• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #364029  autor: gambit
 09 paź 2009, 08:28
Problem wygląda następująco.
Mam Starego Siemensa, który kiedyś był w abonamencie w Erze, jakiś czas temu zdjąłem z niego simlocka i wszystko było cacy. Dzisiaj pierwszy raz włożyłem do niego kartę sim Play (na abonament jakby w ogóle to coś miało do znaczenia :) ) i włączyłem telefon.
Pojawił się ekran powitalny ... ERY (WTF?!) i komunikat "Zablokowany telefon - Kod Sieci"
Może mi ktoś powiedzieć co jest nie tak ?

#364036  autor: user_delete7
 09 paź 2009, 09:25
wygląda na to że nadal masz smilock w telefonie. Lub karta sim nie współpracuje z Twoim siemensem jak to było z sony ericssonem :roll:. A jak by co wymiana sim jest zupełnie darmowa i szybka ok 10 min trwa przerejestrowanie starej sim na nową;-)

#364056  autor: matig89
 09 paź 2009, 12:19
jesli chodzi o ekran powitalny to jest jak najbardziej normalne bo skoro telefon jest z ery to ma wgrane oprogramowanie ery czyli m.in. powitanie, tapety, motywy itp. a jesli chodzi o komunikat to to raczej nie jest wina karty a simlock ktory napisales ze zdjales tak naprawde nie jest zdjety czyli ze oszukali Cie w punkcie w ktorym zdejmowales simlocka.

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl

#364065  autor: vh
 09 paź 2009, 13:11
Jest jeszcze jedna opcja. Stary siemens nie czyta prawidłowo nowych kart sim.

#364066  autor: matig89
 09 paź 2009, 13:14
tak teraz mi jeszcze wpadlo do glowy ze moga byc zabrudzone styki od karty... czasem wystarczy je przeczyscic i wszystko wraca do normy

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl

#364093  autor: kwistas
 09 paź 2009, 15:41
Są telefony które nie czytają kart sim Playa lub ogólnie nowszych kart SIM, np. SE K600i nie obsługuje kart sim Playa, dopiero trzeba iść do salonu żeby dali odpowiednią kartę sim.
 #367505  autor: olek
 01 lis 2009, 09:35
To jest wina karty a nie telefonu!!!! PLAY daje jakieś dziwne karty, które właśnie reagują tak jak opisane zostało to wyżej albo po włożeniu do innego telefonu (np e51) wogóle nie startuje, tzn. tak jakby zawiesza się od razu.
Na 100% bo miałem taką kartę i sprzedawca w salonie zrobił wielkie oczy bo w jego telefonie było dokładnie tak samo. Nie miał pojęcia co to jest za karta ale wymienił ją na inną i było wszystko ok.
Na mur beton wina leży po stronie kart sim a nie telefonów!!!! Nie ma telefonów które nie czytały by jakiś kart jeśli nie mają sim-locka. :D

only NOKIA...

#367517  autor: kowcio
 01 lis 2009, 10:35
olek, mylisz się, bo z kartaki Play ów czasów były problemy i operator je wymieniał na nowe... Np. w Samsungu C260 karta SIM Play na początku w ogóle nie działała. Play wymeinia za darmo karty SIM, jesli się nic nie zmieniło.

#367548  autor: Marens
 01 lis 2009, 13:32
kowcio pisze:Np. w Samsungu C260 karta SIM Play na początku w ogóle nie działała
Tak samo w K800i, nalatałem się swojego czasu po mieście aby znaleźć "inny typ" karty i wymienić.
kowcio pisze:Play wymeinia za darmo karty SIM, jesli się nic nie zmieniło.
Dalej wymienia za darmo, ja mam tendencje do "uszkadzania" kart sim.

#367574  autor: olek
 01 lis 2009, 15:42
kowcio pisze:olek, mylisz się, bo z kartaki Play ów czasów były problemy i operator je wymieniał na nowe...
no ale w czym się myle??? Bo właśnie napisałem to samo co i ty... karta Sim do wymiany a nie telefon!!!

Więc nie rozumiem o co ci chodzi.... Sprzedają jakieś badziewie a potem udają że nie wiedzą o co chodzi. Wymiana karty oczywiście bezpłatnie i "od ręki".

only NOKIA...