• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #370129  autor: xenir
 16 lis 2009, 12:40
W jednym z niedawnych wątków osachorzow pisał:
jeśli w 2006 roku zawarłeś umowę na 2 lata i po tym czasie (w 2008 r.) nie podpisałeś aneksu do umowy, który przedłużył by ja o kolejne ileśtam miesięcy to w tej chwili masz umowę na czas nieoznaczony i w każdym momencie możesz ją wypowiedzieć.
Więc takie moje pytanie - w przypadku umowy na rok, czy dwa po zakończeniu tego okresu abonent jest kuszony różnego rodzaju promocjami, minutami, nowymi telefonami itp, byleby tylko przedłużył umowę. A co z takimi, którzy mają umowę na czas nieokreślony ? Oni już nie mogą liczyć na tego typu prezenty? Może muszą się jakoś zasłużyć ?? :-) Czy po prostu pozostaje im się cieszyć tym, że mogą w każdej chwili wypowiedzić umowę.

Chodzi mi konkretnie o sieć PLUS.
 #370132  autor: PWK
 16 lis 2009, 12:48
xenir pisze:Więc takie moje pytanie - w przypadku umowy na rok, czy dwa po zakończeniu tego okresu abonent jest kuszony różnego rodzaju promocjami, minutami, nowymi telefonami itp, byleby tylko przedłużył umowę. A co z takimi, którzy mają umowę na czas nieokreślony?
Skoro i tak korzystasz z sieci to po co operator ma się wysilać :)
xenir pisze:Oni już nie mogą liczyć na tego typu prezenty?
Mogą, pod warunkiem że podpiszą aneks przedłużający umowę.

#370135  autor: xenir
 16 lis 2009, 13:21
PWK pisze:Mogą, pod warunkiem że podpiszą aneks przedłużający umowę.
Mają umowę na czas nieokreślony i podpisują aneks ?

#370142  autor: osachorzow
 16 lis 2009, 14:41
xenir, dokładnie ;) żeby dostać superhiper ofertę i superhiper telefon za 1zł ;) trzeba związać się umową na ileśtam miesięcy podpisując aneks do obecnej umowy, która to w danym momencie jest na czas nieoznaczony.

#370147  autor: xenir
 16 lis 2009, 15:16
A no chyba że tak, nie wiedziałem, że takie są mechanizmy. Wybieram się właśnie na dniach w takiej właśnie sprawie do salonu i chciałem wiedzieć na czym stoję.

Hm, ale tak właściwie to co operator z tego ma? Nie lepiej dla niego jeśli klient ma umowę na czas nieokreślony niż zmieniać mu tą umowę na roczną czy dwuletnią dając dodatkowo "superhiper ofertę i superhiper telefon za 1zł"?
Chyba, że chodzi tylko o fakt, że po podpisaniu takiego aneksu klient będzie z siecią napewno przez dwa lata, a przy umowie na czas nieokrełśony może w każdej chwili zrezygnować.

#370153  autor: osachorzow
 16 lis 2009, 15:34
xenir pisze:Chyba, że chodzi tylko o fakt, że po podpisaniu takiego aneksu klient będzie z siecią napewno przez dwa lata, a przy umowie na czas nieokrełśony może w każdej chwili zrezygnować.
dokładnie o to chodzi :) jeśli się klient z umową na czas nieoznaczony rozmyśli to odejdzie kiedy chce... a przy umowie na czas oznaczony jak będzie chciał uciec to zapłaci karę umowną.

#370167  autor: PWK
 16 lis 2009, 16:34
Podpisujesz umowę - przykładowo - na 24 miesiące i operator ma zagwarantowane, że przez te dwa lata będziesz mu regularnie przesyłał pieniążki, w wysokości zależnej od wybranego abonamentu. W związku z tym jest Ci w stanie zaproponować - jak to nazywasz - prezent, czyli najczęściej upust na telefon, często także jakieś rabaty na usługi itp.