• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #393690  autor: GLS
 17 mar 2010, 07:49
Witam,
W kwietniu przyjezdzam do Polski na pol roku.
Ozywiscie bede potrzebowal telefonu i internetu.
Mam wlasny odblodowany iPhone i laptop. Nie chce kontraktow na rok albo dwa lata, i myslalem ze najlepiej bylo by kupic karte telefoniczna i internetem i uzywac iPhone jako modemu. To dziala dosyc sprawnie w Australii i mam nadzieje ze cos podobnego znajde w Polsce.
Problem polega na tym ze nie moge znalesc dokladnych informacji na internetcie...
Gdzie, jak firma, za ile?
Mozecie pomoc?

Dzieki z gory.

GLS

#393693  autor: Worczynski
 17 mar 2010, 08:15
Opcji jest kilka. O ile się orientuje, internet na kartę, posiada Play. Ale jak zawsze, jest 'ale'. Po pierwsze ta oferta nie ma stuprocentowego pokrycia kraju, więc nie jest on w pełni mobilny, po drugie, usługa potrafi mieć problem, wynikający z problemów najmłodszego u nas operatora, kiepska infrastruktura rzutuje na dostępność pełną usługi, osiąganie pełnych prędkości. Powiedź mi jedną rzecz, czy planujesz używać internetu do odbierania maili, obejrzenia paru serwisów z wiadomościami, skype? Czy planujesz ściągać filmy, używać torrentów i innych tego typu serwisów? Z mojej strony polecam iPlus Simdata, tutaj znajdziesz cennik . Plus mimo wszystko w ofertach internetowych jest najpewniejszy, przynajmniej dla mnie, po pierwsze, ma całkiem dobrze rozbudowaną sieć, po drugie, limit 6 GB przy 150 złotych zasilenia ma ważność 6 miesięcy, powinno Ci wystarczyć na korzystanie z internetu:)

Jazz do łez:)

#393707  autor: GLS
 17 mar 2010, 11:01
Wielkie dzieki. Nie planuje nic za wyjatkiem email, skype i news.
Popatrze na iPlus.

GLS

#393708  autor: Worczynski
 17 mar 2010, 11:06
Powie tak, cennik masz w poście powyżej, a może któryś z kolegów na forum coś Ci jeszcze innego poradzi:) Generalnie moja wiedza ogranicza się do Iplusa i sam go posiadam i używam z powodzeniem:)

#393769  autor: ms93
 17 mar 2010, 14:46
Worczynski, zauwaz, ze 5,4GB bonusu w simdacie jest tylko na 30 dni...
Jesli chcesz miec ogolnopolski, a nie ograniczony jak Play zasieg, to:
-Tanio jest tez w GaduAir (MVNO w Plusie) - 300MB za 11zl, co daje 3,7gr/MB ale jest jeden problem - rozlacza co kilka, kilkanascie MB. Do krotkich polaczen, to moze sie to nadaje, ale do dluzszych na pewno nie. Minuta u nich 22gr. Konto wazne 90 dni po doladowaniu za 10zl, wiec nie ma z tym problemu.
-Jest jeszcze mBank mobile (tez MVNO w Plusie) - 100MB za 5zl wazne miesiac, max. 3 pakiety na miesiac - 5gr/MB. Dziala lepiej niz GaduAir. Minuta 27gr. Waznosc: 20zl - 30 dni, 50zl - 90 dni.
-Nie tak zle wypada Orange Free na karte - 1gr/100kB, czyli ok. 10gr/1MB. Minuta 29gr. Konto wazne 30 dni za 25zl, 90 dni za 50zl.
-Troche gorzej w Heyah - 2gr/100kB, czyli ok. 20gr/1MB, minuta po 29gr, konto wazne 30 dni za 20zl i 90 dni za 50zl.

Ogolnie, to najlepiej wypada Play - w Play Online na karte masz 4GB wazne 2 miesiace za 50zl (1,2gr/MB) lub 1GB wazny miesiac za 30zl (2,9gr/MB), dziala tylko na 3G Playa, nie ma polaczen glosowych.
Sa jeszcze pakiety w Play Fresh, kazdy wazny miesiac - 100MB za 5zl (5gr/MB), 500MB za 15zl (3gr/MB) i 1GB za 25zl (2,5gr/MB). Dzialaja na 2G i 3G Playa. Minuta 29gr.
Zasieg: http://internet.playmobile.pl/maps/?&sh ... howShops=0
(Play Online - 3G, Play Domowy - 2G

#393802  autor: Worczynski
 17 mar 2010, 16:08
O w banie, ja korzystam z abonamentu iPlus, a tutaj źle spojrzałem na rubryki:/ Kolega GLS musi mi wybaczyć:)

#393957  autor: GLS
 18 mar 2010, 10:05
Wyglada na to ze opcji jest cala masa.
Jak przyjade bede sie martwil. Pierwszy tydzien bede mieszkal u ludzi z internetem, tak ze bede mial czas ;ochodzic i poszukac.
Oczywiscie bede potrzebowal polaczenia glosowe i internet na tej samej karcie.

Czy generalnie polskie karty beda dzialac w niemczech, slowacji, austrii itd.?

#393986  autor: exploti
 18 mar 2010, 12:38
działać będą, ale z neta to raczej tam nie korzystaj bo kosztuje więcej niż byś sobie te pakiety taksówką zamówił... :)
połączenia można odbierać i wykonywać, w Heyah za połączenie wychodzące masz 1.79 zł a za przychodzące 0.85 zł, z tego co widzę w mBank Mobile tak samo.

nie są to jakieś zabójcze stawki, chyba. :)

#393992  autor: marcinb
 18 mar 2010, 13:02
Orange też ma internet na kartę a minuta rozmowy kosztuje 29 gr.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#394022  autor: DanielR
 18 mar 2010, 15:52
Czy generalnie polskie karty beda dzialac w niemczech, slowacji, austrii itd.?
Najniższe (cennikowo) stawki za roaming w krajach Unii Europejskiej masz w tej chwili w ofercie na kartę (pre-paid) Play Fresh :
- 1,60 zł za minutę połączenia wykonywanego - naliczanie sekundowe po pierwszych 30 sekundach połączenia (30/1),
- 0,75 zł za minutę połączenia odebranego - naliczanie sekundowe od pierwszej sekundy połączenia (1/1).
Ostatnio zmieniony 18 mar 2010, 19:33 przez DanielR, łącznie zmieniany 2 razy.

#394032  autor: ms93
 18 mar 2010, 16:18
Najniższe (cnnikowo) stawki za roaming w krajach Unii Europejskiej masz w tej chwili w ofercie na kartę (pre-paid) Play Fresh :
- 1,60 zł za minutę połączenia wykonywano - naliczanie sekundowe po pierwszych 30 sekundach połączenia (30/1),
- 0,75 zł za minutę połączenia odebranego - naliczanie sekundowe od pierwszej sekundy połączenia (1/1).
+do tego tani internet w Polsce w zasiegu Play i 29gr/min w kraju oraz polaczenia w sieci Play za darmo po doladowaniu za 30zl. Jesli jedziesz do miasta lub przynajmniej wiekszej miejscowosci, gdzie maja zasieg, to bedzie chyba najlepsza oferta. Do tego pakiet 5gr na stacjonarne i mozesz przez VoIP (numer dostepowy w PL) dzwonic do Australii.

#394040  autor: amigo007
 18 mar 2010, 17:20
GLS tak jak już kilka osób tutaj polecam ci orange free na kartę (tzn. w polsce kupujesz byle jaki starter orange i migrujesz do orange free). Orange w internecie na kartę nie blokuję prędkości jak niektóre opy do 1mb/sek. Tylko masz prędkość do 7,2 mb/sek. Jest to taryfa internetowa ale można z niej także dzwonić i smsować bez problemu, (minuta prawie wszędzie 29gr a sms 20gr) a transmisja danych kosztuję 1gr za 100kB. Pozdrawiam.

#394115  autor: michalx703
 18 mar 2010, 22:30
hmmm ........... Jakbym byl na Twoim miejscu skusilbym się na Playa.
Play Fresh na karte.
Po pierwsze-minuta 29 groszy, sms darmowe do wszytskich
Po drugie-pakiety internetowe bardzo korzystnie wychodza ( bodajze 2gr/100kb jak nie nizej, a nawet jak jestes poza zasiegiem Play 12gr/100 kb Cie wychodzi
-najtanszy Roaming z internetem w cenie 50 gr/100 kb z naliczaniem co 5 kb w Unii
Europejskiej
-pozatym ja jestem zadowolony wiec i Ty bedziesz ;)
Pozdrawiam

MICHALX703

#394190  autor: amigo007
 19 mar 2010, 11:32
Ale play ma swoje nadajniki tylko w większych miejscowościach, dla kogoś kto dużo się przemieszcza nie jest to dobry pomysł. Poza nadajnikami play koszt internetu to 12gr za 100kb.

#394213  autor: michalx703
 19 mar 2010, 13:26
z tym "tylko w wiekszych miejscowosciach" troche przesadziles, skoro 85% nas jest w zasiegu 2G a 60% w 3G...

MICHALX703

#394280  autor: GutEQ
 19 mar 2010, 20:00
GLS pisze:W kwietniu przyjezdzam do Polski na pol roku.
Ozywiscie bede potrzebowal telefonu i internetu.
(...) Nie chce kontraktow na rok albo dwa lata, i myslalem ze najlepiej bylo by kupic karte telefoniczna z internetem i uzywac iPhone jako modemu.
Tak jak radzą Koledzy, dobrym rozwiązaniem są karty prepaid:

- najtańszy i z lepszym pokryciem zasięgiem 3G/HSDPA jest Play Fresh + pakiety internetowe,
- natomiast Orange Free na Kartę jest nieco droższy i pokrycie 3G/HSPA jest mniejsze ale za to zasięg EDGE jest praktycznie w całym kraju.

Zastanów się gdzie będziesz korzystał z netu - w mieście czy poza miastem. Warto wiedzieć że net w Playu jest niestety mocno zapchany i często powolny :(

Ale możesz także rozważyć inną możliwość: cesję tj. przyjęcie od kogoś wygasającego za kilka miesięcy kontraktu na internet mobilny - wtedy mógłbyś korzystać z tańszego internetu i bez żadnych konsekwencji rozwiązać umowę przed powrotem do Australii.
W takim przypadku polecam iPlusa - wyłącznie do internetu, bo rozmowy głosowe w planach internetowych są drogie. Do rozmów lepiej wziąć osobną kartę SIM - np. z mBank mobile (www.mobile.pl) bo jest najtańszy, ewentualnie z Play Fresh.

Propozycje cesji można znaleźć w odpowiednim dziale na Allegro albo na forum bez-kabli.pl w dziale "Ogłoszenia". Modem do laptopa przeważnie dostaniesz od osoby oddającej Ci kontrakt, ewentualnie możesz kupić na Allegro za 30-40 AUD (około 100 złotych)

#394291  autor: KamaZ
 19 mar 2010, 20:50
Ja bym polecił Orange Free na kartę. Dzisiaj skorzystałem dla próby i jestem mile zaskoczony. Szybkość wczytywania stron na dobrym poziomie. I co ciekawe opłata 1gr/100kb pobierana jest łącznie za dane odebrane i wysłane. Stawka 29gr/min do wszystkich(prawie) jest dobra i co najważniejsze zasięg prawie wszędzie. Opcja trochę droższa od Play jak ktoś już wspomniał, ale bardziej niezawodna.

#394298  autor: Orfi
 19 mar 2010, 21:14
Największe pokrycie mają Era, Plus i Orange i z ich zasięgu korzysta się najlepiej mobilnie wykorzystując laptopa czy internet w telefonie. Play ma fajne stawki, ale niestety ogranicza się to wykorzystanie do miejsc, gdzie jest zasięg własny 3G/2G tego operatora a tych jest niestety jest o wiele mniej niż Ery, Plusa czy Orange. Polecam skorzystanie z oferty Plusa-iPlus na kartę (dawniej Simdata) lub Orange Free na kartę.

Orfi

#394370  autor: GLS
 20 mar 2010, 10:21
Dzieki wielkie panie i panowie. To naprawde duza pomoc, bo choc nie wydaje mi sie ze jestem kompletnie glupi, ale mialem problemy ze znalezieniem tych informacji na internecie.
Bede pryjade za 3 tygodnie to bede wybieral. W miedzy czasie dowiedzialem sie ze moge dostac od znajomego karte Orange ale tylko na telefon.
"tzn. w polsce kupujesz byle jaki starter orange i migrujesz do orange free" - wyglada jak dobra opcja.

czolem!

GLA

#395516  autor: pablo_79
 25 mar 2010, 14:15
możesz też kupić starter Heyah- tanio w kraju (29gr/min, do Play drożej), do tego tanie międzynadorowe do UE, Kanady, USA i- może to Cię zainteresuje- do Australii. I net bez pakietów 2 gr/100kb.