• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #258940  autor: peterpz
 28 mar 2008, 23:13
Witam

Ktoś wciska mi, że niektóre rozmowy telefoniczne mogą byc podsłuchiwane. Podczas rozmów słyszę cały czas szum i czasem trzaski. Może to wina operatora? (ERA)

#258942  autor: kowcio
 28 mar 2008, 23:22
niekoniecznie. moze być to też i/lub wina telefonu.
najgorsze są nokie pod tym względem. w swojej też słyszę takie dziwne szumy, czasem przez sekundę nic nie słychać ;-)
taki trzask może powodować także BTS (jeżeli się nie mylę) podczas przełączania między stacjami (tak czasem w Orange jest, mając samsunga często takie coś słyszałem a wiedziałem że nastąpiło przełączenie).
napisz nam jaki masz telefon
Pozdrawiam ;-)

#258943  autor: elrond
 28 mar 2008, 23:22
peterpz pisze:Ktoś wciska mi, że niektóre rozmowy telefoniczne mogą byc podsłuchiwane.
Oczywiście że mogą. Nawet w domu mam pewien "sprzęt" umożliwiający podsłuchanie losowej rozmowy, prawdopodobnie pobliskiej. Z resztą każdej prowadzonej na 900 MHz.
peterpz pisze:Podczas rozmów słyszę cały czas szum i czasem trzaski. Może to wina operatora? (ERA)
To że słyszysz szumy, to raczej problemy operatora. Prezydentem chyba nie jesteś - twoje rozmowy są bezpieczne ;-)

#258949  autor: peterpz
 28 mar 2008, 23:44
Ja mam SE k750i ale moj najczestszy rozmowca ma nokie 6070... wiec to pewnie jego wina

#258950  autor: kowcio
 28 mar 2008, 23:50
peterpz pisze:ma nokie 6070
to masz sam odpowiedź- miałem ten telefon i powiem wprost- PORAŻKA jeśli chodzi o jakość rozmów ;/
możesz jeszcze zobaczyć czy taki problem występuje podczas rozmowy przez telefon z kimś innym, kto ma telefon innej firmy niż nokia. założę się że na 99% będzie jakość bdb.
Pozdrawiam.

#259827  autor: ztomasz
 02 kwie 2008, 23:47
Z tego co mi wiadomo rozmowy nie moga byc podsluchiwane... Operatorzy koduja rozmowe, no i wszystko jest przekazywane cyfrowo. Problem z podsluchiwaniem dotyczyl starej sieci centertel, ktora dzialala w analogu. Po tamtych czasach linie abonenckie TP sa podlaczane w tym systemie i mozna takowe rozmowy podsluchac.

#259897  autor: mariusz9a
 03 kwie 2008, 18:07
ztomasz pisze:Z tego co mi wiadomo rozmowy nie moga byc podsluchiwane... Operatorzy koduja rozmowe, no i wszystko jest przekazywane cyfrowo.
Są już algorytmy które rozkodowują sygnał w ok 30 minut.

#261705  autor: Gr3gorix
 13 kwie 2008, 19:11
chyba ze jest obok Ciebie biały tranzit ABW, moga podsłuchiwac rozmowy z ogległosci 2km, maja prawo ? mnie nie pytaj

Telefon jest jak kobieta- ładujesz w nią pieniądze ale ciągle nie jestes z niej w 100% zadowolony...

#261920  autor: thonka
 15 kwie 2008, 00:14
mariusz9a pisze:Są już algorytmy które rozkodowują sygnał w ok 30 minut.
jakos nie chce mi sie wierzyc, ze ktos probuje rozkodowac kazda rozmowe... pozatym rozkodowanie kazdego nowego polaczenia trwa od nowa te ok. 30 minut wiec nie siejmy paniki.
chyba ze jest obok Ciebie biały tranzit ABW, moga podsłuchiwac rozmowy z ogległosci 2km, maja prawo ? mnie nie pytaj
Ty tak na powaznie? to juz ktoras twoja wypowiedz, ktora czytam i nie jestem w stanie zrozumiec co wnosi do tematu...
hipotetycznie musza miec pozwolenie prokuratury czyli musi zachodzic powaaaaazne podejrzenie popelnienia przestepstwa. rownie dobrze moga wystapic do operatora internetowego z prosba o udostepnienie adresow z ostatnich miesiecy z ktorymi sie laczyles za pomoca komputera... z mojej strony EOT.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008, 01:26 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#261921  autor: mariusz9a
 15 kwie 2008, 00:21
thonka pisze:Gr3gorix napisał/a:
Są już algorytmy które rozkodowują sygnał w ok 30 minut.

jakos nie chce mi sie wierzyc, ze ktos probuje rozkodowac kazda rozmowe... pozatym rozkodowanie kazdego nowego polaczenia trwa od nowa te ok. 30 minut wiec nie siejmy paniki.
Jak cytujesz moje słowa to wpisuj mnie :wink:

Przeczytaj np to.
Pewnie że nie każdy chce nagle rozkodować każdą rozmowę. Jaki w tym byłby sens... Niemniej jednak taka możliwość istnieje.

#261925  autor: thonka
 15 kwie 2008, 01:26
mariusz9a pisze:Jak cytujesz moje słowa to wpisuj mnie :wink:
sorry kliklo mi sie nie tam gdzie trzeba ;) poprawione ;)
a o takiej mozliwosci czytalem, z reszta na telepolis kiedys byl chyba link. z tego co pamietam sumka za ten program tez jest niemala wiec tym bardziej odpada mozliwosc bawienia sie przez kogos w malego szpiega.

#261980  autor: mariusz9a
 15 kwie 2008, 14:22
z tego co pamietam sumka za ten program tez jest niemala wiec tym bardziej odpada mozliwosc bawienia sie przez kogos w malego szpiega.
W artykule podana jest cena za sprzęt wraz z oprogramowaniem 1000$. To chyba nie dużo;) Ale płacić w ogóle jakąkolwiek kasę za to żeby usłyszeć plotki sąsiadki to totalny bezsens.

#262121  autor: Gr3gorix
 16 kwie 2008, 10:21
thonka pisze:
mariusz9a pisze:Są już algorytmy które rozkodowują sygnał w ok 30 minut.
Ty tak na powaznie? to juz ktoras twoja wypowiedz, ktora czytam i nie jestem w stanie zrozumiec co wnosi do tematu...
hipotetycznie musza miec pozwolenie prokuratury czyli musi zachodzic powaaaaazne podejrzenie popelnienia przestepstwa. rownie dobrze moga wystapic do operatora internetowego z prosba o udostepnienie adresow z ostatnich miesiecy z ktorymi sie laczyles za pomoca komputera... z mojej strony EOT.

Wydaje mi sie że wnosi temat jet o podłuchiwaniu rozmów... Jeżeli chodzi o ABW oni takie mozliwosci maja, nie znam sie na tyle na prawie byc moc Ci powiedziec czy to legalne czy nie ale na bank tak jest....

Telefon jest jak kobieta- ładujesz w nią pieniądze ale ciągle nie jestes z niej w 100% zadowolony...

#404221  autor: MADMAX
 12 maja 2010, 02:32
Temat trochę pokrył kurz więc odświeżam go taką oto ciekawostką.
Nadchodzi "Dominator":
http://www.hcsl.pl/2010/05/uwaga-pojawi ... aw-do.html

Pozdrawiam