• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #462781  autor: kristoffersson
 02 mar 2011, 11:39
Witam serdecznie, ponieważ cenniki w sieciach komórkowych zmieniają się dość dynamicznie a ja wyjeżdżam za miesiąc do Niemiec chciałbym pozyskać informacje od osoby, która w miarę jest biegła w ofertach pre-paid naszych zachodnich sąsiadów. Moje pytanie brzmi następująco:
1. Która sieć ma najtańsze bądź jedne z tańszych połączeń do Polski na telefony stacjonarne?
2. Który pre-paid pozwala tanio dzwonić na niemieckie numery komórkowe?
3. Czy jest oferta, która spełnia oba kryteria w miarę przyzwoitej cenie?

Dodatkowo: Jaką kartę należy włożyć do przenośnego modemu, aby uzyskać podobny transfer i ceny zbliżone do PLAY w Polsce czyli około 4 GB za 10-15 E? Jest coś takiego??

Sprawdzałem już oferty BLAUWORLD, LEBARY, T-MOBILE, ALDIEGO, SIMYO...

Miałem gdzieś w ulubionych wszystkie plany taryf, ale zgubiłem zakładkę ;-)

#462785  autor: kristoffersson
 02 mar 2011, 11:58
Dziękuje serdecznie, staram się nie zaśmiecać forum i szanuję pracę administratorów i domyślam się również,że takie wątki już powstały, ze względu jednak na dynamizm rynku i ofert pozwoliłem sobie na nowy wątek. Panie Adminie to pierwszy mój raz i przepraszam najmocniej, a tobie dziękuje za odpowiedź... :wink:

#463011  autor: krzysztof.ka
 03 mar 2011, 14:36
Znajomi, mieszkający w Niemczech używali kart w sieci Blau. Mówili mi, że to sieć dobra dla obcokrajowców. Podobno minuta do Polski kosztuje 5 eurocentów.

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.

#463044  autor: kristoffersson
 03 mar 2011, 17:37
Dziękuje za informacje tak myślę, albo właśnie nad tą kartą albo nad ALDI, jest tych wirtualnych operatorów. Może ktoś jeszcze coś podpowie odnośnie rozmów bądź internetu?

#463047  autor: plustik
 03 mar 2011, 17:50
krzysztof.ka pisze:Znajomi, mieszkający w Niemczech używali kart w sieci Blau. Mówili mi, że to sieć dobra dla obcokrajowców. Podobno minuta do Polski kosztuje 5 eurocentów.
Owszem podobno Blau się opłaca - ale te 5 eurocentow (jeżeli tyle rzeczywiście to kosztuje) - to jest na numery stacjonarne i na nie najlepiej jest dzwonić z zagranicy...

#463054  autor: Abcn
 03 mar 2011, 18:11
krzysztof.ka pisze:Podobno minuta do Polski kosztuje 5 eurocentów.
może to jakaś promocja ? Nie znam języka Goethego, ale chyba mowa o 9 ce/min + 15 za zestawienie
Gespräche ins Festnetz von Europa, USA und Kanada 9 Cent
(+ 15 Cent Verbindungsgebühr
pro Gespräch)

pozdrawiam
A

#463067  autor: thonka
 03 mar 2011, 19:09
Abcn pisze:mowa o 9 ce/min + 15 za zestawienie
dokladnie.

aldi talk jest dobry do transmisji danych.
2 euro za 24h lub 15 euro za 30 dni nielimitowanego internetu.

pamietac nalezy, ze w Niemczech jest obowiazkowa rejestracja kart sim :) w przypadku aldi talk trzeba to chyba zrobic przez internet.
zostaje wtedy tylko google translate ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#463440  autor: user_delete11
 05 mar 2011, 20:09
Witam.
Dość dobrą ofertę ma lebara, szczególnie jak zależy Ci nie tylko na stacjonarnych ale też komórkowych numerach w Polsce, Dodatkowy plus jest taki że po doładowaniu dostaje się bonus w postaci dodatkowych euro na konto. Kartę można kupić na all... juz aktywowaną. Doładowanie też. Minus jest taki, że jak chcesz doładować na miejscu to będziesz miał problem ze znalezieniem punktu. Patrz ich strona. Mi się udało zdobyć dopiero w salonie Vodafone lub T-Mobile. Nie pamiętam ale byłem zdziwiony bo ta sieć działa na E-Plus. Pani która sprzedała mi to doładowanie dopiero przy mnie dowiedziała się że takie doładowania są u niej w salonie dostępne:)
Dlatego nie wiem czy każdy salon to sprzedaje.
Drugą dobrą opcją jest Ortel, cena na stacjonarne do Polski to 4 centy+zestawienie połączenia. Z doładowanie dostaje się minuty do sieci. Plusem tej oferty jest że można ładować kartę voucherem E-Plus a ten dostaniesz prawie wszędzie.
Jeśli chodzi o internet. Tak jak napisał thonka. Idziesz do ALDI i kupujesz starter.
Starter jest jeden tzn. potem wybierasz rodzaj taryfy z jakie chcesz skorzystać, potem należy go doładować (chyba że Ci środków wystarczy, chyba jeat na nim 12.99euro).
Aha, zarejestrować wcześniej trzeba (można online) i potem dzwoni się na Automatyczne biuro obsługi i wybiera taryfę. Jak tego nie zrobisz ( nie wybierzesz taryfy, bo rejestracji ominąć się nie da) to domyślny punkt dostępowy jest ustawiony na taryfę dzienną czyli 2 euro za dobę internetu- mało opłacalne.
To może wydawać się trochę skomplikowane, ale dobra wiadomość jest taka, że wszystkie informacje które tu podałem, dostaniesz w pudełku ze starterem. Jak ogarniasz niemiecki to kilka minut Ci wystarczy na znalezienie i zrozumienie wszystkiego.
Ja znam niemiecki tak sobie i dałem radę zaczynając od zerowej znajomości tematu czyli można.
pzdr