• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #471414  autor: szefo79
 18 kwie 2011, 22:45
witam
Mam pytanko
Jakie musiałyby byc dane lub jak długo musialbym byc połączony z netem przez tel. aby nabić jednorazowo ponad 30 000 kb czyli 30 mb
Chodzi o to , ze ma 1gb darmowego przesyłu danych co w zupełnosci mi wystarczalo do tej pory az tu nagle patrze dzis na moje konto na stronie orange a tam polaczenie z netem koszt 100zł o godzinie 20.50 kiedy akurat nieswiadomy niczego wracalem pociagiem do domu.
Dzwonie wiec do boku i nic twierdza, ze musialo to byc zwiazane z aktualizacja oprogramowania iphonea. Pytanie jakiego ?
ios aktualizuje sxam korzystajac ze stacjonarnego netu a appstore i inne odwiedzam raczej gdy jestem w domu gdzie mam rowniez wifi.

Czy ktos mial podobny przypadek?
normalnie załamka
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 18:43 przez szefo79, łącznie zmieniany 1 raz.

#471422  autor: sa
 18 kwie 2011, 23:42
30mb to wygląda na jakąś aktualizację,zwłaszcza że różnych aplikacji itp.na iphonie jest całkiem sporo,szczególnie że masz iphona jak masz włączone 3g to o.0,5h może nawet krócej.Kiedyś ludzie z iphonami narzekali że ściąga im dane automatycznie i kasa znika z konta(telefon na kartę),co zaowocowało obowiązkowymi pakietami danych średnio o.500mb,ty masz 1gb aż dziwne że ci z pakietu nie ściągneło tych danych sprawdź może czy pakiet masz jeszcze z wolnymi mb i czy na pewno jest włączony,a jeżeli tak to chyba tylko reklamacja.

#471425  autor: wtd
 18 kwie 2011, 23:49
ios aktualizuje się tylko przez itunes
aplikacje aktualizują się tylko jak wejdziesz do appstore i sam im to każesz (+podanie hasła)
najprawdopodobniej masz jakąś aplikację która lubi sobie zdrowo pociągnąć, innej opcji w zasadzie nie ma.
No i jeszcze jakoś przekroczyłeś to 1GB, więc tych danych chyba musiało być więcej.
sa pisze:Kiedyś ludzie z iphonami narzekali że ściąga im dane automatycznie i kasa znika z konta(telefon na kartę),co zaowocowało obowiązkowymi pakietami danych średnio o.500mb
A wiesz to skąd?
Mój ajfon pomimo ustawiania ciągłej synchronizacji kontaktów i kalendarza + normalnego użytkowania net + mejl na mieście nie żre więcej niż kilkadziesiąt MB/miesiąc.

#471642  autor: sa
 20 kwie 2011, 02:38
Jeden gościu(nie pamiętam już z którego portalu) to było chyba w 2009 lub 2010r,mający playa fresha i iphona narzekał że mu kasa z konta znika,dziennie od kilka do kilkunastu zł,a telefonu w tym czasie nie używa(to było chyba w nocy),bok w play polecił mu pakiet play-online w telefonie 500mb,chyba pakiety te pomogły nie tylko posiadaczom iphonów ale i innych smartfonów...

#471653  autor: pakierhakierxd
 20 kwie 2011, 08:51
Ale osoba pisząca ten temat ma pakiet aż 1gb to powinno mu starczyć
nawet mój htc desire z androidem tyle nie je ,250 mb starcza mi na cały miesiąc lub prawie cały miesiąc dobrze że nawet jak ja przekroczę pakiet to nie place ani grosza bo mam lejek w play ;),raz mi się udało przekroczyć

#471814  autor: sa
 21 kwie 2011, 02:24
pakierhakierxd napisał:

Ale osoba pisząca ten temat ma pakiet aż 1gb to powinno mu starczyć
nawet mój htc desire z androidem tyle nie je ,250 mb starcza mi na cały miesiąc lub prawie cały miesiąc dobrze że nawet jak ja przekroczę pakiet to nie place ani grosza bo mam lejek w play ;) ,raz mi się udało przekroczyć
Wiem i to mnie właśnie dziwi coś z tym pakietem jest nie tak dlatego uważam że powinien pisać reklamację :roll:

#471952  autor: jurak
 22 kwie 2011, 00:03
Nie jechałeś czasem pociągiem gdzieś przy granicy? Myślę, że mogłeś być w roamingu i akurat doszło do aktualizacji...

#472026  autor: Marens
 22 kwie 2011, 16:23
jurak pisze:Myślę, że mogłeś być w roamingu i akurat doszło do aktualizacji...
1) Dostałby SMS "rozpocząłeś transmisję danych w roamingu koszt to blabla"
2) Wcześniej otrzymałby całą masę SMSów "witamy w XYZ koszty to, numer do ambasady to"
3) 30MB kosztowałoby najmniej 600zł

Może warto sprawdzić e-maila czy się nie synchronizował np. co godzinę?
Częste sprawdzanie wiadomości może ubić każdy pakiet.

#472394  autor: Gazo
 25 kwie 2011, 01:32
Ja również posiadam iPhone. Mam włączoną pocztę push-up, push-up do facebooka. Często wchodzę na neta. Sprawdzam pogodę, kursy walut i inne rzeczy.
I dopiero w miesiącu w którym robiłem wideorozmowy na Skype przez 3G, ściągałem aplikacje z appstore udało mi się ubić ponad 1 GB transferu (appstore blokuje ściągania z 3G powyżej jakiejś ilości MB.

No i cały czas kwestia w jakim czasie zużyłeś ten 1GB?
100zł na 30MB, nieźle sobie policzyli... Sprawdź dokładnie jak wygląda Twoje zużycie danych, bo albo chcą Cie nabić w butelkę, albo konsultant powiedział coś od niechcenia, albo mają jakis błąd systemu i naliczają tam gdzie nie powinni jeżeli faktycznie nie zużywasz więcej niż 1GB.

Alcatel One Touch Pocket/Siemens C35i/Nokia 3510i/Siemens CX65/Siemens SL45i/Sony Ericsson W300i/Sony Ericsson W880i/Nokia N70/Sony Ericsson W910i/LG KU990 Viewty/Nokia 5800 XM/Samsung Wave/iPhone 4/Samsung Galaxy S3/iPhone 5s

#472727  autor: bronco
 26 kwie 2011, 18:38
a może to zwykłe problemy techniczne Orange ? od 6 tygodni codziennie im się w W-wie ich net sypie. Wczoraj jak padł o 1 w nocy to dopiero rano miał działać z powrotem - i tak jest codziennie - ja muszę modem resetować po 6-10 razy dziennie - co co z tego że mi dadza parę zł rabatu na abo jak to jedyny mój kontakt ze światem