• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Czy przeszedłeś (przeszłaś) lub chcesz w przyszłości przejść do innej sieci komórkowej, zachowując swój obecny numer?

Tak
24
73%
Nie
3
9%
Nie wiem
6
18%
 #424485  autor: ram01
 22 sie 2010, 14:43
Witam forumowiczów!

Od lutego 2008 roku mam w Zetafonie podpisaną umowę. Do lutego 2011 muszę mieć cały czas ważne konto. Wszystko byłoby ok, bo dziewczyna też jest w Orange. Ale dziś zaczęły się małe schody, bo dowiedziałem się, że moja ukochana chce zmienić sieć na simplusa. I zacząłem się zastanawiać, co by tu właściwie zrobić... Najprościej byłoby mieć dwa telefony, prawda? Z tym, że już teraz mam dwa numery, drugi w sieci GaduAir i tam korzystam tylko z GG. Poza tym, nie mam na tyle pieniędzy, żeby móc doładować regularnie też drugi telefon.

Zastanawiam się więc, czy da się "oddać" innemu numerowi w Orange moją umowę? Moje rodzeństwo posiada telefony w ofercie Orange Music na kartę. I tak sobie myślę, czy możliwe jest, aby ktoś mógł przejąć po mnie te ostatnie pół roku umowy bez zamiany numeru. Następnie planowałem przenieść się z sieci Orange na Simplus, na podstawie ustawy dotyczącej telefoni komórkowej.

Jeśli jest możliwe takie rozwiązanie, to proszę powiedzcie mi, jak to wygląda od strony formalnej i ile taki zabieg kosztuje. Jeśli istnieje inna, prostsza metoda, to też mile widzane jest opisanie jej tu na forum.

Dziękuję z góry za zainteresowanie i pozdrawiam.

#424486  autor: xTRA
 22 sie 2010, 15:04
Czy twoje rodzeństwo jest pełnoletnie? Jakbyś zrobił cesję to Twój numer należałby do tego człowieka, na którego zrobiłeś cesję ;-) Więc nici z twoich kombinacji, jak się mylę to mnie poprawcie. Jak rodzeństwo jest pełnoletnie oczywiście cesję możesz zrobić, ale pożegnałbyś się ze swoim numerem.

#424487  autor: aizo
 22 sie 2010, 15:14
Z innej beczki. Może lepiej pomyślcie o 36,6 a nie simplusie.(jak wam zależy na Plusie)

Simplus chyba jest teraz jedną z najgorszych ofert

Kila slow masz o simplusiue masz np tutaj - > http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=44921

Połączenie nie może być zrealizowane.

#424499  autor: potter28
 22 sie 2010, 15:59
Jeżeli dobrze zrozumiałem to da się przepisać abonenta.
Ale żeby on przeszedł na umowę z swoim nr a Twój został uwolniony to nie da się (chyba)
Szczegóły zmiany abonanta tutaj:
KLIK

#424510  autor: ram01
 22 sie 2010, 16:45
Powiem tak... Telefon nie jest w sumie na mnie, tylko na moją mamę. :P i ona zasila na razie konto brata i moje też. Więc jeśli już, to myślałem o tym, by mama zmieniła numer telefonu w umowie na numer brata. Siostra mogłaby też przejąć, jest pełnoletnia, ale pytanie, czy od ręki się tak zgodzą, jeśli nie ma stałych dochodów... Poza tym, czy takie coś w ogóle jest możliwe...

Edit: W Simplusie znalazłem bardzo ciekawy pakiet: http://www.simplus.pl/vote.do?pollIdx=1 ... dx=1009030 . Przy zmianie numeru pasowałoby mi to, miałbym przez miesiąc nielimitowane rozmowy i smsy z dziewczyną za 10 zł. Dla porównania, w Orange korzystam obecnie z pakietu Jeden Jedyny - aktywacja 7 zł i mam 600 minut/SMS/MMS do jednej osoby... Do pozostałych mam darmowy pakiet 200 SMS/MMS do Orange i resztę środków na koncie. :P Więc suma sumarum bardziej by mi się opłacało wziąć jednak Simplusa...
Ostatnio zmieniony 22 sie 2010, 17:17 przez ram01, łącznie zmieniany 1 raz.

#424514  autor: Orfi
 22 sie 2010, 17:16
Tak jak to sobie wymyśliłeś, to nie ma takiej możliwości, żeby zmienić numer w umowie i ten z Orange Music przepisać do Zetafona a właściwy przenieść do oferty Music. Nic tu nie wymyślisz poza ewentualnym zakupem startera w tej samej sieci, do której chce przejść twoja dziewczyna.

Orfi

#424518  autor: ram01
 22 sie 2010, 17:25
Czyli będę chyba musiał ciągnąć dwa numery w takim razie... A w lutym, wraz z końcem umowy, porzucić kartę Orange. Będę chyba musiał zaopatrzyć się w trzeci telefon, bo z tego, co widzę, to GGPlus jest dla mnie mało atrakcyjny... O tyle dobrze, że w GaduAir mogę doładować raz na 3 miesiące 10 zł i mam spokój. Z Plusem gorzej... No właśnie. Jakie są wartości doładowań w Plusie i na jak długo są tam ważne środki?

#424522  autor: KamaZ
 22 sie 2010, 18:06
ram01 pisze:Jakie są wartości doładowań w Plusie i na jak długo są tam ważne środki?
http://www.simplus.pl/v.do?idx=805079

#425005  autor: kwistas
 24 sie 2010, 18:33
ram01 pisze:Czyli będę chyba musiał ciągnąć dwa numery w takim razie... A w lutym, wraz z końcem umowy, porzucić kartę Orange. Będę chyba musiał zaopatrzyć się w trzeci telefon, bo z tego, co widzę, to GGPlus jest dla mnie mało atrakcyjny... O tyle dobrze, że w GaduAir mogę doładować raz na 3 miesiące 10 zł i mam spokój.
No w Twoim przypadku to tylko przejscie do GG Air będzie najlepsze, jeśli masz manię na punkcie GG.
Odnośnie ważności konta, tak naprawdę oferuje GG Air atrakcyjne warunki doładowania, mBank mobile (10-50zł 60 dni, powyżej 50zł 180dni).
Play, tutaj rok na wychodzące daje po każdym doładowaniu, problem GG można rozwiązać przez instalowanie alternatywnego komunikatora na telefonie (brak abo na komunikator) i jechanie na pakietach internetowych (5zł 100MB, czy pakiet na zasięgu Plusa 5zł 25MB).

Problemy z przeniesieniem w GG Air czy mBank występują (opinie na forach), czasami ludzie są tydzień bez numeru telefonu, zwłaszcza w okresie wakacyjnym, po prostu te wirtualne sieci mało inwestują w obsługę klienta i dlatego są takie problemy.

#425497  autor: kwistas
 26 sie 2010, 21:51
muchakk pisze:kwistas przecież w Play masz PlayGG http://www.playmobile.pl/pl/uslugi/playgg/index.html
ale to jest płatne gg, chyba 4zł miesięcznie, a ja pisałem o darmowych programach co tylko płacisz za transmisję danych np. jadugadu.

#425572  autor: evolucja
 27 sie 2010, 11:51
Przecież taniej wyjdzie zapłacić 4zł/mc niż korzystać z innych komunikatorów i kupować transfery danych.
Chociaż wtedy to ma tylko GG, a transfer jest na wszystko.

#425766  autor: KamaZ
 28 sie 2010, 10:38
evolucja pisze:Przecież taniej wyjdzie zapłacić 4zł/mc niż korzystać z innych komunikatorów i kupować transfery danych.
Chociaż wtedy to ma tylko GG, a transfer jest na wszystko.
Przeczytaj dokładnie co pisze na stronie Play. Oprócz opłaty za korzystanie z PlayGG ponosisz jeszcze koszt opłatę zgodną z cennikiem za transfer danych.

#425767  autor: Ruben
 28 sie 2010, 10:50
kwistas pisze:Odnośnie ważności konta, tak naprawdę oferuje GG Air atrakcyjne warunki doładowania, mBank mobile (10-50zł 60 dni, powyżej 50zł 180dni).
nie to, że się czepiam :wink: ale mBank ma ważności konta następujące:
5pln - 49pln- 60dni wychodzące + 30dni przychodzące
50pln - 500pln - 180dni na wychodzące + 30dni przychodzące

Co do GaduAir, to korzystam i nie narzekam, bo to naprawdę dobra oferta jak już poznamy różne sposoby na obniżenie kosztów ale z przeniesieniem numeru miałem problemy, bo telefon miałem głuchy 4dni.