• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #243764  autor: pawlisko123
 03 sty 2008, 23:50
Cześć
MAm takie pytanko,moze ktoś będzie się orientował w tym,a mianowicie:
potrzebuję telefonu z którego będe mógł dzwonić jak najtaniej z zagranicy do polski.
dziś rozmawiałem około 13 minut i wsumie mnieto połączenie kosztowało coś ponad 20 zł.
dzwoniłem z play na numer który jest w orange(był za granicą)
są w jakiejs sieci pakiety żeby mozna taniej rozmawiać?

#243774  autor: dechomenon
 04 sty 2008, 02:43
na jaki numer dzwoniłeś nie ma znaczenia, chyba najtańszy nadal bedzie internet, zainstaluj sobie skype i dzwoń do znajomych za darmo...na pewno też mają neta...

#243776  autor: Prometo
 04 sty 2008, 07:46
dechomenon pisze:zainstaluj sobie skype i dzwoń do znajomych za darmo...na pewno też mają neta...
Jeśli znajomi nie mają dostępu do internetu to Skype nie jest wcale taki najtańszy :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#243779  autor: JacekS
 04 sty 2008, 07:54
Jezeli chcesz dzwonic najtaniej to kup telefon z symbianem i zainstaluj aplikace fring ktora pozwala wykonywac polaczenia m.in. na skypa

#243783  autor: Wiktor74
 04 sty 2008, 09:05
Witam
Z telefonu Orange z taryfą Orange Go i darmowymi minutami za doładowanie, z Polski do Francji na Simplusa nalicza z tych darmowych minut, a potem po wykorzystaniu tych minut-jedynie 0,30zł /min. SPRAWDZONE!!!
A jako ciekawostka:
Połączenie w noc sylwestrową 23:58-0:25 nie zostało wogółe naliczone, nie ma śladu ani w wykazie połączeń, ani nie ubyło środków z konta, ani z pakietu darmowych minut - łot taki prezent noworoczny chyba :)
pozdrawiam

PS. Na wykazie połączeń, połączenia z tym telefonem w rubryce sieć jest pusto, sieć widmo chyba???

#243795  autor: pawlisko123
 04 sty 2008, 11:27
Na skype ani nic takiego nie mogę dzwonić ponieważ mój tata wyjeżdża co jakiś czas za granicę i jest w ruchu,raz tu raz tam. chodzi mi żebym mógł dzwonić do niego tanio.ostatnio ja zapłaciłem jak dzwoniłem doniego normalnie jakbym dzwonił do polski ale on zapłacił za odebranie rozmowy przez co koszt bardzo wzrósł.
jeśli mam pakiet Pop gadane to jak będę do niego dzwonił to będzie mi naliczało z pakietu?
albo jak wezmę darmowy numer gdzies do niego to będzie szło z tego?

#243797  autor: aga
 04 sty 2008, 12:12
pawlisko123 pisze:ostatnio ja zapłaciłem jak dzwoniłem doniego normalnie jakbym dzwonił do polski ale on zapłacił za odebranie rozmowy przez co koszt bardzo wzrósł.
Jeżeli twój tata jest za granicą i ma telefon w polskiej sieci, to zawsze zapłaci za odebrane połączenie, a ty natomiast płacisz normalnie.

#243804  autor: Asteroid
 04 sty 2008, 12:52
Jak działa aplikacja fring ?

#243815  autor: Wiktor74
 04 sty 2008, 14:12
pawlisko123 pisze:Na skype ani nic takiego nie mogę dzwonić ponieważ mój tata wyjeżdża co jakiś czas za granicę i jest w ruchu,raz tu raz tam. chodzi mi żebym mógł dzwonić do niego tanio.ostatnio ja zapłaciłem jak dzwoniłem doniego normalnie jakbym dzwonił do polski ale on zapłacił za odebranie rozmowy przez co koszt bardzo wzrósł.
jeśli mam pakiet Pop gadane to jak będę do niego dzwonił to będzie mi naliczało z pakietu?
albo jak wezmę darmowy numer gdzies do niego to będzie szło z tego?
W simplusie masz coś takiego jak darmowy/wolny numer, (zależy od taryfy jaką sobie ustawisz) i teraz ustawiasz sobie jako ten darmowy/wolny numer, numer w plusie lub simplusie potem doładowujesz konto i możesz rozmawiać i sms-ować z tym numerem za darmo nawet jeśli ten ktoś jest za granicą ty nic nie płacisz i bez żadnych ograniczeń. Tylko termin ważności tego numeru jest zależny od kwoty jaką doładujesz konto, szczagóły tutaj:
http://www.simplus.pl/v.do?idx=835263
no i promocja ważna do 21 stycznia więc jak doładujesz sobie konto 21 stycznia to do 20 lutego masz ten numer za darmo, a jeśli twój darmowy numer jest akurat za granicą to za odebranie sms-ów nic nie płaci a za odebrane połączenia od ciebie w tych "najtańszych" krajach płaci 1.10zł/min naliczane co pół min.
Mam nadzieję że pomogłem :)
 #243830  autor: Zajcef
 04 sty 2008, 15:53
pawlisko123 pisze:Cześć
MAm takie pytanko,moze ktoś będzie się orientował w tym,a mianowicie:
potrzebuję telefonu z którego będe mógł dzwonić jak najtaniej z zagranicy do polski.
dziś rozmawiałem około 13 minut i wsumie mnieto połączenie kosztowało coś ponad 20 zł.
są w jakiejs sieci pakiety żeby mozna taniej rozmawiać?
Jesli masz popa i jakies pakiety, ktore obnizaja koszt polaczenia do sieci i dzwonisz na nr Polski Orange ktory jest za granica leci z pakietu - osoba odbierajaca polaczenie placi (nie z pakietow, z konta glownego). Nie wiem czy Twoja Tata ma dostep do jakiegos telefonu stacjonarnego na miejscu. Moglbys z popa dzwonic na nr 708108108 (0.35 zl/min) na numer zagraniczny, badz na komorke operatora zagranicznego wybierajac 708208108 (1.28/min). Oczywiscie osoba odbierajaca polaczenie nie zaplaci gdy bedzie na terenie kraju operatora macierzystego. Po szczegoly odsylam do zrodla http://alenumer.pl/
 #243832  autor: mikage1
 04 sty 2008, 16:19
pawlisko123 pisze: potrzebuję telefonu z którego będe mógł dzwonić jak najtaniej z zagranicy do polski
(...)
to zdecyduj się czy chesz dowiedzieć się o sytuacji kiedy Ty będziesz dzwonił z zagranicy do Polski, czy może chcesz dzwonic z Polski do kogoś kto jest z polską komórka za granicą
- w pierwszej sytuacji trudno coś znaleźć, bo w roamingu ceny są podobne i w ogóle zapłacisz dobrych kilka złotych za taką rozmowę (jedynie w play latem i teraz w okresie świątecznym były promocje, że cena w roamingu była taka jak w kraju - ale to przy umowie na 2 lata)
- w drugiej sytuacji - tak jak pisali wyżej inni - abo z wybranym numerem albo prepaid z pakietami lub innymi usługami obnizającymi cenę połączenia(np. w orange) - ale pamietaj, że osoba odbierająca połączenie za granicą i tak za nie zapłaci cenę roamingową dla rozmów przychodzacych

[ Dodano: 2008-01-04, 16:24 ]
Wiktor74 pisze:jeśli twój darmowy numer jest akurat za granicą to za odebranie sms-ów nic nie płaci a za odebrane połączenia od ciebie w tych "najtańszych" krajach płaci 1.10zł/min naliczane co pół min
za smsa odebranego w roamingu nigdy się nie płaci - niezależnie czy to promocja czy nie