• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #221463  autor: gilbert3
 17 wrz 2007, 07:44
Jestem po 3 godzinnej analizie ofert poszczególnych operatorów i szczerze
mówiąc już mnie boli głowa, ponieważ z dawnej przejrzystości ofert na
stronach operatorów to już niewiele zostało dzisiaj. Wszystkie informacje, jakie próbuję uzyskać najpierw sprawdzałem na stronach operatorów, a także tutaj - na forum i nadal mam wątpliwości. Oto one:

I. Plus:
1. czy na taryfie Kubali można uruchomić iPlusa60, podobnie jak to było w
taryfie "Godziny"?
2. ile kosztują dane i co ile są rozliczane w taryfach Kubali?

II. Era
1. Taryfa Zero: jest napisane w cenniku, że dane są rozliczane 0,001
zł/1kB, ale zaraz po połączeniu naliczana jest opłata za 500kB (czyli
50gr). I teraz pytanie: czy 50gr tyczy się opłaty za każde połączenie czy
też, gdy ustawię w telefonie "zawsze online" to te 50 groszy będzie naliczane tylko wtedy, gdy telefon "urwie" zasięg?
2. No i pytanie drugie odnośnie taryfy Zero: czy te 500kb jest naliczane na
pierwsze wychodzące a także również na pierwsze przychodzące kb (razem 1zł tylko za
zainicjowane połączenie z Internetem - przecież to paranoja)?!
3. W taryfie 2xWięcej jest 79gr/100kB czy to jakaś pomyłka?
4. Czy w taryfie 2xWięcej można "uruchomić" usługę w stylu "wybrany numer",
do którego można dzwonić po preferencyjnych stawkach?

III. Mbank Mobile
1. Na czyjej infrastrukturze działa ten operator wirtualny i czy ktoś ma z
nimi już jakieś doświadczenia? Mają stosunkowo tanią transmisję danych (co jak się już ktoś zorientował - dla mnie jest ważne) i największa zaleta to brak abonamentu.

Dziękuję i pozdrawiam

#221465  autor: kamil1221
 17 wrz 2007, 08:04
Jeżeli ważna jest dla Ciebie transmisja danych to lepiej wybrać coś w stylu Sim Data iPlus.
Oferta na kartę - starter kosztuje 20 zł i tyle samo dostajesz na start.
jak pamiętam 100kb połączenia Internet kosztowało 0,03gr.
Za 20 zł można uzyskać ok. 666 MB danych.
 #221468  autor: dechomenon
 17 wrz 2007, 09:20
gilbert3 pisze:
I. Plus:
taryfie "Godziny"?
witam, tak w kubali można uruchomić iPlusa jest to dodatkowa usługa, a dostęp masz nieograniczony do internetu tylko limit na odbierane i wysyłane dane w iplus 60 jest to 1GB jeśli będziesz przekraczał ten 1GB to wtedy Plus zastrzega możliwość zmniejszenia transferu do 32kb/s...a rozliczane są co 1b

#221485  autor: gilbert3
 17 wrz 2007, 12:49
kamil1221 pisze:Jeżeli ważna jest dla Ciebie transmisja danych to lepiej wybrać coś w stylu Sim Data iPlus.
Oferta na kartę - starter kosztuje 20 zł i tyle samo dostajesz na start.
jak pamiętam 100kb połączenia Internet kosztowało 0,03gr.
Ale również chcę rozmawiać, a w Simdacie to nie będzie już tak różowo.

[ Dodano: 2007-09-17, 12:55 ]
dechomenon pisze:
gilbert3 pisze:
I. Plus:
taryfie "Godziny"?
witam, tak w kubali można uruchomić iPlusa jest to dodatkowa usługa, a dostęp masz nieograniczony do internetu tylko limit na odbierane i wysyłane dane w iplus 60 jest to 1GB jeśli będziesz przekraczał ten 1GB to wtedy Plus zastrzega możliwość zmniejszenia transferu do 32kb/s...a rozliczane są co 1b
Miałem uruchomionego iPlusa i mogę powiedzieć tylko, że po 1GB Plus nie tylko zastrzega, ale faktycznie ucina transfer. :-(

#221501  autor: Th0mas
 17 wrz 2007, 14:46
Co do trzeciego pytania, to mBank mobile działa w Plusie. Można korzystać z telefonów z sim lockiem w Plusie. Ale jest mankament taki sam jak w simplusie. Blokowane połączenia przy niskim stanie konta.

#221536  autor: mariusz9a
 17 wrz 2007, 17:54
Th0mas pisze:Blokowane połączenia przy niskim stanie konta.
Jeszcze ponad rok temu miałem simplusa i miałem kiedyś na koncie 2gr i mogłem dzwonić. Chyba nie bardzo rozumiem co masz na myśli...

#221539  autor: kamil1221
 17 wrz 2007, 18:02
W mixplusie oraz simplusie masz pakiet 50 MB za 10 zł na internet.

#221572  autor: dechomenon
 17 wrz 2007, 19:39
mariusz9a pisze:Th0mas napisał/a:
Blokowane połączenia przy niskim stanie konta.

Jeszcze ponad rok temu miałem simplusa i miałem kiedyś na koncie 2gr i mogłem dzwonić. Chyba nie bardzo rozumiem co masz na myśli...
wszystko zależy do platformy na starej platformie, dopóki nie przyjdzie aktualizacja można dzwonic i tak się robi debet..a na nowej już to nie wystepuje!

#221578  autor: stolar
 17 wrz 2007, 19:47
kamil1221 pisze:Za 20 zł można uzyskać ok. 666 MB danych.
chcialbym zeby chociaz polowa tego była.... troche sie koledze pomylilo z obliczeniami

jezli chodzi o temat to faktycznie najlepsza opcja teraz to simdata a jeszcze lepsza to pakiety w simplusie/mixplusie gdzie za 10 zix mamy 50 mb

pozdro :)

#221586  autor: dechomenon
 17 wrz 2007, 20:08
stolar pisze:kamil1221 napisał/a:

chcialbym zeby chociaz polowa tego była.... troche sie koledze pomylilo z obliczeniami

jezli chodzi o temat to faktycznie najlepsza opcja teraz to simdata a jeszcze lepsza to pakiety w simplusie/mixplusie gdzie za 10 zix mamy 50 mb
oj kamil pomyliłeś się w obliczeniach simdata ...masz rozliczenie za 0,03zł za 100KB czyli 1MB=0.3zł idąc dalej 10MB=3zł a 20zł podzielisz przez 3 i wychodzi Tobie 66,66MB więc najkorzystniej wypada iplus 60zł =1000MB czyli za 6zł masz 100MB

#221587  autor: mariusz9a
 17 wrz 2007, 20:12
dechomenon pisze:
mariusz9a pisze:Th0mas napisał/a:
Blokowane połączenia przy niskim stanie konta.

wszystko zależy do platformy na starej platformie, dopóki nie przyjdzie aktualizacja można dzwonic i tak się robi debet..a na nowej już to nie wystepuje!
Zgadzam się, ale nie zmienia to faktu że konto jest blokowane (połączenia wychodzące) dopiero jak mamy 0zł na koncie a nie przy niskim stanie konta jak napisał Th0mas. Przy niskim stanie konta przychodzi jedynie sms z informacją o niskim stanie konta i prośbą o zasilenie, ale konto nie jest blokowane.

#221591  autor: dechomenon
 17 wrz 2007, 20:16
bo jeśli masz zero na koncie..to blokują..a jak masz niski stan konta to nie wiem czemu tak jest może minął okres ważności! bezsensu..

#221594  autor: mariusz9a
 17 wrz 2007, 20:24
No właśnie bez sensu... Mi nigdy nie blokowali konta w Simplusie jak miałem dodatnią wartość konta (nawet gdy była ona minimalna - 2gr jak napisałem wcześniej, nadal można było zadzwonić na tą sekundę). Konto blokowali mi tylko gdy zrobiłem debet lub dobiłem do 0zł na koncie lub gdy po prostu minęła ważność połączeń wychodzących i tak było na obu platformach.

#221633  autor: dechomenon
 17 wrz 2007, 21:45
mariusz9a pisze:tak było na obu platformach.
ale jak mogłeś to sprawdzić jeśli właczyłeś na nową platformę to powrotu do starej nie ma...chyba ze miałeś 2 karty jedna na nowej druga na starej !

#221635  autor: Th0mas
 17 wrz 2007, 21:49
Możliwe, że zablokowali mi jak się skończyła kasa na koncie. Chociaż nie wiem czy moja ostatnia rozmowa trwała na tyle długo, żeby resztę pieniędzy mi zabrało, no ale nie będę się upierał. Może faktycznie miałem już 0zł na koncie. Ale to i tak jest denerwujące, bo nie można nawet sprawdzić ważności konta bez doładowania telefonu.

#221641  autor: mariusz9a
 17 wrz 2007, 22:13
dechomenon pisze:mariusz9a napisał/a:
tak było na obu platformach.

ale jak mogłeś to sprawdzić jeśli właczyłeś na nową platformę to powrotu do starej nie ma...chyba ze miałeś 2 karty jedna na nowej druga na starej !
Ja najpierw byłem w starej platformie i a później zmieniłem na nową;) I na starej i na nowej nie blokowali mi konta dopóki nie wykorzystałem wszystkich środków na koncie;)
Th0mas pisze:Ale to i tak jest denerwujące, bo nie można nawet sprawdzić ważności konta bez doładowania telefonu.
Z tym sie zgadzam - to jest jakieś poryte.

#221645  autor: butterfly
 17 wrz 2007, 22:20
gilbert3 pisze: I teraz pytanie: czy 50gr tyczy się opłaty za każde połączenie czy
też, gdy ustawię w telefonie "zawsze online" to te 50 groszy będzie naliczane tylko wtedy, gdy telefon "urwie" zasięg?
Tak. Za rozpoczęte dane.