matek451 pisze: kupują anteny Cybertecha im więcej się produkujesz w tych tematach.
Na szczęście myślą i kupują lepsze (bo chociaż do nich mogą zastosować kable wykonane z miedzi)
https://allegro.pl/kategoria/urzadzenia ... e-1-3-0725.
matek451 pisze: Typowy produkt budżetowy niczym nie odbiegający jakościowo od anten Bestpartnera, swoja drogą 4x droższego
Bestpartner nie jest 4 razy droższy (2-3), (4-6 to są droższe anteny które rzeczywiście można nazwać tym mianem, raz działające w dedykowanym zakresem, przetestowane i zabezpieczone na warunki atmosferyczne na lata), a te Cybertecha niczym się nie różnią od tych masowo sprzedawanych na aukcjach (tak szmaconych przez Ciebie, jedynie fantazja sprzedawców odnośnie zysku dB nie zna granic).
zoltan666 pisze:Nie. Router wewnątrz, a antena na dachu. I tak jest też dziś i przy karcie Orange mam wewnątrz na samym routerze 17/1 Mbit/s, a poprzez antenę 40/20 Mbit/s. przy antenie skierowanej na nadajnik Orange. A np. na karcie Play mam 7 Mbit/s na samym routerze jak i poprzez antenę, a sygnał poprzez antenę jest słabszy niż na samym routerze.
Ale to nam nic nie mówi jak antena działa, ważne są parametry sygnału na modemie bez anteny i z anteną. Przykład: bez anteny modem w domu ma wartości sygnału w LTE1800 rzędu -75-80dB, po zastosowaniu anteny jest tyle
, deklarowany zysk to 18dB. Zapewne realnie jest niższy bo dochodzą złączki, na kablu strata to prawie 0, bo CNT400 1,5mb, ale antena jest na zewnątrz i 3-4 metry wyżej gdzie ma znacznie mniej przeszkód (budynki, drzewa, krzewy etc. ), także w tym miejscu wskazania modemu bez anteny też będą inne.
marcin19883 pisze:

Szału nie ma jeżeli chodzi o wskaźniki, może będzie lepiej jak spadną liście z drzew. Zaletą jest natomiast to że sygnał z anteny powinien być stabilny, a pasmo LTE2100 jest najrzadziej agregowane i z reguły solo działa o wiele lepiej (sam uciekałem na Play z LTE2600 właśnie do LTE2100 na którym internet jest używalny).