• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #335744  autor: excalibur
 17 maja 2009, 18:35
Witam. W związku z przytłoczeniem ofert przez operatorów mam pewne pytanie co do przeniesienia numeru z EryFun (to tak jakby MIX - chyba) do Play Fresh. Umowa z obecnym operatorem kończy mi się 28.06.2009r (trwa 3 lata). Zaciekawiła mnie oferta Play. Wachając się przy dokonaniu wyboru telefonu, jaki miałem zamiar sobie za miesiąc wziąść w One Play 45 natrafiłem na ofertę Przejdź do PlayFresh. Po przeczytaniu regulaminów, itp. dalej nie jestem pewny, czy dobrze rozumiem. A więc chciałbym się zapytać:
1) Czy jedyne co muszę zrobić, to iść do Play'a i podpisać umowę?
2) Czy jedyną opłatą będzie pobranie 50zł z konta na karcie SIM przez Erę ?
3) Czy na prawdę jest tak różowo ? 30zł to 3000 SMS'ów ważnych przez 30 dni + 20zł przez pierwsze 3 miesiące + pakiet (w moim przypadku) 40 minut do wszystkich sieci przez pierwsze 3 miesiące?
4) Ile będzie trwało mniej więcej całkowite przeniesienie (chciałbym zachować numer)?
5) Czy jeśli złożę podanie w Play'u w przyszłym tygodniu, to zapłace jakąś karę w Erze?

Bardzo proszę o odpowiedzi, gdyż jest to dla mnie ważna sprawa.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.

#335746  autor: MADMAX
 17 maja 2009, 19:26
Odp. na pyt 1 i 2: tutaj

excalibur pisze:2) Czy jedyną opłatą będzie pobranie 50zł z konta na karcie SIM przez Erę ?
+ 22% vat czyli 61zł

excalibur pisze:4) Ile będzie trwało mniej więcej całkowite przeniesienie (chciałbym zachować numer)?
punkt 11
Jesli dobrze pamiętam Play zobowiązuje się do aktywacji Twojego numeru w swej sieci do 24h po wyłączeniu go przez dotychczasowego opa.

Pozdrawiam

#335747  autor: yagi
 17 maja 2009, 19:34
MADMAX pisze:+ 22% vat czyli 61zł
50 zl. Era liczy 50 zl z VAT...
Jesli dobrze pamiętam Play zobowiązuje się do aktywacji Twojego numeru w swej sieci do 24h po wyłączeniu go przez dotychczasowego opa.
Jak sie nic nie zmienilo i nic sie nie sypie w systemie to trwa to pare godzin ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#335756  autor: MADMAX
 17 maja 2009, 20:18
yagi pisze:50 zl. Era liczy 50 zl z VAT...
Pardon, przeceniłem Erę w tym przypadku ;-)

Pozdrawiam

#335758  autor: Spioszek
 17 maja 2009, 20:24
61zł to tylko ten pazerny ORANGE bierze inni po 50zł.

#335762  autor: politykier
 17 maja 2009, 20:42
excalibur pisze:3) Czy na prawdę jest tak różowo ? 30zł to 3000 SMS'ów ważnych przez 30 dni + 20zł przez pierwsze 3 miesiące + pakiet (w moim przypadku) 40 minut do wszystkich sieci przez pierwsze 3 miesiące?
naprawdę darmowe smsy dostajesz zgodnie z kwotą doladowania - z automatu. a co do bonusów sam nie przenosiłem więc nie powiem ale tu masz kilka przydatnych informacji: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=32703

#335776  autor: excalibur
 17 maja 2009, 21:56
Dzięki za pomoc :) Wydaje mi się, że opłacalne będzie przeniesienie do Play Fresh. W przypadku nie pojawienia się konkretnych opinii w temacie w ciągu kolejnych 3 dni - proszę o zamknięcie.

#335816  autor: Dideq
 18 maja 2009, 10:05
Jedno ale. Era odłącza numery w MIX 7 dnia każdego miesiąca!! Przy rozwiązaniu umowy na przykład 18 maja, telefon odłączą dopiero 7 lipca ( 30 dniowy okres wypowiedzenia + czas trwania do 7 każdego miesiąca).

Przerabiałem to miesiąc temu i teraz czekam do 7 czerwca aż wyłączą. :)

#335867  autor: excalibur
 18 maja 2009, 16:02
A nie mozna wczesniej tego wypowiedzenia zalatwic?

#335946  autor: Dideq
 18 maja 2009, 21:19
Nie da się. Tak mają ułożony regulamin i się tego nie przeskoczy. :(

#335951  autor: nemo2009
 18 maja 2009, 21:47
Poczekaj trochę,to przeniesienie numeru będzie darmowe. :-D

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#335954  autor: sebastan
 18 maja 2009, 21:56
Nie wiem czy już rozmawiałeż o tym z BOA Ery, ale pewnie nie bo byś wiedział, że nie przeniesiesz numeru z Ery Fun nawet do Heyah - nigdzie nie przeniesiesz. Możesz, albo dalej korzystać z taryfy Era Fun (bo na TakTakową też nie zmienisz) lub możesz przenieść do abonamentu.
I nie masz innej opcji. Na sugestię, że musisz więc zrezygnować odpowiedzą Ci - trudno :) Jestem klientem Ery od 12 lat, mam numer z pierwszej puli 602..., oprócz abonamentu miałem własnie 2 numery w mixie EraFun i nawet pisemna reklamacja nie pomogła. Mówią nie i koniec - regulamin Era Fun.

#335967  autor: Dideq
 18 maja 2009, 22:37
sebastan pisze:nigdzie nie przeniesiesz
Czyżby do innego operatora też nie? :roll: Bo ja akurat jestem w trakcie przenoszenia do Play numery z Era Fun. :) 7 czerwca i bb Era. :P

#335990  autor: sebastan
 19 maja 2009, 00:32
Opisałem swój przypadek. Uznałem, że taka jest zasada. Dostałem nawet pisemną odpowiedź, że zgodnie z regulaminem itd nie ma możliwości przenieniesienia numeru z EraFun do innej sieci, ani do aktualnej taryfy TakTak. Jednocześnie proponuja mi kontynuację, lub przeniesienie do abonamentu.
Rzecz dotyczy obu moich telefonów, przy umowie podpisanej w 2006 roku. Więc z jednej strony dziwi mnie, a z drugiej cieszy, że jest ktoś komu to sie udało - zacznę bój od początku.
Pozdrawiam

#336001  autor: Dideq
 19 maja 2009, 10:57
sebastan pisze:że zgodnie z regulaminem itd nie ma możliwości przenieniesienia numeru z EraFun do innej sieci
Toż to trzeba do UKE i UOKiK zgłosić! Mi przenieśli więc nie wiem czemu się nie da? Chociaż żebym nie wykrakał to poczekajmy z osądami do 7 czerwca, bo wtedy mają rzekomo uwolnić mój numer. :D
sebastan pisze:ani do aktualnej taryfy TakTak
No to akurat prawda, dlatego przenoszę do Play skoro nie chcą żeby im klient został. :P

#336116  autor: yagi
 19 maja 2009, 21:04
sebastan, mozna. Zaloz sprawe u innego opa i zmykaj do innej sieci jak chcesz ;)

Obrazek

#336129  autor: Pitero26
 19 maja 2009, 22:07
Witam,
Widzę że macie od dawna nieaktualne info. Dawno, dawno temu... rzeczywiście mix był dziwnym tworem. Od dłuższego czasu jest oficjalnie możliwość przejścia na abo, albo pozostać w mix-ie z taryfą TakTak-a. Przy tej drugiej wersji (zwanej TakTakFon) korzystamy z wszystkich promocji TT (godziny za grosze, podwójne doładowania, itd.), ale mamy możliwość otrzymania telefonu co dwa, trzy lata.
pzdr

Pitero26

#336131  autor: yagi
 19 maja 2009, 22:20
Pitero26 pisze:Przy tej drugiej wersji (zwanej TakTakFon) korzystamy z wszystkich promocji TT (godziny za grosze, podwójne doładowania, itd.),
Piszac o Godzinie za grosze piszesz bzdury - TT Fon jest z taryfa Happy w ktrorej nie ma tej uslugi. Ona jest tylko w Nowym Tak Taku do ktorego nie mozna przejsc z mixa.
Ponadto w TT Fon nie dziala Pakiet Lojalnosciowy za 21 zl, wiec nie wszystkie promocje...
A przejscie o ktorym piszesz to uwiazanie sie na kolejne 2 lub 3 lata, a raczej nie o to chodzi niektorym osobom...

Obrazek

#336203  autor: excalibur
 20 maja 2009, 11:34
Byłem dzisiaj w salonie Ery. Pytałem o jakiś formularz związany z 30-dniowym wypowiedzeniem (tak mnie skierowali 'specjaliści' z maila (bodajże BOA)) w przypadku, gdyby nie dało się przejść do Play'a. W odpowiedzi usłyszałem, że takich formularzy nie ma, wniosków nie trzeba składać. Po prostu numer staje się nieaktywny po 4 miesiącach. Jednak później postanowiłem przejść się jeszcze do salonu Play i zapytać czy można przejść z EryFun (w jednej z odpowiedzi na forum przeczytałem, że nie mogę przejść do innych sieci). Pani powiedziała, że bezproblemowo, tylko musze miec 50 zeta na karcie i podpisac wniosek. Po dezaktywacji numeru przez Ere w ciągu 7 dni bede mieć Play'a.