• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#389136  autor: piokuk
 22 lut 2010, 01:32
Nie rozumiem argumentu dwa posty powyżej. Zgadzam się, że problem ze złotym (jak napisano) pojawił się rok temu. W chwili obecnej kończy się jednak luty 2010 r. i euro nie kosztuje już 4,90 ale 4,01. Jeśli ktoś próbuje tłumaczyć aktualną politykę cenową operatorów deprecjacją złotówki to ma problem - bynajmniej nie z mikroekonomią. Nie zgadzam się z argumentem, że telefon jest dodatkiem do usług. Z uwagi na różnice występujące w cenie minuty między ofertą pre paid a abonamentem śmiem twierdzić, że dla większości konsumentów (nie przedsiębiorców) cena i dostępność poszczególnych modeli telefonów jest głównym czynnikiem sprawczym wyboru abonamentu. Moderator tego forum z uwagi na wiek być może nie pamięta jak dziesiątki tysięcy osób miało Nokię 3310, 6510, 6610, motorolę V3. Dlaczego? Bo były bardzo tanie właśnie w abonamencie. Sam wraz z abonamentem kupiłem następujące modele: Nokia 3310, 6510, 6610, Sony CMD J5. Prehistoria? Tak, później było już tylko drożej. Kto pamięta jeszcze jak w Idei umowa abonamentowa z telefonem zawierana była na 12 miesięcy? Jakoś się opłacało. A dzisiaj? Powszechne biadolenie, że spada dochód, przychód i czort wie co.

#389149  autor: Ofeck
 22 lut 2010, 10:05
tak, tylko, ze ludzie teraz nie chca prostych telefonow, napatrzyli sie na smartphony i kazdy chce taki miec i nie przetlumaczysz, ze nie dla psa kielbasa

#389160  autor: MSQ
 22 lut 2010, 10:57
Chciałem kiedyś kupić iP na abonament - po prostu nie dało się. Jakbym nie liczył i jakich wariantów umowy bym nie wybiera, po prostu się nie opłacało. Z tego co widzę nadal tak jest. A później operatorzy się dziwią, że klientów na abonament im ubywa. Raz ze droższe usługi, dwa brak zniżek (albo bardzo niskie) na telefon w stosunku do zakupu na wolnym rynku, to trzy co najmniej 2 roczna umowa... To się w ogóle nie kalkuluje.

Ofeck: Smartphony są dla każdego, ale nie w cenach oferowanych przez operatorów. Jedynie może Play ma konkurencyjne ceny słuchawek.

#389163  autor: Ofeck
 22 lut 2010, 11:08
spoko ja tez jestem takim psem, bo mnie nie stac na lepszy telefon i wcale sie tym nie martwie i nie licze, ze mi go ktos zasponsoruje, btw. przed chwila mialem klienta, ktory chce omnie za zlotowke w mixe 25, od razu zaznaczyl, ze kwoty zobowiazania zwiekszac nie ma zamiaru, moze byc HD :D

#389164  autor: kleks
 22 lut 2010, 11:10
Ofeck - z tych buraków i psów - określenia jakich użyłeś w stosunku do klientów - ty żyjesz.
Gratuluję szacunku dla innych.

p.s. kilka dni temu taki cwany konsultant chciał mi w ofercie przedłużeniowej wcisnąć owszem smartfona, ale powyżej ceny jaka jest w ofercie w e-shopie, do tego na dłuższy okres umowy. Nie zarobił na mnie prowizji, a sieć najprawdopodobniej straciła klienta. Nie dla psa prowizja.

#389167  autor: Ofeck
 22 lut 2010, 11:26
Oj nie przejmuj sie prowizja i tym konsultantem, ceny telefonow sa rzeczywiscie z kosmosu, zwlaszcza dla stalych klientow, ale nie popadajmy w skrajnosci, chodzi mi o to, ze codziennie trafiam na klientow oczekujacych czegos za darmo, bo mu sie nalezy, a tak nie jest i bedac z tej drugiej strony nauczylem sie, ze klienci sie nie licza, a konsultanci przedstawiaja wymyslona przez kogos z gory oferte.
Zeby nie bylo, zgadzam sie, ze telefony powinny byc tansze.

#389176  autor: Cyrrus
 22 lut 2010, 13:12
Sławek pisze:Preferencyjne warunki- ulgi itp. otrzymuje sie w umowie bez telefonu- takie male spostrzezenie.
Skoro tak uważasz, proponuję zatem sprawdzić regulamin pierwszej lepszej promocji z telefonami, czy aby nie ma tam zniżki do abonamentu?

piokuk, Euro kosztowało 1 - 1,5 roku temu, przed zmianą kursu ok. 3,2 złotego. Jest różnica?
Oprócz tego całkowicie mieszasz pojęcia i Twoje argumenty jakoś dla mnie ,,nie trzymają się kupy''"

1. Różnice w cenie jakiej minuty? Przeliczając ,,darmowe'' minuty z abonamentu? Po wykorzystaniu tych ,,darmowych'' minut? W ofercie z telefonem? W ofercie bez telefonu? Tego wszystkiego do jednego worka nie da się wrzucić.

2. Skoro twierdzisz, że telefon jest czynnikiem sprawczym abonamentu. Okej, niech będzie. W takiej sytuacji rozsądny człowiek wybiera taki telefon na jaki go stać.

3. Nokia 3310 czy 6510. Zgadza się prehistoria. Ja posiadałem Philipsa Ozeo i od tamtej pory wytrzymalszego aparatu nie spotkałem. Ale wówczas równocześnie były oferowane inne, bardziej zaawansowane telefony o lepszej funkcjonalności i wyższej cenie.

Podobnie jest dzisiaj. Chcesz kupić tani i dobry telefon, proszę bardzo jest Nokia 2700 Classic, bądź cała gama, chociażby Samsungów. Dlaczego większość chce od razu iPhona albo inne G1 i krzyczy, że to takie drogie? To nie są telefony z podobnej półki cenowej co Nokia 3310, 10 lat temu.

Mimo wszystko ja nadal twierdzę, iż dla osoby decydującej się na abonament głównym czynnikiem warunkującym wybór takiej a nie innej opcji, bądź takiego a nie innego operatora, powinna być korzystna cenowo i jakościowo oferta abonamentowa, a nie telefon.

#389181  autor: thonka
 22 lut 2010, 14:26
piokuk, na magazynach dalej sa tzw. "polkowniki" ktore zostaly zakupione po wysokim kursie, duzo telefonow zostalo sprzedanych ze strata, gdy zostaly kupione po nizszym kursie. gdzies to sie usrednilo.
a ze teraz jest drogo - poki w Polsce nie bedzie rynku konsumeta, to tak bedzie i pisalem to juz w watku zalozonego przez galtom'a, gdzie koniecznie chcial miec w Polsce takie oferty jakie maja w UK...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#389198  autor: kleks
 22 lut 2010, 15:26
Cyrrus napisał:
Mimo wszystko ja nadal twierdzę, iż dla osoby decydującej się na abonament głównym czynnikiem warunkującym wybór takiej a nie innej opcji, bądź takiego a nie innego operatora, powinna być korzystna cenowo i jakościowo oferta abonamentowa, a nie telefon.
Jeżeli komuś nie jest potrzebny telefon, to oferty prepaid zawsze będą korzystniejsze i bezpieczniejsze od abonamentu.

#390752  autor: kowcio
 01 mar 2010, 19:30
Jeśli chodzi o tę chwilę, to najlepiej jest zakupić telefon na wolnym rynku- allegro.pl ew. Media Markt czy Saturn. Tam teraz telefony są bardzo tanie (taki okres), a ceny u operatorów są takie jakie są i szybko się nie zmienią.

Zobaczcie na taką Nokię 6303 jest za 399 PLN w MM, albo taki Samsung S7220 Ultra Classic za jakieś 300 PLN nówka- jak na tak wyposażony telefon to są GROSZE. Tak samo te inne Avillki i pozostała gromadka...