• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Ile za 1GB - realnie

do 20zł i lejek
22
71%
do 30 i lejek
8
26%
100zł i no-limit :)
1
3%

#361856  autor: Patryk_
 26 wrz 2009, 12:21
Marens pisze:Ale i tak żyje na lepszym poziomie niż przeciętny Polak.
Przecież nikt tego nie neguje :P

#362594  autor: ganc2
 30 wrz 2009, 02:49
Bądźmy realistami - internet mobilny stale tanieje :wink: jestem pewien że za parę lat będziemy się śmiać do rozpuku, z propozycji które dzisiaj piszemy :wink:
Dlatego ja zaszaleję - wycenię 1gb na 10zł. Co prawda, może jeszcze nie dziś, ale kiedy Play rozdaje transfer za bezcen na prawo i lewo, w durnych prepaidach mamy pakiety i paczki internetowe z limitem 100mb za parę złotych - ludziee, przecież to było nie do pomyślenia jeszcze parę lat temu. Dlatego sądzę, że następne lata przyniosą nam rewolucję w dostępnie do mobilnego internetu. Ale my i tak będziemy narzekać że drogo i i tak mało kto to zauważy.

Co do miesięcznego zużycia - no cóż - zainstalowałem sobie Samurize, zrobiłem pasek, który na górze mi wyświetlał na bieżąco ilość danych wysłanych i pobranych - chociaż bardzo się starałem, przy włączonym GG (czuwanie) i przeglądnięciu paru stron (podstawowych, takich jak WP, nk itd.) nijak podczas godzinnej nie mogło mi wyjść mniej niż 30mb/na sesję.

Z tą różnicą że mobilni są dużo cwańsi ;] Używają Opery Turbo, która kompresuje im obrazki, lub przeglądają sieć bez obrazków, do tego klient poczty, czytnik RSS do kontaktu ze światem, komunikator i voila :P ściskanie transferu na siłę :P

Grunt to dobre wtyczki rodzaju AdBlock/Noscript blokujące wyskakujące flashowe reklamy - można na nich zaosczędzić wiele danych :P