• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#417015  autor: malomowny18
 14 lip 2010, 20:11
powiem szczerze, że nie lubie bawić się w takie "myki".

Czyli napiszcie mi co jest najczęstszą wadą Play'a ale na KARTĘ???

Era też mi gubi zasięg jak cholera ;/

Skoro np nie play wg niektórych, to co zamiast?

#417025  autor: krzysiaq
 14 lip 2010, 21:29
nie ma co uogólniać.
Ja mam parę aktywacji w biznesie, zachęciłem około 9 osób do przejścia i tylko jedna ma problemy, ale to ewidentnie z winy telefonu. Tylko, że ja to wiem i sprawdziłem-potwierdziłem a niektórzy mają walnięty telefon i potem lamentują na forach że play im przerywa.

Po 10 latach w Plusie też miałem dylemat czy przejść, czym więcej czytałem tym większy. Ale kupiłem fresha, poużywałem dwa dni i oto ponad rok jestem w tej sieci.

Więc posłuchaj rady kolegi który o tym pisał i zrób podobnie.

Nie popędzaj amnezji a'la Las Vegas Parano...

#417111  autor: malomowny18
 15 lip 2010, 11:59
Dzięki Krzysiaq za info.
Ktoś ma jeszcze jakieś hm porady?

I chciałbym poznać te wady play'a fresh

#417114  autor: Ruben
 15 lip 2010, 12:13
malomowny18, jak sam widzisz każdy może mieć inną opinię. Ja do wad jak pisałem zaliczam złą jakość połączeń na 2G Play i na pewno nie jest to wina telefonu lecz obciążenia sieci. To wcale nie oznacza, że Ty musisz mieć podobnie. Rozwiązałem to poprzez przełączenie na zasięg Plusa i jest OK.
Druga wada z jaka możemy się spotkać najczęściej, to BOK. No niestety pomimo starań daleko jeszcze im do BOK np. Heyah ale jeżeli nie będziesz miał problemów, to i nie będziesz miał okazji tego doświadczyć.
Jeżeli chcesz więcej poczytać, to polecam temat Play - tu znajdziesz pomoc , żeby nie zaśmiecać tematu.
Podsumowując, biorąc Fresha dużo nie ryzykujesz, bo jeśli nawet okażesz się pechowcem, którego dopadną problemy Play'owe, to zawsze możesz zmienić operatora.
Poza tym, ogólnie ceny są niskie a oferta elastyczna i jeżeli potrzebujesz sporo SMSów, to Fresh ma dobrą ofertę dla Ciebie.

#417202  autor: malomowny18
 15 lip 2010, 19:22
Bardzo Ci dziękuje Ruben za informacje.
A jeszcze tylko jakbyś mógł wyjaśnic. Jak przełączyłeś sobie zasięg na ten od Plusa?

#417206  autor: kerim36
 15 lip 2010, 19:40
malomowny18 pisze:Jak przełączyłeś sobie zasięg na ten od Plusa?
reczny wybor operatora z menu telefonu :)

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#417270  autor: malomowny18
 15 lip 2010, 23:17
hmm i to wszystko? ;)

A chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy nie lepszy byłby Orange na karte?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2010, 21:06 przez malomowny18, łącznie zmieniany 1 raz.

#417820  autor: Sikor28
 18 lip 2010, 19:05
Przenosze w firmie 11 numerow do Play dla firm (kolejnych 15 jest zaaneksowanych przez rok). Jestesmy w tej chwili w Erze, abonamenty Biznes - rozne.
Porownujac inne oferty stwierdzam, ze nie ma nic lepszego w tej chwili na naszym rynku.
Oto jaka oferte dostalem od doradcy Play:
- oferta bez telefonu (sama karta, umowa na 12 miesiecy)
50% upustu na abonament na caly okres trwania umowy.
pakiet 45 tysiecy minut co miesiac na rozmowy w sieci Play i na stacjonarne - czyli w praktyce stan darmowy (kto tyle wygada ?).
Najtanszy abonament jest za 30 zl - po upuscie 15 zl, w tym 150 minut do innych sieci, slabo ?
- oferta z telefonem
20% upustu na abonament (umowa na 24 miesiace), dodatkowo 8 % upustu za ilosc kart, razem 28% - na caly okres trwania umowy. Reszta tak samo jak wyzej.

Kolejna ciekawostka taka, ze Play zrefunduje mi kary za kolejne numery, jesli je przeniose (kwoty w okolicach 200 zl).

A w Erze ? Darmowa siec firmowa - 20 zl do abonamentu, 10 numerow po 10 gr za minute - 10 zl, aneksy na 24 miesiace a upusty na abonamenty od 3 do 9 miesiecy (9 miesiecy jesli wezme abonament najdrozszy) - kupa smiechu

Niestety Era od dawna juz nie dba o stalych klientow biznesowych, ma ich gdzies. Mam dwoch doradcow - od pewnego czasu olewaja temat. Nawet nie probuja nas zatrzymac. Era od paru lat sprzedaje te sama oferte klientom biznesowym (podpisywanie lojalki), wszelkie zmiany sa wymuszone, nic lepszego sie nie dostaje. Jesli nowy klient ma duzo lepsza oferte niz ja stary, lojalny (od poczatku istnienia sieci, czyli 13 lat) to co ma mnie u nich zatrzymac ? Dziekuje Erze, koszta sie licza, nie bede przeplacal.

Kolejny raz wyedytuje swoj post.
Jesli chodzi o Ere to obsluga klienta jest na najwyzszym poziomie - chodzi o zalatwianie biezacych problemow. Pod tym wzgledem jest LUX. Z Play do tej pory mialem katastroficzne doswiadczenia (Play Fresh - opisywalem na forum). No ale Era Biznes ma swoich osobistych konsultantow, wiec nie znam BOK, obsluge Play znam z BOK - te poltora roku temu to byla katastrofa, obraz nedzy i rozpaczy. Tragiczny przejaw niekompetencji. Ale w Play dla Firm tez jest osobisty konsultant, wiec mysle, ze bedzie dobrze.
Z drugiej strony chyba trudno oczekiwac od masowej obslugi czegos wiecej.
Dla przykladu podam sytuacje jak zadzwonila do mnie Pani z Cyfry z propozycja przedluzenia umowy. Niestety wpadla na samym poczatku bo zaproponowala "zakup aktywacji w naszej sieci wraz z telefonem" (czyli pracowala wczesniej w komorkach). Po czym nastapila konsternacja, przeprosila i dalej czytala oferte z komputera motajac sie w tym niemilosiernie. Wynika z tego, ze chyba kazdy BOK w roznych segementach rynku ma tych samych, jak to nazywam, dwutygodniowych konsultantow.

Piotr
--------------------------------------------------------
rybne rarytasy www.sumowisko.pl

#417856  autor: Ruben
 18 lip 2010, 21:33
Sikor28, chyba ze względu na ilość przenoszonych numerów dostałeś takie warunki. W standardzie też nie jest źle ale za 30pln (15pln po upuście przy abo bez telefonu) dostaje sie 70min. do wszystkich i 1000min. do Play i na stacjonarne. Ty dostałeś 150min. i SD do Play i na stacjonarki. Pogratulować :) Faktycznie za tak mało nikt nie da tak dużo.

#417860  autor: Sikor28
 18 lip 2010, 21:51
Kolego, za ilosc numerow to dostalem osobny rabat.
Podobno te warunki o jakich napisalem sa dla kazdego kto przechodzi z numerem.
Oczywiscie piszemy o Play dla Firm a nie dla klienta indywidualnego.

Piotr
--------------------------------------------------------
rybne rarytasy www.sumowisko.pl

#417894  autor: kerim36
 19 lip 2010, 07:51
Sikor28,

taniosci oferty play w porownaniu do reszty graczy mozna sie spodziewac, jednak ja mam zawsze swoje ale...

nie mniej niech Ci reklamacje lekkimi beda :) powodzenia

oferta na papierze wysmienita

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#418125  autor: malomowny18
 20 lip 2010, 11:30
Hm, to wypowie się ktoś na temat np orange pop czy co oni tam mają?

Jeśli chodzi o Fresha (p4), to tak jak mówie zanikanie i gubienie sygnału mam nonstop a jestem w erze biznes (mieszkam na obrzeżach wrocka)

#418130  autor: muchakk
 20 lip 2010, 12:51
W moim przypadku Orange działało gorzej aniżeli teraz PLAY. W Orange non stop sieć przeciążona, rozłączanie połączeń szmery szumy etc. Jak przeniosłem się do Play wszystkie problemy z jakością ustały. Jakość połączeń w egsm jak i 3g jest b. dobra. Tutaj musisz sam sprawdzić bo u jednych działa dobrze orange, a u drugich np. u mnie już Play.