• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #317307  autor: hubt
 14 lut 2009, 00:08
Witam!
Muszę stwierdzić, że jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia oferta telefonów Orange były dość zasobna jak na tego operatora. Po świętach nagle zmalała i nie powiększyła się do teraz.
Dlatego kieruje pytania do dobrze poinformowanych:
Czy dostępny będzie jeszcze LG Renoir? Dlaczego był w ofercie i zniknął?
Czy w ofercie znajdą się takie telefony jak np. Samsung Pixon czy Nokia N96?

Z góry thx za odpowiedzi :wink:

#317402  autor: kwistas
 14 lut 2009, 16:31
hubt idź sobie kup telefon bez simlocka nowy, bo tutaj w Orange nigdy się nie doczekasz na te telefony.

#317420  autor: biotyt
 14 lut 2009, 17:19
Może im telefony nie idą po tych "atrakcyjnych" cenach więc skoro mają towar w magazynach nie uzupełniają cennika o nowe modele :D

biotyt

#317423  autor: dawoo1
 14 lut 2009, 17:26
chyba idzie zmiana u opów i niedługo będą tylko usługi świadczyć a fony trza będzie kupować samemu :?

#317452  autor: Mosquito007
 14 lut 2009, 19:14
dawoo1 pisze:chyba idzie zmiana u opów i niedługo będą tylko usługi świadczyć a fony trza będzie kupować samemu :?
Coś mi się nie chce wierzyć żeby do tego doszło :? Telefony zawsze będą :P

#317481  autor: kwistas
 14 lut 2009, 21:21
dawoo1 pisze:chyba idzie zmiana u opów i niedługo będą tylko usługi świadczyć a fony trza będzie kupować samemu :?
Koszt kupienia telefonu nowego bez SIM i abonamentu wychodzi o wiele taniej niż kupienie telefonu w abonamencie. Kiedyś nawet to liczyłem to oszczędność wychodziła ponad 600-700zł.

#317488  autor: fortel
 14 lut 2009, 21:54
Przygladam sie od dluzszego czasu ,,polityce marketingowej'' Orange i musze poiedziec,ze ma cos w sobie z ,,mrokow sredniowiecza''.Wyraznie ODSTRASZA klientow-vide~ceny telefonow.Bo patrzac np. na oferte Plusa-jesli chodzi o ceny telefonow-to jak przeciwstawny biegun.I teraz jeszcze ta oferta 100% wiecej w Orange!Masz przyjsc nawet z ,,rura hydrauliczna czy trabka''jak pokazuja w reklamie,abys tylko mogl przez nia gadac a oni i tak dadza Ci nowa karte sim i wiecej czasu na rozmowy{za ktore odpowiednio drogo zaplacisz}.Wyraznie nie chodzi im na przyciagnieciu klienta,zeby kupil tanio telefon,kupil tanio abonament,zwiazal sie z firma.Oni nie stwarzaja nawet namiastki takiej elitarnej czy nawet rodzinnej atmosfery,poczucia dumy ,ze sie nalezy do fajnej sieci,gdzie rozmowy wewnatrz sa na pziomie kilunastu a nie 65 groszy,gdzie nie sciaga sie haraczu w postaci pakietow aby taniej pogadac.Wstyd!Czlowieka za to odpowiedzianego-wyslalbym do kamieniolomow.Nie dociera,ze Oni sa dla ludzi i ze jak sie ludzie odwroca to Orange pojdzie z torbami przez taka plityke.Sam jestem w tym nieszczesnym Orange{w prepaidzie,na szczescie}i z checia przeszadlbym do plusa ale moja rodzinka ,,tapla sie w soku z pomaranczy''...ech! :cry:

#317513  autor: hubt
 15 lut 2009, 00:22
No juz bez przesady, akurat obecna oferta Orange na abonament i mix jest dość dobra w porównaniu z konkurencją. Porównywałem też ceny telefonów i zdarza się, że są niższe niż w analogicznej ofercie u konkurencji.

#317598  autor: biotyt
 15 lut 2009, 13:22
hubt, zgadza się. Oferta abonamentu w promocji 100% więcej do wszystkich bez telefonu jest bardzo ciekawa i niezwykle konkurencyjna. Z cenami telefonów w promocjach do abonamentu i mixa też się trochę poprawili w ostatnim czasie. Wyprzedaż oferowała dobre ceny słuchawek. Jednak to tylko tyle dobrego.

Niestety, obecne oferty abonamentu i mixa (w wersji z telefonem) oceniam dość kiepsko w porównaniu z poprzednimi ofertami Nowy Twój Plan i Nowy Twój Mix.
W NTP abonent wybierał sobie pakiety złotówek i usługi, które składały się na kwotę deklarowaną, mógł je dowolnie zmieniać co miesiąc w miarę potrzeb w ramach tej kwoty abonamentu. Pozwalało mu to na idealne dopasowanie taryfy do własnych potrzeb, a jednocześnie wziąć taniej telefon. Przykładowo podłączenie do taryfy głosowej Orange Free pozwalało znacznie zwiększyć kwotę deklarowaną i wziąć świetny telefon za mniejsze pieniądze. Nie dziwię się, że dużo osób chętnie brało NTP bo tam prawie wszystko było liczone jako abonament. W nowym abonamencie użytkownik otrzymuje co fakt tańsze minuty do wszystkich, ale prezenty są dość symboliczne, a wszystkie usługi płatne dodatkowo. Kto chce dopłacać do abonamentu dodatkowo jak wcześniej nim zarządzał według uznania?

Moja siostra ostatnio przedłużyła umowę w tej nowej taryfie na abonament i w efekcie nie jest zadowolona. Za to samo musi płacić więcej... choć ma podobny abonament to jest jedynie "pakietem" do wszystkich sieci, a za wieczory i weekendy oraz wybrany jeden numer musi dopłacać 35zł. Płaci 110zł stałych opłat, a telefon dostała do abonamentu za 75zł. Kiedyś w ramach tej kwoty wybierała sobie usługi, teraz płaci więcej by wyjść właściwie na to samo.

Orange Mix też został bardzo popsuty ponieważ dodatkowe pakiety, które kiedyś można było kupić z doładowań na żądanie teraz mają charakter abonamentowy płatne co miesiąc i przyznawane co miesiąc. Prezenty pomijam bo jak dla mnie to są symboliczne. W MixPlusie i Erze Mix wszystkie pakiety i zniżki są płatne z kwoty zobowiązania/doładowań! Orange z mixa zrobiło drugi abonament, który ma blokadę. To już właściwie mixa nie przypomina.

Widziałem wyniki Orange za 3Q2008, w którym sprzedawane były nowe taryfy. Są wyraźnie gorsze od poprzednich, a konkurencja całkiem dobrze sobie radziła. Nawet ilość użytkowników prepaid w Orange spadła odrobinę. Za 4Q2008 nie było jeszcze wyników, ale nie spodziewam się, że będą lepsze gdyż cała oferta od ponad pół roku stoi, a konkurencja kusi nowościami.

Znajomy ostatnio chciał Internet mobilny do domu. Ma świetny zasięg Play więc poleciłem mu Play Online. Jak przejrzał całą ofertę to wziął też Mega Mixa! Dlaczego? Mega Mix przez 36 miesiecy 25 zł miesięcznie + przez rok 30 min gratis do wszystkich sieci. Dostał Samsunga u800 za 1 zł. Jako abonent dostał lepszego Play Online bo za 45 zł dostał 10GB a nie 5 , umowa 18 miesięcy i modem USB za 15zł. W Orange nawet stałym abonentom oferuje się do karty głosowej za 60 zł tylko 1GB i nie wlicza się to w kwotę abonamentu, nie mówiąc że w mixie Orange dostałby mniej.

Skoro oferta jest dość dobra to czemu moi znajomi, lojalni klienci wieloletni, ostatnio coraz bardziej narzekają, a numerów tej sieci w książce mam coraz mniej? Coś w tym musi być. Nie zdziwiłbym się gdyby Orange pozyskało przez 4Q2008 czyli gorący okres świąteczny najmniej klientów ze wszystkich sieci. Do znudzenia mnóstwo bonusów gdy inni oferują proste i korzystne zasady.

Podobno niedługo ma wystartować jakaś loteria w Orange, ma podobno umacniać lojalność klientów. Jak wyciąganie kasy SMS-em na los ma umacniać lojalność? Jeśli klient coś dostanie w zamian to ok, ale gdy będzie to na zasadzie zwykłego konkursu to określiłbym to jako kolejny test wytrzymałościowy lojalności klientów...

biotyt

#317660  autor: eski
 15 lut 2009, 17:52
Tutaj bym troszke spekulowal, ze wzg na to ze Orange wlasnie jak patrze po cennikach nagminnie zastrzega ze tyle i tyle minut zas Playa to nie dotyczy juz. W Erze tego nie ma zawsze jest do wszystkich bez rozdzielania.

#317666  autor: Xander99
 15 lut 2009, 18:15
No nareszcie! Telefony na wolnym rynku są bez blokad i bez zbędnych dodatków takich jak ikonki, tapety czy dzwonki a przy wyborze planu taryfowego kierujemy się osobistym profilem usług a nie telefonem. W sklepach takich jak Media-Markt, Saturn, MegaAvans czy Walmart jest duży wybór modeli i można trafić dobre promocje w gazetkach. Jestem za.

INEA

#317681  autor: kwistas
 15 lut 2009, 19:01
Cóż Orange sam sobie strzela w kolano, bo obniżki cen do wszystkich jakoś nie widać, a konkurencja nie śpi. Myślę że na ten rok Orange może zjeść na ostatnie miejsce w rankingu W3, abonenci pre-paid czekają na coś nowego, a tu cisza. Taryfy w Erze zaczynają nabierać rozpędu (Heyah chociaż TT też ma ciekawą ofertę w sieci), w Plusie bardzo atrakcyjna jest oferta 36i6, a Orange? hmm może Orange GO, ale inne oferty w tym użytkowany przez młodzież POP powinien przejść jakąś dobrą obniżkę cen. Z resztą widać po stronie internetowej Orange że nic się nie dzieje, nowy wizerunek nie jest zadbany. Osobiście Orange w moich oczach strasznie traci na wartości i to z dnia na dzień.

#317697  autor: hubt
 15 lut 2009, 20:20
biotyt pisze: ... W nowym abonamencie użytkownik otrzymuje co fakt tańsze minuty do wszystkich, ale prezenty są dość symboliczne, a wszystkie usługi płatne dodatkowo. Kto chce dopłacać do abonamentu dodatkowo jak wcześniej nim zarządzał według uznania?

Moja siostra ostatnio przedłużyła umowę w tej nowej taryfie na abonament i w efekcie nie jest zadowolona. Za to samo musi płacić więcej... choć ma podobny abonament to jest jedynie "pakietem" do wszystkich sieci, a za wieczory i weekendy oraz wybrany jeden numer musi dopłacać 35zł. Płaci 110zł stałych opłat, a telefon dostała do abonamentu za 75zł. Kiedyś w ramach tej kwoty wybierała sobie usługi, teraz płaci więcej by wyjść właściwie na to samo.
To ciekawe, może się nie rozumiemy,ale...
Mam Orange abonament 55 zł i 3 "prezenty" (bezpłatne usługi) na stałe (akurat mam 3, bo kupowałem na orange.pl ,w salonie w abo 55 dostaje się ich 2), które mogę zmieniać każdego okresu rozliczeniowego. I tak np. mogę wybrać sobie pakiet 400 SMS, Wieczory i Weekendy i Korzystniej w abonamencie i nic za to dodatkowo nie dopłacam. Nie rozumiemj dlaczego twoja siostra mając Orange abonament 75 musi dopłacać za usługi Wieczory i Weekendy i Wybrany numer skoro są one oferowane jako darmowe prezenty w Orange abonament, a w abo 75 przysługują aż 3 darmowe prezenty.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, 22:49 przez hubt, łącznie zmieniany 2 razy.

#317708  autor: biotyt
 15 lut 2009, 21:50
hubt, prezent 180 min Wieczory i Weekendy? Te 180 minut jest do wykorzystania tylko w weekendy, a to raptem kilka dni w miesiącu. Ona rozmawia codziennie, głównie wieczorami po pracy więc i tak musi aktywować dodatkową "pełną" wersję o nazwie Popołudnia i Weekendy, które wcześniej miała w ramach kwoty deklarowanej. Teraz musi za to płacić 25 zł dodatkowo! Rozmawia także dużo z wybranym numerem, więcej niż te 180 minut miesięcznie, a ten także miała płatny z kwoty deklarowanej. Teraz musi go dodatkowo aktywować. Dla niej te bonusy okazują się symboliczne. W efekcie to co miała wcześniej w ramach kwoty abonamentu do wyboru, musi teraz za to dodatkowo dopłacać.

Mam wielu członków rodziny co posiadają abonament w Orange, część jest już po przejściu do nowej oferty. Też nie są zadowoleni z podobnego powodu. Taryfa wygląda korzystniej, niższe stawki do wszystkich lecz konstrukcja jej sprzyja, że ten kto wcześniej dużo korzystał ze zniżek w sieci teraz musi za nie dopłacać.

biotyt

#317726  autor: hubt
 15 lut 2009, 22:51
A wracając do tematu tego wątku;
Jest ktoś poinformowany o przyszłej dostępności lub nie LG Renoir i Samsung Pixon w Orange?

Dowiedziałem się już, że wkrótce dostępne będą Nokia 5800 i prawdopodobnie Samsung Ultra Touch.

#318952  autor: yogurcik
 22 lut 2009, 10:32
co do oferty dla biznesu Orange bije innych przy umowie na 12 mc dostaje 4 słuchawki dla 10 aktywacji u innych zero a cena za połączenia atrakcyjna ...

są sieci i jest BOK PLAY.....nigdy więcej