• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#355433  autor: hettman
 26 sie 2009, 23:44
Barciur pisze:nie mozesz uzywac nokii e71 albo czegokolwiek z WM bez tego planu bo sprawdzaja po IMEI i naloza na ciebie plan automatycznie
-to juz rozumiem czemu nokia nie odniosla w USA sukcesu :-D ,ale z tymi prepaidami to dosc pokrecone maja i mimo wszystko drogo jak na system-plac za odbierane :?: :!: :shock:

[ Dodano: 2009-08-26, 23:57 ]
Barciur pisze:pamietajmy przy porownaniu cen, ze srednie zarobki amerykanskie wynoszą 1000 dolarow tygodniowo...
-takie dodatkowe pytanie,ile ma kasierka/wykladacz czy cotam w wal-marcie na tydzien :?:

#355438  autor: szyman12
 26 sie 2009, 23:58
Sorry, za małe odejście od tematu, ale jak to wygląda z internetem.

Bo z tego co rozumiem to odpowiednikiem TP pod wzg. internetu jest AT&T. I jak to jest z łączami. Duże dają te prędkości oraz czy są nie limitowane?

I właśnie jaki rodzaj dostępu do internetu jest bardziej stosowany ; ADSL, GSM/UTMS, CDMA, światłowody czy może WiMAX?

Dzięki za odp. :)

#355444  autor: Barciur
 27 sie 2009, 00:15
kwistas pisze:Barciur, jakoś użytkownik jest informowany o tym że przebywa w roamingu krajowym i może tylko 50% minut wykorzystać?
W T-Mobile tak, w ATT... jest różnie.
W T-Mobile po prostu zmienia się normalnie nazwa operatora na sieć roamingową, czyli jak w roamingu międzynarodowym.. W ATT natomiast standardowo nic sie nie zmienia.. więc trzeba wiedzieć ze tu jest roaming albo poprosić o włączenie usługi która zmieni nazwę ATT na "Off-network" informująca o roamingu... nazwę zmienią sami jeśli zbliżasz się do niebezpiecznej granicy.
elrond pisze:Żartujesz?! Rozumie, że zarobki mają inne, ale u nas to byłoby okrzyknięte mianem rozboju w biały dzień... Symbianów też sie to tyczy?
Wg. ATT smartfon = telefon z klawiaturą QWERTY. T-mobile jest podobne ale na 100% nie wiem. Więc taka Nokia E51 z S60 ale bez QWERTY juz nie jest smartfonem ;)
hettman pisze:-to juz rozumiem czemu nokia nie odniosla w USA sukcesu :-D
Powiem szczerze ze nie, bo ATT ustanowil precedends z iPhonem.. wczesniej tego nie bylo... i dopiero od paru miesiecy tak jest wiec moim zdaniem to nie jest to..
elrond pisze:Kiedyś słyszałem takie stwierdzenie (nie wiem czy prawdziwe) że w usa pre-paid jest kojarzony albo z nielegalnymi imigrantami albo przestępcami :) Porządny amerykanin ma płacić abonament 8)
kiedys tak bylo ale teraz coraz wiecej osob zauwaza ze prepaid jest lepszy dla niektorych wiec przerzucaja sie na prepaid.
hettman pisze:-takie dodatkowe pytanie,ile ma kasierka/wykladacz czy cotam w wal-marcie na tydzien :?:
Minimalna płaca na tydzień (zakładając że pracujesz 40 godzin tygodniowo - standard) to $290. Najczęściej oczywiscie standardowa kasjerka w walmarcie bedzie zarabiala 10 albo troche wiecej.. zalezy pewnie od stazu wiec bedzie to jednak wiecej niz 300 na tydzien.
szyman12 pisze:Bo z tego co rozumiem to odpowiednikiem TP pod wzg. internetu jest AT&T.
To nie jest do końca prawda.. zależnie od regionu, jest to inny operator, w niektorych miejscach jest to Verizon, w innych ATT w jeszcze innych inni lokalni dostawcy. U mnie jest to np. Frontier Communications i nie mam innego wyboru niestety... ale mieszkam na wsi wiec to wyglada inaczej. U mnie jest słabo, 1,5 mbps.. w innych miejscach moze byc nawet 30 mbps... ogromny kraj wiec naprawde zalezy od lokalizacji.

Rodzaj tez oczywiscie jest bardzo zroznicowany - w niektorych miejscach ludzie są zdani na satelitę albo dial-up.. dial-up jest wciaz reklamowany... mozna kupic ryczalt 10 dolartow na miesiac nielimitowany dial-up :lol: bardzo popularne są ADSL i światłowody. WiMAX jest ograniczony wiec jeszcze nie jest tak popularny ale pewnie w przyszlosci bedzie.

Od siebie dodam jeszcze ciekawostkę - ATT nie obsluguje raportów dostarczenia SMS :lol: ale obsluguje te raporty przy MMS....

Jeszcze dlaczego jestem z T-Mobile - w zwiazku z tym ze mieszkam w miejscu bez zasiegu, mniej uzywam telefonu wiec nie uzywam tylu minut a prepaid T-Mobile jest swietny do tego. Poza tym najtansze SMS-y - wysylam SMS-y do Polski za 10 centow tak jak do USA. ATT rowniez ma tą samą stawke za krajowe i międzynarodowe SMS-y ale jest to juz 20 centow. Jak dlugo T-mobile to utrzyma? Nie wiadomo, ale poki jest to się ciesze :D

#355445  autor: hettman
 27 sie 2009, 00:24
Barciur pisze: bedzie to jednak wiecej niz 300 na tydzien.
-mozna za to "przezyc" jakos znosnie :?: I dodatkowo(wiem ze to nie o telefonii ale... ) ile kosztuje ubezpieczenie zdrowotne (dla takich wlasnie najmniej zarabiajacych) :?:

#355449  autor: Barciur
 27 sie 2009, 00:40
Bardzo ciężko za 300 tygodniowo przeżyć.. no ale kasjer w walmarcie to dosc niskoplatna praca dlatego czesto to nastolatki/mlodzi mieszkajacy w domu pracuja w takich miejscach ktorzy nie maja wydatkow duzych a ci ktorzy pracuja normalnie zazwyczaj mają drugą pracę.. Nie wiem jak to jest z ubezpieczeniami, wydaje mi sie ze walmart im cos tam pokrywa ale jak wiadomo 60 milionow mieszkancow USA nie ma ubezpieczenia wiec tak to tu wyglada..

[ Dodano: 2009-08-27, 15:20 ]
Jako ciekawostkę dodam jeszcze to, że żeby aktywować roaming międzynarodowy w abonamencie w AT&T i T-Mobile trzeba przejść tzw. "credit check" czyli sprawdzenie wyniku kredytu... czy płacisz na czas, czy masz długi, czy masz dobre dochody itp. W prepaidzie nie ma roamingu międzynarodowego oprócz Meksyku (ATT) lub Kanady i Meksyku (T-Mobile). W przypadku Verizon trzeba wypozyczyc telefon bo CDMA nie dziala poza kilkoma krajami (np. Meksyk, Kanada, Indie itp)