• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #1187921  autor: Remington
 15 lut 2025, 23:47
Choć Orange rekordowo wiele razy mnie zawiodło i zaszło za skórę, przez co przoduję w wytykaniu im wszelkich niedoskonałości, to muszę stwierdzić, że czasem potrafi im coś wyjść (np. bonusy GB w OFnK, oferty NJU, Flex) - tym razem z czystym sumieniem rekomenduję CERT Orange: https://cert.orange.pl

Nie tylko regularnie publikują na swojej stronie wartościowe informacje i poradniki (można ich nowości subskrybować poprzez RSS lub Google News), ale niedawno udostępnili bezpłatną dla wszystkich usługę Hasło Alert: https://cert.orange.pl/hasloalert/

Można sprawdzić swoje konta przypisane do adresu e-mail jednorazowo, a także zapisać się na powiadomienia w przyszłości.

Hasło Alert działa dobrze i potwierdzam, że ma szerszą bazę niż Have I Been Pwned. Niestety, w powiadomieniu nie podaje skąd nastąpił wyciek ani treści hasła, ale i tak jest całkiem dobrze.

Użytkownicy apki mobilnej Mój Orange mogą skorzystać z Hasło Alert dla adresu e-mail swojego konta bezpośrednio w aplikacji (sekcja Centrum Bezpieczeństwa).
 #1187925  autor: koszalineo941268
 16 lut 2025, 04:36
Warto być świadomym użytkownikiem sieci. Stosować uwierzytelnianie dwuskładnikowe, niepowtarzalne hasła (pomocne są managery haseł) i dobrze pojętą higienę oraz powściągliwość. Najwięcej oszustw zdarza się na nasze życzenie, na Fejse pojawi się atrakcyjna reklama czy link oferujący pożądaną korzyść, a potem jest płacz. Sam skonfigurowałem rodzinie urządzenia dostępowe i uczuliłem na niebezpieczeństwa. Do dzisiaj nikt z nas, odpukać, nie padł ofiarą.

Ps pozdrawiam Michała Rosiaka, jeśli to czytasz