Witam wszystkich chciałbym was zapytać o MTR co to właściwie jest niby wiem bo to jest cena jaką operatorzy płacą sobie za zak poł w ich sieci ale nie rozumiem dlaczego np ktos nazwał to nie uczciwym podatkiem jesteeście za obniżeniem stawek MTR do 0 jeśli tak lub nie to dlaczego ?
Nieuczciwym podatkiem nazwał MTR niejaki John Petter, dyrektor zarządzający detalicznej części BT /to taki brytyjski odpowiednik tepsy/ a nazwał tak dlatego, ze MTR to pewien procent kosztów połączenia za jakie płaci Abonent-tak jak vat wliczony w cenę towaru.
Pan Petter ma już swoje zdanie na temat MTR-uważa, ze MTR powienin być zminimalizowany albo wręcz całkowicie zlikwidowany-wg niego Brytyjczycy ponosili by wówczas mniejsze koszta /wielkie uproszczenie/ za połączenia-byli by szcześliwi i błyszczący. I byłoby jak w bajce.
To jest zdanie pana Pettera, z którym ja np. się nie zgadzam

Ale to tylko czubek góry lodowej więc zacznij od podstaw:
MTR, czyli Mobile Termination Rate, to cena, jaką operatorzy płacą sobie nawzajem za rozmowy abonentów konkurencji kończące się w ich sieciach. Stawka ustalana jest przez Urząd Komunikacji Elektronicznej - aktualnie dla Ery, Orange i Plusa wynosi ona ok. 34 grosze za każdą minutę, dla nowego gracza - Play - 54 grosze. Koszty te są przez UKE systematycznie obniżane ....
Poźniej zajrzyj np. tu
Jesli nie interesowałeś się tym tematem wcześniej a chciałbyś wyrobić sobie zdanie i być może zabłysnąć w towarzystwie

niejesteście za obniżeniem stawek MTR do 0
bo na dłuższa metę zyski dla Uzytkowników/Abonentów będą tylko pozorne-ot będzie taniej...ale patrzę na sprawę troszkę szerzej...i nie chce mi się już o tym pisać po raz 158dlaczego
czytaj: bo tak
Poczytaj trochę, uruchom szare komórki i wyobraźnię - w ten sposób wyrobisz sobie własne zdanie na ten temat...i będziesz mógł je konfrontowac z innymi