• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #406096  autor: szyman12
 22 maja 2010, 12:54
Witam

Za niedługo kończy mi się umowa, więc poszukuje zestawu/taryfy idealnej. Teraz mam umowę z Erą na taryfę Nowa Era 80. Ogólnie średnio w miesiącu wykorzystuje około 110 minut. Mam następującą ilość kontaktów (do których najczęściej dzwonię) w sieciach : Era – 4 os., Plus – 2 os., Play – 1 os., Orange – 1 os. . Do tej taryfy jest dołączony blueconnect 50 MB i Numer Stacjonarny, którego absolutnie nie mogę się pozbyć. Ogólnie nawet przedłużyłbym umowę z Erą, gdyby nie jeden szczegół – brak minut do Playa w nowych taryfach. Z tym numerem w Playu rozmawiam ok. 20 minut i mógłbym nawet wysyłać „strzały” , tylko co będzie, gdy Play „urośnie” w moich kontaktach (a założę się, że tak będzie)?! Trochę porozmyślałem i oto efekt moich rozważań:

- Przejście na Erę Rodzinną 40 (uwzględniając Numer Stacjonarny) + "dopłaty" do Playa
- Przejście na Erę Rodzinną 40 (uwzględniając NS) + zakup Samsunga Dual-Sim + kupienie Play Fresha lub mBanku mobile i dzwonienie z niego na pewne numery Playa.
- Przejście do jakiegoś innego opa (na dzień dzisiejszy mBank lub Play) + zakup Orange Strefa.

Tak naprawdę dla mnie żaden ten „zestaw” nie jest atrakcyjny, ale to chyba jedyne wyjścia. Ogólnie chciałbym aby za telefon kom. + stacjonarny nie płacić więcej niż 70 zł miesięcznie. Może ktoś udoskonali te zestawy lub podpowie co byłoby lepsze?

Pozdrawiam

#406124  autor: Vieslav
 22 maja 2010, 15:24
Nie mogę się dokopać do taryf Era Rodzinna. W stacjonarny nie masz wliczonych żadnych minut żeby do Playa dzwonić?
Chyba najlepszą opcją będzie właśnie dual-sim. Sam miałem dylemat (internet w prepaid Orange jest masakrycznie drogi, abonamentu nie podpiszę bo wydzwaniam ogromną ilość minut do Orange i na stacjonarne a w prepaidzie mam 1000 min za 6zł, sieci też nie zmienię z tego powodu) i raczej przekonuje się do dual-sima. Podpisz umowę na rok, po tym czasie na pewno coś się zmieni.

#406238  autor: TomekO
 23 maja 2010, 00:55
Może ten trzeci zestaw LongPlay 29 bez telefonu da bodaj 120 minut za 14,5 zł., 100MB za 5 zł. na nadajnikach Playa + Orange strefa. Można chyba jeszcze brać oferty dla przedłużających Rodzina 20 bez telefonu za 15 zł. plus chyba 5 zł. za numer stacjonarny i trzeba by 70 minut zapłacić poza abonamentem po 39 gr. Czyli 15+5+70*0,39=47,30 zł. Internet to nie wiem jaki jest w tych taryfach.

#406241  autor: Freyr
 23 maja 2010, 08:30
Jeżeli i tak zamierzasz kupic telefon z DualSim to może się wstrzymaj i kup jakiś inny. Dodatkowo proponuje taryfę LongPlay bez telefonu.
Za 14,50 otrzymasz 120 minut do wszystkich sieci.
Za 24,50 będzie to już 240 minut.
Natomiast za 34,50 zł otrzymujesz 350 minut do każdej sieci w Polsce oraz darmowe nielimitowane połączenia do Play !!
Dodatkowo potrzebujesz internetu. Play oferuje pakiety.
100MB za 5zł, 500 MB za 15 zł oraz 1 GB za 25 zł.
Również smsy do wszystkich sieci można kupić bardzo tanio.

Jeśli chodzi o telefon stacjonarny:
Dodatkowo jako abonent otrzymasz przez 6 miesięcy:
Za 25 zł 60 minut do stacjonarnych i play/+60minut
Za 45 zł 300 minut do stacjonarnych i play/+150minut
Za 65 zł 1000 minut do stacjonarnych i play/+500minut
Ostatnio zmieniony 23 maja 2010, 09:41 przez Freyr, łącznie zmieniany 2 razy.

#406243  autor: user_delete19
 23 maja 2010, 08:43
Freyr pisze:Natomiast za 34,50 zł otrzymujesz 350 minut do każdej sieci w Polsce oraz darmowe nielimitowane połączenia do Play !!
Nie wprowadzaj ludzi w blad - w taryfach bezterminalowych nie ma stanu darmowego :[

#406244  autor: Freyr
 23 maja 2010, 08:47
Jesteś tego pewien?
Widziałem już dużo opinii, że jednak oferują to przy umowie na chyba 18 miesięcy.

#406245  autor: Jedrker
 23 maja 2010, 09:01
lwiczek pisze:Nie wprowadzaj ludzi w blad - w taryfach bezterminalowych nie ma stanu darmowego :[
To Ty kolego jak nie wiesz, to się nie wypowiadaj.
Podpisując umowę bez terminalową na lp 69 na 18 miesięcy masz stan darmowy :!:
Stanu darmowego nie ma jedynie przy ofercie bez terminalowej na 12 miesięcy.

#406246  autor: Freyr
 23 maja 2010, 09:04
Jedrker pisze:
lwiczek pisze:Nie wprowadzaj ludzi w blad - w taryfach bezterminalowych nie ma stanu darmowego :[
Właśnie o to mi chodziło :-D

#406251  autor: TomekO
 23 maja 2010, 09:42
Jedrker pisze:
Czy to przypadkiem nie jest tylko w Replayu ? Macie regulamin ?

#406252  autor: Ruben
 23 maja 2010, 09:47
TomekO pisze:
Jedrker pisze:
Czy to przypadkiem nie jest tylko w Replayu ? Macie regulamin ?
Oczywiście, że Stan Darmowy jest ale przy umowie na 18m-cy a ta natomiast jest w RePlay'u, czyli przy przedłużaniu umowy. Pierwsza umowa bezterminalowa jest na 12m-cy i przy tej umowie kupić Stan Darmowy ale kosztuje 19zł/m-c o ile dobrze pamiętam.
Regulamin: http://www.playmobile.pl/resources/pdf/ ... o_Play.pdf
Ostatnio zmieniony 23 maja 2010, 10:03 przez Ruben, łącznie zmieniany 1 raz.
 #406269  autor: marcinb
 23 maja 2010, 10:44
szyman12 pisze:- Przejście na Erę Rodzinną 40 (uwzględniając NS) + zakup Samsunga Dual-Sim + kupienie Play Fresha lub mBanku mobile i dzwonienie z niego na pewne numery Playa.
Moim zdaniem to jest najbardziej rozsądne rozwiązanie. Dodatkowo Era (przynajmniej w biznesie) oferuje wśród telefonów bardzo dobrego dual sima jakim jest Samsung C6112. Także, jeśli by dało radę to przedłuż na Erę Rodzinną 40 wraz z zachowaniem usługi numeru stacjonarnego na karcie a w drugi slot starter Fresha i gra muzyka. Sam mam teraz bardzo podobnie z tym, że czekam jeszcze na numer stacjonarny (od nowego okresu rozliczeniowego?)
szyman12 pisze:- Przejście do jakiegoś innego opa (na dzień dzisiejszy mBank lub Play) + zakup Orange Strefa
No też ewentualnie może być ale - również będzie potrzebny dual sim i jeśłi byłoby to polaczenie Playa + Orange stacjonarny to będą poza zasięgem nadajnika orange-a znajomi musieli by Cię łapać tylko na nr playa - nie wiem czy nie przeszkadzają im wyższe opłaty za połączenia :(

[ Dodano: 2010-05-23, 10:57 ]
W drugim rozwiązaniu jeśli wybrałbyś mbank to w taryfie rozmówki polskie (czy coś takiego?) pakiet 50 MB jest darmowy - ten który teraz masz w abonamencie Ery. Także jest też sensowne to rozwiązanie np. z mbankiem + orange stacjonarny (ale wtedy telefon już kupujesz sam).

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#406376  autor: szyman12
 24 maja 2010, 09:47
Więc ogólnie rzecz biorąc przeanalizowałem oferty i wychodzi tak:

Era + mBank/Play ~ 54 zł
mBank (przy założeniu 110 min) + OS ~ 41 zł
Long Play 29 bez fona + OS~ 39,5 :D

Teoretycznie najbardziej się opłaca Play + OS, jednak są czasami miesiące, gdzie np. wykorzystuje tylko 70 minut, więc byłbym trochę stratny, gdybym wziął Playa (+ słaby zasięg "internetu").

Dlatego teraz rywalzacja: mBank + OS vs Era+ mBank.

W pierwszej opcji przerażają mnie trzy rzeczy:
- podpisanie umowy z Orange na 2 lata, gdzie w tym czasie może się dużo zmienić na rynku telekomunikacyjnym
- mBank podobnoż nadal ma problemy z np. aktywacją itp., a mLinia do kategorii najlepszych BOKów się nie zalicza
- kupno 2 telefonów, za cenę pow. 100 zł

W drugiej opcji:
- telefon Dual SIM -> powiem szczerze, że ja lubię bardziej zawansowane telefony, a tak patrząc na specyfikę Samsunga (tego co polecił marcinb) to oprócz tego Dual SIMa to niepowala na kolana. Jedynym telefonem który w miarę mógłby sprostać moim oczekiwaniom jest myPhone 8920, którego nawet bym kupił, gdyby nie cena (500 zł)
- tak naprawdę musiałbym sprawdzać na necie, czy aby ten numer nie jest w Playu, by nie nabić sobie kosztów w Erze.

Patrząc na te wady co byście wzieli :) ?

#406446  autor: agaak
 24 maja 2010, 18:21
PLAY long 29 za 14.50 / 120 minut BEZ telefonu
a Internet to karta OFnK

#406533  autor: thonka
 25 maja 2010, 09:21
agaak, a co z numerem stacjonarnym? ano wlasnie...

era/orange/play maja mozliwosc posiadania numeru stacjonarnego na karcie sim.
dodatkowo era umozliwia posiadanie 2 numerow (stacjonarnego i komorkowego) na jednej karcie (tak jak to masz obecnie).

zalezy Tobie tylko na numerze stacjonarnym? bo jak tak to utrzymanie go najtaniej wyjdzie w erze (5zl era numer stacjonarny).
rodzina 20 z 80 minutami kosztuje na przedluzeniu 30zl + 5zl numer stacjonarny. brakujace minuty wygadujac z mbanku to koszt ok. 6zl w taryfie z 19gr za minute + oczywiscie darmowe 50mb. zamkniesz sie w ok. 41zl.
szkoda tylko, ze w tej taryfie telefon C6112 kosztuje 449zl (masz jakiekolwiek punkty era premia? bo mozna nimi troche zbic cene telefonu). nie wiem tez czy nie daloby sie na przedluzeniu zejsc troche z ceny abonamentu.

mbank + OS to koszt rowniez ok. 41zl (110 minut z mbanku to ok. 21zl + 20zl za OS) z tym, ze w OS masz jeszcze 60 minut na polaczenia ze stacjonarnymi no i z mbanku za free 50mb miesiac w miesiac.
dochodzi to tego oczywiscie telefon.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#406593  autor: szyman12
 25 maja 2010, 14:56
thonka odnośnie Ery to raczej wolałbym taryfę Era Rodzina 40 za którą (po negocjacjach) zapłacę 40-45 zł.

Odnośnie Orange Strefy to tak naprawdę to nie potrzebuje tych 60 minut, bo ze Skype`a mam nielimitowane połączenia na sieci stacjonarne.

Jest to trudny wybór, bo ani to ani to nie pasi. Nadzieje wiąże jeszcze z Orange, ale pewnie nadaremne.

A gdybyście byli na moim miejscu to wybralibyście Ere( wraz z 2 kartą) czy mBank (z Orange Strefą)?

#406616  autor: thonka
 25 maja 2010, 16:23
szyman12, mam nadzieje, ze wiesz jak dzialaja minuty promocyjne w taryfach rodzinnych ;)

ja mimo wszystko zostalbym z era - mniej dodatkowych formalnosci z przenosinami numerow, mozliwosc dostania taniej telefonu (C6112 jest za 149zl w rodzina 40, 2000 punktow to 50zl znizki, 3500 punktow to juz 100zl znizki) - zawsze go mozesz na poczatku pouzywac, a potem ew. odsprzedac. dodatkowo przez 12 miesiecy dostaniesz siec rodzinna dla 3 osob zupelnie za darmo (2 numery w erze lub TT + twoj dostaja po 2000 minut na rozmowy wewnatrz tej 3 osobowej sieci).

no i nawet jak Ci sie zepsuje telefon to w takim z jedna karta sim dalej jestes dostepny pod numerem stacjonarnym ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#406761  autor: elkanguro
 26 maja 2010, 14:39
A ja jednak postawił bym na wyłącznie na Erę.

Czemu?

Nie zmieniasz telefonu na Duala, i za stacjonarny zapłacisz tylko 5zł.

Promocja po byku 29zł --> 80 minut do Ery, Orange i Plusa.

Jeśli wydzwonisz 90 minuto to dodatkowo zapłacisz jeszcze 3,90zł.

Koszt połączenia do Play to 0,59zł. Czyli za 20 minut zapłacisz 11,80zł

Pakiet blueconnect9 - 100MB za 9zł.

RAZEM: 53,70zł a masz wszystko na jednej karcie SIM.

Na drugim miejscu postawiłbym zestaw mBank + Orange Strefa.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet