• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #398596  autor: ZZU
 13 kwie 2010, 10:35
Witam

Pisze posta na tym forum w pewnej bardzo waznej sprawie, a wyglada ona tak:
Mam siec smiplus, rozmowy zagraniczne to 2zl/min po aktywacji pakiety 1zl/min z naliczanie sekundowym,a potrzeba mi jakiegos pakietu nie wazne jaka siec, chodzi o pakiet abym mogl duzo gadac, najlepiej bez ograniczen. Cena tak mysle do 50-100 zl.
Zna ktos taka oferte?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2010, 20:31 przez ZZU, łącznie zmieniany 1 raz.

#398598  autor: kamil1221
 13 kwie 2010, 10:54
Jak dobrze pamiętam w Heyah masz dość tanie połączenia na komórki do większości krajów Europy (0,59zł/minuta).

O jaki dokładnie chodzi Tobie kraj ?

#398606  autor: ŁB
 13 kwie 2010, 11:39
Wszystko zależy od kraju, do którego chcesz wykonywać połączenia.
Dość uniwersalnym rozwiązaniem jest usługa Tanifon Mobile. Zakładasz u nich konto i doładowujesz (dostępne przelewy, płatność kartą itd.), następnie definiujesz numer, z którego będziesz się wdzwaniał na zwykły stacjonarny warszawski numer dostępowy. Twoja sieć komórkowa i wybrana taryfa / oferta pre-paid powinna umożliwiać minimalizację kosztów połączeń z tym wybranym numerem stacjonarnym. Przykładowo do USA koszt połączenia na komórki i stacjonarne to chyba 8gr/min (pobierane z konta Tanifon) + opłata za połączenie na warszawski nr stacjonarny (płacona Twojemu operatorowi, w zależności od posiadanej taryfy itd., typowo dla pre-paid ok. 29gr/min).
Jednakże do niektórych krajów (np. komórki UK i wiele innych w Europie) taniej jest dzwonić z Heyah.
Usługi nielimitowanych połączeń z sieci komórkowej do wszystkich krajów świata, zarówno na komórki jak i stacjonarne, póki co nie ma, i nigdy raczej nie będzie.

#398624  autor: ZZU
 13 kwie 2010, 13:13
Chodzi mi o polaczenia z Wielka Brytania. Srednio miesiecznie mam zamiar rozmawiac 60 godzin to takie minimum wiec sami rozumiecie ;/ zalezy mi na bardzo tanich rozmowach ;/

#398626  autor: muchakk
 13 kwie 2010, 13:17
W takim razie proponuje telefonie VOIP. To chyba najlepsze rozwiązanie dla Ciebie biorąc pod uwagę szacowaną miesięczną ilość rozmów.

#398629  autor: ZZU
 13 kwie 2010, 13:30
ok dzieki wielkie

#398631  autor: muchakk
 13 kwie 2010, 13:36
Ze swojej strony jeszcze dodam, że polecam http://www.freeconet.pl/ minuta połączenia do Wielkiej Brytanii 4gr.

#398669  autor: ms93
 13 kwie 2010, 16:57
Jesli chcesz dzwonic na stacjonarne, to rozwaz GaduAir.
Pakiet 1000min na stacjonarne do wybranych krajow - 35zl.
Nie wiem czy trzeba do tego doliczyc koszt numeru dostepowego, czy nie, ale jesli tak, to jest to dodatkowo 5gr/min.
W sumie 8,5gr/min.
Jest chyba jeszcze jeden problem - max. 1 pakiet na miesiac, ale tego nie jestem pewien - musialbys sie ich zapytac.

Jesli masz zamiar korzystac z VoIP bez komputera, to chyba najlepiej kupic jakas taryfe Play dla firm ze stanem darmowym - wtedy bedziesz mial polaczenia na stacjonarne (np. nr dostepowy) za darmo.

#398741  autor: TomekO
 13 kwie 2010, 20:40
Taryfa biznesowa Playa z nielimitowanymi na stacjonarne lub prepaid np. Orange POP 6 zł. za 1000 minut i do tego Skype To Go i abonament Skype Kraj bez ograniczeń za 17,19 zł. 10000 minut na stacjonarne w Wielkiej Brytanii.

#398752  autor: thonka
 13 kwie 2010, 21:18
jak pisal muchakkk - freeconet.

maja w razie czego numer dostepowy (oplata 50gr miesiecznie): http://www.freeconet.pl/pl/dla-domu/jak ... -internetu

utrzymanie konta 1,95zl (utrzymanie konta + numer miejski).
4gr na stacjonarne w UK, przy 3600 minutach daje 144zl + oplaty za wdzwonienie (orange mialo w popie ostatnio promocje 1000 minut w orange i na stacjonarne za 6zl).
wiec sumujac wychodzi 144zl (3600 minut freeconet) +2,45zl (oplaty za wdzwonienie, utrzymanie konta i numer) +24zl (4x6zl w popie) daje 170,45zl.
jezeli chcialbys sie zamknac w granicach 100zl to musialbys sie ograniczyc do ok. 2000 minut (2000x0,04zl=80zl + 12zl pakiety w orange + 2,45zl oplaty freeconet), wyjdzie to ok. 94,5zl.

licze oczywiscie, ze wszystkie polaczenia beda wykonywane z komorki, ale jak zadzwonisz z komputera to, az tylu pakietow w popie nie bedziesz musial uzywac ;) dobijajac do 100zl wykorzystujac te 5,5zl na komputerze bedziesz miec dodatkowo 130 minut, co wraz z tymi 2000 daje 35,5h.

z voipow jest tez zawsze voipdiscount, po doladowaniu za 5 euro masz 60 darmowych dni po 300 minut tygodniowo (liczone zawsze z ostatnich 7 dni). jezeli wykorzystasz darmowe minuty przypadajace na te 7 dni, to oplata leci z tych doladowanych wczesniej 5 euro (1,1ct minuta, a wiec starczy dodatkowo na ok. 450 minut).

doladowania 5 euro do kupienia w Polsce za ok. 33zl
wydajac ok. 100zl miesiecznie, bedziesz miec wiec co tydzien 300 minut i dodatkowo jak bedzie Ci malo 1350 minut z doladowan. lacznie wychodzi 2550 minut co daje 42,5h.

EDIT:
o nawet nie zauwazylem, ze jest cos takiego jak skype to go (bo ze sa abonamenty na wybrane kraje, Europe i Swiat to wiedzialem).
w takim wypadku nie ma nawet co sie zastanawiac. przy tych 60h miesiecznie lepszej opcji nie ma. za troche ponad 40zl miesiecznie mozesz wygadac nawet 66h :)

tylko miec teraz nadzieje, ze orange nie wycofa tak szybko tych 1000 minut za 6zl.
za te pieniadze nikt nie da az tyle.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#400701  autor: Semnom
 23 kwie 2010, 23:26
Jeśli o tradycyjnych operatorów chodzi to przychodzi mi do głowy jedynie Heyah. Minuta połączenia z Wielką Brytanią kosztuje 59 groszy, a jak załapiesz się na podwójne doładowanie to automatycznie wychodzi o połowę mniej.

#400703  autor: Prometo
 23 kwie 2010, 23:30
Semnom pisze:Jeśli o tradycyjnych operatorów chodzi to przychodzi mi do głowy jedynie Heyah. Minuta połączenia z Wielką Brytanią kosztuje 59 groszy
W Heyah Mix minuta połączenia kosztuje 0,44 PLN

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#400705  autor: thonka
 23 kwie 2010, 23:39
tylko jaki jest sens podawania tu oferty heyah, gdy mowa jest o tak duzej ilosci minut?

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#401527  autor: Lorrine
 28 kwie 2010, 17:09
Jest chociażby taka, że jest to na ten moment najsensowniejsza oferta komórkowa. Nie każdy ma ochotę się wydzierać do komputera. Ja na przykłąd bardzo tego nie lubię.

#401530  autor: thonka
 28 kwie 2010, 17:48
Lorrine, a kto tu mowi o uzytkowaniu komputera?
skype to go jest opcja, gdzie wykupuje sie abonament na dany kraj, ale przy okazji posiada sie numer dostepowy przez ktory mozna uzywac tej uslugi tak jak z komputera.

dzwonisz na numer dostepowy i podajesz numer docelowy rozmowy, w kraju na ktory wykupilas abonament skype to go.
na tej samej zasadzie dzialaja wszelkiej masci karty typu telegrosik, telepin itp.

jedynym kosztem dodatkowym bedzie koszt polaczenia z numerem dostepowym, a to rozwiazuje pakiet 1000 minut w POPie do orange i na stacjonarne za 10zl (niestety podrozal, wczesniej 6zl).
niemniej jednak przy 60h miesiecznie calkowity koszt to wyjdzie nie wiecej niz 60zl (dokladnie to 4000 minut czyli 66h za 57,19zl) i nie tracisz przy tym funkcjonalnosci komorki (nie musisz w ogole siedziec przed komputerem dzwoniac na numer dostepowy, aczkolwiek mozesz rowniez korzystac z komputera).
ile wydzwonisz minut z heyah za 60zl? 100 minut?

#401574  autor: Marens
 28 kwie 2010, 23:50
Lorrine pisze:Nie każdy ma ochotę się wydzierać do komputera. Ja na przykłąd bardzo tego nie lubię.
Wystarczy, że masz taką Nokię E51/E52 i WiFi.
Wtedy można do woli rozmawiać przez VoIP/Skype (wifi / HSPA w przypadku E52)
Rozmawiasz jak przez zwykły telefon, a leci przez internet.

#401962  autor: Lorrine
 01 maja 2010, 14:41
Niestety nie mam :) więc nie do końca takie "wystarczy" z mojego punktu widzenia. Wzięłam temat o Skype na początku za rozmowę o "klasycznym" dzwonieniu przez skype. To wszystko wydaje mi się zbyt skomplikowane, ale chyba będę musiała zgłębić temat bo brzmi dobrze. Taką Heyah po prostu łatwo dostać i nie wymaga kombinacji, taka zaleta oferty. Nie jestem Einsteintem :P Lubię ułatwiać sobie życie.