do najzwyklejszego mixa - kontrola swoich wydatków pasuje mi bardziej niż słuchanie co miesiąc, że "znowu przekroczyłeś abonament o 100zł!"

Umowa kończy się pod koniec czerwca, więc wszystko odbędzie się bez jakichkolwiek kar. Chciałem dowiedzieć się tylko, czy jest możliwa bezproblemowa zmiana statusu klienta ery z "biznesowego" do, bądź co bądź postawionego niżej w hierarchii, klienta "mix" w plusie.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2011, 19:22 przez PawełS, łącznie zmieniany 1 raz.

#475513  autor: KC-KARLOS
 12 maja 2011, 19:15
Z klienta biznesowego na klienta indywidualnego cesja w Erze jest płatna. Najlepsza opcja, to przerejestrowanie danych, tak, jakbyś numer przenosił do oferty na kartę (jeśli się mylę, to ewentualnie thonka poprawi mnie). A Mixplus działa na doładowaniach - tyle, że obowiązkowych (wie to prawie każdy).

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#475533  autor: Kaczy
 12 maja 2011, 22:41
Najlepiej przenieść do Simplusa, zmienić właściciela i później migrować do Mixa.

...::: Made for loneliness :::...

#475770  autor: KC-KARLOS
 14 maja 2011, 14:27
Kaczy pisze:Najlepiej przenieść do Simplusa, zmienić właściciela i później migrować do Mixa.
Dokładnie. Niestety, na okrętkę, ale bezpłatnie. :mrgreen:

#475897  autor: PawełS
 15 maja 2011, 02:04
Ostatecznie zdecydowaliśmy się na wypowiedzenie w erze i bez jakiegoś większego kombinowania wzięcie nowego numeru w plusie... Czym mniej kombinowania, tym lepiej :D
Dzięki za pomoc.