• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #1189617  autor: margeo
 24 mar 2025, 16:06
Cześć. T-mobile i Orange współpracują ze sobą w ramach Networks.
Czy można założyć, że tam gdzie T-mobile, tam i Orange? Czy jednak są różnice w zasięgu?
Zastanawiam się, czy jest sens łączyć T-m i Orange w jednym telefonie (2 sim), czy jednak lepiej zamiast Orange włożyć sim Play?
Cel? Zasięg drugiego operatora w górach / lasach (wyjazdy), czy w czasie awarii ("w razie W").
Numer z T-m to abo (główny), dlatego jako druga Orange lub Play.

Klienci Orange mogą korzystać z ponad 12 tysięcy stacji bazowych. To zasługa RAN sharingu Orange i T-Mobile. Oznacza to, że współdzielimy i udostępniamy sobie nawzajem radiową sieć dostępową. Dzięki temu zarówno klienci Orange, jak i T-Mobile korzystają z sieci radiowej obu operatorów

Orange i T-Mobile są partnerami infrastrukturalnymi i w praktyce mają jedną wspólną sieć nadajników.

POZDRAWIAM!
 #1189621  autor: maniek357
 24 mar 2025, 16:24
margeo pisze:
24 mar 2025, 16:06
Czy można założyć, że tam gdzie T-mobile, tam i Orange? Czy jednak są różnice w zasięgu?
Różnice w zasięgu są minimalne i to na korzyść T-Mobile (stacje w górach, czy nowo powstałe, gdzie nie zawsze od razu pojawia się sygnał Orange).

Oczywiście do SIM2 włóż kartę Play (lub w ostateczności Plusa).
 #1189887  autor: margeo
 28 mar 2025, 10:12
OK, czyli tak jak myślałem. Choć ze względu na numer i taryfę wolałbym inną konfigurację. :wink:
Dzięki za potwierdzenie.

POZDRAWIAM!
 #1189962  autor: robbo2k
 28 mar 2025, 23:04
W Play wybierasz Virgin Mobile i masz druga karte za 3zł miesiecznie bez cudowania. W razie czego dokupujesz 1GB za 1 zł.

http://www.robbo2k.pl Testy wideo - Poradniki jak kupić i co kupić
 #1189967  autor: margeo
 29 mar 2025, 08:37
Ja te karty sim mam fizycznie, więc nie przewiduję innych (kolejnych) operatorów. Poprostu chcę zmniejszyć ilość urządzeń na codzień + upewnić się, że właśnie ta, a nie inna konfiguracja ma jakiś sens.

Plus raczej odpada. Jaka jest u nich minimalna kwota, którą trzeba wydać na rok? Nie chcę powiększać kosztów.
W Play wybierasz Virgin Mobile i masz druga karte za 3zł miesiecznie bez cudowania. W razie czego dokupujesz 1GB za 1 zł.
Tej oferty chyba już nie ma. Na stronie VM też jej nie widzę. Poza tym OdNowa w Play nie jest najgorsza jako awaryjna sim.

POZDRAWIAM!
 #1189999  autor: PawlusG
 29 mar 2025, 17:09
Jak chcesz mieć w miarę pewny zasięg wszędzie, to najlepszym wyborem będzie Orange/T + Play. Mam służbowy w Plusie, a prywatny w Orange/nju i do tej pory znalazłem dosłownie pojedyncze miejsca, gdzie zasięg Plusa był lepszy niż Orange (ale na obu zasięg był, z tą różnicą, że Orange 1 kreska, a Plus 2-3), za to dość często się zdarza, że Plus nie ma zasięgu, a w Orange jest LTE i można spokojnie przeglądać internet. Natomiast czasami korzystając z Play widać, że zasięg jest lepszy niż w Plusie i okazyjnie zdarzają się miejsca, gdzie jest Play i nie ma Orange, albo odwrotnie.

:)