• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #464838  autor: Sajmon94
 12 mar 2011, 19:32
Witam.
Jakie są koszta wysłania smsa np do Włoch czy Niemiec? A ile kosztuja takie połączenia?
Jestem w Orange. Pytam dlatego że kiedyś pisałem do kumpla do Włoch i sms kosztował standardowe 5gr. Zdziwiło mnie to że tak tanio więc pytam was o szczegóły.

#464839  autor: kerim36
 12 mar 2011, 19:45
wiecej informacji prosze

w jakiej sieci jest abonent za granica??

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#464841  autor: Sajmon94
 12 mar 2011, 19:52
kumpel jest w Orange też. ale nie chodzi mi tylko o niego, może macie jakiegoś linka do jakiejś tabeli opłat czy coś.

:)

#464842  autor: Spioszek
 12 mar 2011, 19:58
Dużo zależy jaką masz taryfe.
Od siebie dodam że siostra ma w Orange pakiet kwotowy od wykorzsytania na wszystko około 60zł i nawet jak jedzie za granice w roamingu to z tego jej odejmuje :)

#464844  autor: Abcn
 12 mar 2011, 20:03
jesli
Sajmon94 pisze:kumpel jest w Orange też
(domyslam się że w orange.pl , bo nie ma orange.it ) to twoje połaczenia z PL do niego są wg taryfy krajowej orange.pl
[za to on płaci za odbieranie wszystkich połączeń (za otrzymanie sms-a nie)]
taryfy m-nar (do numerów włoskich, niemieckich, australijskich itd) też są w cennikach na str www operatora
np
w NGO było to parę lat temu 3zł/min do krajów EU , przy czym można było wykupić za kilka zł (5?) usługę 'wybrany kraj' , w której cena obniżano do 1 zł/min ,
ale trzeba rozróżniac te 2 sytuacje o których piszesz,
[i jeszcze (3): roaming u twojego kumpla bądź siostry darkangela]

pozdrawiam
A

#464845  autor: Sajmon94
 12 mar 2011, 20:23
poczytałem na orange.pl kilka cenników ale w zadym niema opisanych kosztów w sytuacji jak się dzwoni czy pisze smsy za granicę, jest tylko odwrotnie.

#464846  autor: DanielR
 12 mar 2011, 20:32
Sajmon94 pisze:poczytałem na orange.pl kilka cenników ale w zadym niema opisanych kosztów w sytuacji jak się dzwoni czy pisze smsy za granicę, jest tylko odwrotnie.
Podstawowe zasady w przypadku połączeń międzynarodowych są takie:

1) jeśli Ty dzwonisz (lub SMS-ujesz) z Polski (z karty SIM polskiego operatora) do jakiegokolwiek innego kraju, na numer komórkowy polskiej sieci, znajdujący się w tym czasie w roamingu, to Ty płacisz tak samo jakbyś dzwonił (lub SMS-ował) na ten sam numer w Polsce;

2) jeśli zaś Ty dzwonisz (lub SMS-ujesz) z Polski (z karty SIM polskiego operatora), do jakiegokolwiek innego kraju, na numer sieci komórkowej czy stacjonarnej tego kraju, np. Włoch czy też Niemiec, to Ty płacisz jak za standardowe połączenie międzynarodowe (czyli znacznie drożej, niż dzwoniłbyś wewnątrz Polski).
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, 22:54 przez DanielR, łącznie zmieniany 1 raz.

#464847  autor: Marens
 12 mar 2011, 20:34
Napisz jaką masz taryfę, ofertę wtedy znajdziemy odpowiedni cennik.
Sajmon94 pisze:sms kosztował standardowe 5gr
Moja wróżka myśli, że masz Nowe Orange Go ładowane po 50zł, a Twój kolega był w roamingu Włoskim i ma telefon w Orange PL.

Jeśli się nie pomyliłem, to cennik rozmów międzynarodowych jest tutaj
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 750752.pdf

Pamiętaj o tym, co napisał przedmówca.
Najprawdopodobniej w Twoim przypadku nie będzie miało to zastosowania gdyż piszesz na polskie numery znajdujące się w roamingu.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, 20:36 przez Marens, łącznie zmieniany 1 raz.

#464848  autor: kwistas
 12 mar 2011, 20:35
http://www.orange.pl/binaries/o/map/ak/ ... 1_2011.pdf

Tu masz ile się płaci za granice. Zależy jaką masz taryfę, chyba nie jakąś prehistoryczną, ale ceny powinny być podobne.

Jeśli twój kumpel jest w Orange PL to on płaci za odebrane połączenie w roamingu, a ty płacisz normalnie jakbyś dzwonił do Orange.

Na przyszłość staraj się przed napisaniem posta pomyśleć 10 razy, stworzyć w miarę sensowne zdania, niestety ciężko cie zrozumieć.

#464893  autor: Sajmon94
 13 mar 2011, 11:26
Ok. Dzięki.