• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #400031  autor: derekpl
 20 kwie 2010, 23:10
Mam telefon w orange, z racji wykonywanego zawodu bardzo czesto podrozuje miedzynarodowo i dosc czesto nie mam mozliwosci kozystania z telefonu gdyz Orange nie podpisal z zadnym z operatorow umow na wspolprace (Kostaryka, Iran, Korea)

Ktory z operatorow ma najlepszy "zasieg" za granica ?

Czy jest mozliwosc zerwania umowy bez placenia kary ze wzgledu na brak zasiegu w kolejnych krajach i co za tym idzie brak mozliwosci kozystania z telefonu (nie mam t na mysli triku z orange - jesli nie ma umowy podaje ze jest zasieg jakiegos operatora satelitarnego, tyle ze telefon satelitarny trzeba nabyc we wlasnym zakresie a tani nie jest)

Nie chodzi mi o permanenetne dzwonienie czy odbieranie a jedynie o bycie w zasiegu mozliwosc odbierania sms'ow i telefon (np do ambasady)

Pozdro i dzieki za ewentualna pomoc
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2010, 02:22 przez derekpl, łącznie zmieniany 1 raz.

#400033  autor: weissmann
 20 kwie 2010, 23:15
Play ma zasięg:
- w Iranie: MCI, MTN;
- w Korei Południowej: SK Telecon; w Korei Północnej nie ma, no ale tam zapewne nie jeździsz;
- w Kostaryce - nie ma niestety;

#400036  autor: kmis
 20 kwie 2010, 23:29
weissmann pisze:Play ma zasięg:
- w Iranie: MCI, MTN;
- w Korei Południowej: SK Telecon; w Korei Północnej nie ma, no ale tam zapewne nie jeździsz;
- w Kostaryce - nie ma niestety;
Plus posiada w tych krajach roaming. A to z ich strony: "Obecnie Polkomtel posiada podpisane umowy roamingowe z 402 operatorami w 202 krajach/obszarach, umowy GPRS roaming z 273 operatorami w 142 krajach oraz umowy roaming 3G z 110 operatorami w 67 krajach (stan na dzień 23.02.2010)."A tu Lista krajów

#400041  autor: szyman12
 21 kwie 2010, 00:17
Era również posiada tam roaming - czyli jednym słowem najlepszy "zasięg" ma Plus lub Era

#400047  autor: thonka
 21 kwie 2010, 02:36
derekpl pisze:Czy jest mozliwosc zerwania umowy bez placenia kary ze wzgledu na brak zasiegu w kolejnych krajach
a w ktorym kraju podpisujesz umowe? albo inaczej - na terytorium jakiego kraju swiadczy uslugi twoj operator? powinno Ci pomoc w odpowiedzi na te pytanie.

trzeba miec na uwadze roznice technologiczne... rozne zakresy, rozne technologie. nie kazdy telefon obsluguje dana siec, a to ze jakis operator ma podpisana umowe z innym wcale nie oznacza, ze nie trzeba zaopatrzyc sie w odpowiedni terminal
- w Korei Południowej: SK Telecon
to wlasnie przyklad sieci do ktorej trzeba wypozyczyc osobny terminal mimo podpisanych umow roamingowych.

co do reszty to oczywistym jest, ze "zasieg" zalezy od umow roamingowych, a spis jest dostepny na stronach operatorow.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#400070  autor: derekpl
 21 kwie 2010, 10:26
Myslalem chwile nad play'em ale maja jakies limity w roamingu bodaj 700 zl (poza standardowymi ktore sa na poczatku przez pierwsze 3 miesiace dla kazdego nowego abo)
Moze takie podejscie jest ok ale dla ludzi jadacych na wakacje, ale dla mnie nie jest to nie do zaakceptowania

tylko o ile w erze i plusie dostalem wykaz od reki o tyle w orange moge se klikac kraj po kraju wiec z gruntu jest to zrobione tak aby klient nie byl w stanie sobie tego porownac poza tym jak wspomnialem nie jezdrze na wakacje zebym sobie mogl sprawdzic czy wlasnie w tym jednym kraju bedzie mi telefon dzialal, na dobra sprawe nie wiem w jakim kraju "wyladuje" wiec jak mam sobie zasieg sprawdzic

Moze jescze jedno pytanie

Ktora oferta bedzie bardziej kozystna w plusie czy erze?
Umowa na firme, najlepiej 12 miesieczna lub bezterminowa, najlepiej bez telefonu, jeden numer, chyba najkozystniej jakis pakiet kwotowy?

#400161  autor: kmis
 21 kwie 2010, 17:37
derekpl pisze:Myslalem chwile nad play'em ale maja jakies limity w roamingu bodaj 700 zl (poza standardowymi ktore sa na poczatku przez pierwsze 3 miesiace dla kazdego nowego abo)
Moze takie podejscie jest ok ale dla ludzi jadacych na wakacje, ale dla mnie nie jest to nie do zaakceptowania

tylko o ile w erze i plusie dostalem wykaz od reki o tyle w orange moge se klikac kraj po kraju wiec z gruntu jest to zrobione tak aby klient nie byl w stanie sobie tego porownac poza tym jak wspomnialem nie jezdrze na wakacje zebym sobie mogl sprawdzic czy wlasnie w tym jednym kraju bedzie mi telefon dzialal, na dobra sprawe nie wiem w jakim kraju "wyladuje" wiec jak mam sobie zasieg sprawdzic

Moze jescze jedno pytanie

Ktora oferta bedzie bardziej kozystna w plusie czy erze?
Umowa na firme, najlepiej 12 miesieczna lub bezterminowa, najlepiej bez telefonu, jeden numer, chyba najkozystniej jakis pakiet kwotowy?
W Plusie taryfa Elastyczna, umowa 12 miesięczna bez telefonu, pakiet kwotowy do wykorzystania na rozmowy, smsy, transmisję danych i roaming. Regulamin promocji a tu Cennik Taryf Elastyczna Jeśli chodzi o Erę nie mam pojęcia :)

#400169  autor: Abcn
 21 kwie 2010, 18:06
Ja wiem że chodzi Ci o rozwiązanie szersze , systemowe ,
ale jesli o awaryjne , czy na wszelki wypadek , np ''telefon (np do ambasady)''
to zapewne wiesz że mozesz używać miejscowego 'prepaida'
(pomaga też w kontakcie ze stałymi kontaktami - rodziną , współpracownikami itp).
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=7257

Bo czy jest na świecie jakiś operator który operuje/działa wszędzie ?

pozdrawiam
A

#400173  autor: thonka
 21 kwie 2010, 18:19
biznesowa taryfa elastyczna w plusie. umowa bez telefonu na 12 miesiecy, 15% znizki na wybrany pakiet kwotowy przez cala umowe.
http://plus.pl/dla_firm/OfertaDlaFirm/A ... ami/#karta

era ma z kolei nowy pakiet biznes w ktorym calosc kwoty schodzi w roamingu, ale niestety nie jestem w stanie powiedziec czy mozna wybrac te oferte bez telefonu i czy jest na 12 miesiecy.
http://www.era.pl/pl/biznes/taryfy/nowy ... _abonament

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#400177  autor: derekpl
 21 kwie 2010, 18:36
Dzieki sprawdze obie propozycje

"to zapewne wiesz że mozesz używać miejscowego "prepaida"

Owszem robie tak jesli przebywam dluzej - kilka dni ale czasami jestem kilka godzin a wtedy kupowanie pp mija sie z celem bo czasami wiecej czasu stracisz zeby go znalesc
Dlatego tez szukam sieci o najlepszym "miedzynarodowym"zasiegu (orange na tej liscie moge umiescic na miejscu pierwszym ... od konca :)

#400191  autor: ms93
 21 kwie 2010, 19:11
Mozesz rozwazyc ktorys z miedzynarodowych prepaidow - one maja zasieg zapewne w wiekszej ilosci krajow niz nasi operatorzy. Do tego odbieranie polaczen za darmo. Jedyny problem, to zagraniczny numer.
Tu masz liste paru: http://www.prepaidgsm.net/en/international.html

#400206  autor: derekpl
 21 kwie 2010, 19:41
To jest bardzo ciekawa opcja :)

#400221  autor: ms93
 21 kwie 2010, 20:16
Jak tak przejrzalem, to chyba tylko GeoSim obsluguje wszystkie wymienione w 1 poscie kraje. Ceny nie najciekawsze, ale na pewno lepsze niz tez u naszych operatorow.