• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #890001  autor: Vieslav
 03 paź 2016, 22:59
Neostrada zatrzymała się u mnie w rozwoju od kiedy postawiono centralę. Aktualnie prędkość to między 4 a 6 mb/s, w zależności od pogody. Płacę za to 39zł i nie mam limitu. Przyzwyczaiłem się jednak do luksusów w postaci łącza 75mb/s w mieszkaniu w bloku i ciężko rozstaje mi się z tym internetem, a w miejscowości, gdzie mam dom jest już LTE wszystkich operatorów. Niestety lokalnego dostawcy nie ma i nie zanosi się, aby prędko się pojawił więc to jedyna alternatywa, którą obecnie biorę pod uwagę.

Nie wiem ile zużywam danych, mam stary ruter i nie jestem w stanie tego sprawdzić. Urządzenia, jakie są podłączone do sieci:
- PC: tutaj głównie muzyka (Spotify, open.fm), kilka godzin tygodniowo oraz www, raz na miesiąc pobiorę jakieś ISO i wrzucę/ściągnę coś z chmury (niewielkie pliki), sporo youtube w HD
- dwa laptopy: co wieczór obowiązkowo film/serial na każdym (czyli liczymy 2x filmy VOD dziennie), pół weekendu użytkownicy również spędzają oglądając filmy/seriale oraz jakieś streamy online, poza tym dużo youtube i dużo www (facebook i inne społecznościówki z dużą ilością zdjęć, aukcje i sklepy internetowe)
- PS3: raczej tylko do przeglądania PS Store, raz na miesiąc ściągnie się jakaś aktualizacja, raz na pół roku ściągam jakiś dodatek do gry
- 4 smartfony: głównie rozmowy głosowe i video przez Messenger, Viber, Skype (godzinę dziennie to minimum), dużo www, poczty, youtube w HD i radia internetowe
Smartfony muszą być połączone z wifi z uwagi na szczątkowy zasięg, więc mimo, że mam nielimitowany internet mobilny to i tak muszę korzystać z domowego.

Zastanawiałem się nad Internetem mobilnym z Orange - dostanę zniżkę. Mam u nich telefon stacjonarny (69zł), neostradę (39zł - do likwidacji) i komórkę no limit na wszystko (po zniżkach - 20zł). Nie jestem w stanie stwierdzić, czy 150GB miesięcznie wystarczy na potrzeby całego domu?

Rozważałem również inne opcje, ale Play wychodzi tragicznie drogo (79,99zł), T-Mobile podobnie (79,99zł) jednak tutaj nie doczytałem się informacji o limicie, oferty Plusa i Cyfrowego Polsatu nie znam, ale tam jest chyba 100GB/mies, jeśli dobrze kojarzę?

Pozostaje jeszcze kwestia sprzętu - jestem na granicy zasięgu i konieczne będzie wykonanie instalacji zewnętrznej dobrej jakości.

Jak myślicie, warto się za to zabierać, czy domownicy po tygodniu mnie rozszarpią jak się limit skończy?
 #890007  autor: tiger93
 04 paź 2016, 02:37
Może warto spróbować oferty Redbull Mobile z nielimitowanym LTE lub analogicznej opcji w Play Online na Kartę obejmującej też 3G ale płatnej 45 - 50 zł/msc? Zalety to brak umowy i zobowiązań.

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png
 #890008  autor: goral2099
 04 paź 2016, 02:54
Z opisu wynika że sporo wideo oglądacie, więc 100GB może być mało. Jeżeli chodzi o muzykę, www itp, to spoko. Musiałbyś poszukać oferty, która po 100GB zapewnia lejek 5-10Mb/s. Bo w zależności od jakości i ilości oglądanych materiałów, możecie zużywać 200-300GB.

Zanim zajmiesz się szukaniem ofert, musisz wybadać, czy którakolwiek sieć zapewnia w ogóle odpowiednie parametry. Daleko masz do najbliższych stacji? Udaj się w ich okolicę i sprawdź, czy jesteś w stanie osiągnąć odpowiednie prędkości. Czy stacje nie są zbyt obciążone. Sprawdź, czy na zewnątrz w okolicy domu, na balkonie, na piętrze, na strychu, na dachu jest lepszy niż wewnątrz sygnał. To pozwoli oszacować, czy jest sens się w to bawić.
 #890010  autor: pakier
 04 paź 2016, 06:48
Tylko Plus daje najpóźniej lejek i chyba 2 mb
Orange/T-Mobile/Play najczęściej po 100-150 gb daje 1 mb !
 #890014  autor: goral2099
 04 paź 2016, 08:00
Orange, zdaje się też kiedyś miało takie taryfy z lejkiem zależnym od wysokości abonamentu, ale pewien nie jestem.
 #890022  autor: bed
 04 paź 2016, 09:19
Co do Plusa to rzeczywiście 100 GB, a dalej niby nawet lejka nie ma wg regulaminu na stronie CP, a jedyne co nas ogranicza wtedy to sprawy typowo techniczne i technologiczne (LTE/3G, router, odległość od BTS).

Pytanie kiedy rzeczywiście Orange/Play włączają limit? Bo były tu przypadki, gdzie ludzie korzystali bardzo intensywnie z sieci i ten limit nie został tak szybko załączony.
 #890037  autor: kamil1221
 04 paź 2016, 10:57
Nie masz możliwości zawarcia umowy na firmę? W Orange za 56,00zl netto masz 500GB w strefie "domowej".

Jeszcze jedno - sprawdzałeś możne czy jesteś w zasięgu LLU od Netii?
 #890044  autor: TomekO
 04 paź 2016, 11:26
Ja mam bardzo dobry zasięg LTE Playa i korzystam z darmowego RBM LTE. Podłączone mam dwa notebooki, 4 smartfony, 2 tablety i Android TV. Jeżeli zasięg jest marny i transfery to nie będzie z tego pożytku. Trzeba przetestować na prepaidzie, z bonusowym 100 GB za rejestrację, jak to działa w praniu. Zewnętrzna instalacja to chyba najlepsza jak router byłby na zewnątrz przy antenie ? Bez rzeczywistych testów ciężko powiedzieć co będzie dobrze działało. Zużywam około 50 GB miesięcznie.
 #890052  autor: Eriszkigal
 04 paź 2016, 13:04
Vieslav, miałem podobną sytuację do Ciebie, tj. max. prędkość na kablu 4-5 Mb/s. Up do 0,5 Mb/s. Mieszkam na obrzeżach Wrocławia, półtora roku temu zrezygnowałem z kabla i przeszedłem na LTE (miałem wtedy zasięg PLUS i PLAY i niestety nadal tylko te dwie sieci). U mnie użycie danych wynosiło ok. 30-50 GB, ale zależało mi na szybkim UP, ponieważ wysyłam dokumenty, które dużo ważą.

Przed decyzją oczywiście zrobiłem testy, PLUS wypadł bardzo obiecująco (prędkości po 20-25 Mb/s DOWN i 10-15 Mb/s UP), więc wybór padł na tego operatora. Niestety o prędkościach takich jak 2 lata temu mogę teraz pomarzyć. Zazwyczaj to ok. 6/1 MB/s. Na szczęście kupiłem router D-LINK DWR 921 oddzielnie i jestem na prepaid, więc w zależności od poziomu tragedii zmieniam karty z PLUSA na PLAY (które w godz. 1.00 - 15.00 jako tako chodzi). Czasami muszę udostępniać net z komórki ORANGE (3G, LTE nie dochodzi), bo ani jeden, ani drugi operator nie wydala.

Z mojego doświadczenia prędkość zmienia się strasznie w ciągu dnia, a minimum osiąga się wieczorem, kiedy wszyscy rzucają się na konsumpcję treści. YT praktycznie nie da się oglądać, mecze na EURO to był koszmar. W przypadku PLAY zdarzają mi się często przypadki, że podczas oglądania YT wywala mi net. Konieczny jest restart połączenia.

Z perspektywy czasu może zaczynam idealizować kabel, ale LTE nie spełniło moich wymagań pod kątem "obsługi życia rodzinnego" - 2 laptopy, 2 komórki. Nic innego nie ma podłączonego do sieci.

Z drugiej strony w godzinach pracy net poprawnie chodzi i nie wyobrażam sobie, że wysyłam dokumenty w chmurę po kablu z prędkością 0,5 Mb/s, ale nie są to prędkości, do których się przyzwyczaiłem na początku (10-15 Mb/s), a raczej 2-4 Mb/s.

Pozdr
 #890057  autor: Fmobile
 04 paź 2016, 13:29
U mnie Plus też zaczął zwalniać, w godzinach szczytu potrafi zwolnic do 2 Mb/s.
Orange/T-Mobile z tego samemu masztu co Plus (2,5 km) - działa super i stabilnie nawet w takich warunkach pogodowych jak dzisiaj. Dlatego najlepsza jakość tylko Orange/T-Mobile, bo Play też lubi zamulać.

Obrazek

LTE 1800 -90dBm 2.5 km do stacji
Obrazek
 #890083  autor: Vieslav
 04 paź 2016, 16:56
tiger93 pisze:Może warto spróbować oferty Redbull Mobile z nielimitowanym LTE
Jaki jest limit w tej taryfie?
tiger93 pisze:Play Online na Kartę obejmującej też 3G ale płatnej 45 - 50 zł/msc?
Drogo. Za neostrade płacę 39zł miesięcznie. Poza tym nie chcę oferty na kartę.
goral2099 pisze:Zanim zajmiesz się szukaniem ofert, musisz wybadać, czy którakolwiek sieć zapewnia w ogóle odpowiednie parametry. Daleko masz do najbliższych stacji? Udaj się w ich okolicę i sprawdź, czy jesteś w stanie osiągnąć odpowiednie prędkości. Czy stacje nie są zbyt obciążone. Sprawdź, czy na zewnątrz w okolicy domu, na balkonie, na piętrze, na strychu, na dachu jest lepszy niż wewnątrz sygnał. To pozwoli oszacować, czy jest sens się w to bawić.
Sygnał jest szczątkowy, ale testy prędkości są obiecujące. LTE Orange/T-Mobile nie jest jeszcze obciążone, za to 3G ledwo dyszy. Plusa jeszcze nie sprawdzałem, Play też całkiem dobrze wypada póki co.
kamil1221 pisze: Nie masz możliwości zawarcia umowy na firmę? W Orange za 56,00zl netto masz 500GB w strefie "domowej".
Niestety nie mam takiej możliwości, aż mi szkoda...
kamil1221 pisze:Jeszcze jedno - sprawdzałeś możne czy jesteś w zasięgu LLU od Netii?
Sprawdzałem, nie jestem w zasięgu.
Kolega Eriszkigal chyba najlepiej opisał kwestię. LTE chyba nie jest w stanie "obsłużyć życia rodzinnego". Z waszych postów wynika, że jeden user zużywa około 50GB miesięcznie. Tyle mi pokazuje licznik na PC podłączonym do internetu 75mb/sw innej lokalizacji (z którego korzystam tylko ja). A gdzie reszta sprzętu i reszta ludzi? Trzeba 50GB przemnożyć przez 4.
Żeby zmiana wyszła mi na dobre musi być spełnione kilka warunków:
- lejek > 5mb/s
- cena zbliżona do neostrady, tj. 40-50zł
 #890119  autor: goral2099
 04 paź 2016, 19:49
Vieslav: Ja właśnie z powodu nagłego spadku prędkości, zrezygnowałem z mobilnego na rzecz kabla. Póki działało z prędkością ~20Mb/s, było ok. Gorsza pogoda, większe obciążenie i po internecie. Regularnie w abo PO przekraczałem 100GB i lejka nie było. Szwagier mój co miesiąc przekracza 100GB w POnK i też lejka brak. Ale gwarancji nikt Ci nie da - w regulaminie stoi czarno na białym. :)

Możesz sobie małym kosztem zrobić łącze zapasowe, na darmowym LTE w RMB na kartę.
 #890170  autor: Antyfcb
 05 paź 2016, 09:53
Ja 2 lata temu przesiadłem się z lokalnej radiówki (down ok. 10Mb) na LTE Red Bull Mobile i jestem więcej niż zadowolony.
Do internetu wpięty komputer, 3 telefony i tablet.
Internet średnio w ciągu dnia oscyluje w granicach 15Mb a wieczorami ok 40Mb.
Miesięczne zużycie transferu to ok. 200 GB.
Lejki nakładane sporadycznie (w ciągu tych 2 lat może 5 razy)

Siempre en mi corazón
 #890172  autor: pakier
 05 paź 2016, 10:01
W nowych ofertach Playa lejek jest nakładany 1 mb sztywno po przekroczeniu 100 gb.
Wyjątek prepaid za 45zł i rbm"darmowe lte"
 #890523  autor: orson_dzi
 07 paź 2016, 17:43
Fakt, biznesowy Orange i te 500 GB wypada najlepiej.

Ale jak może masz komórki w Orange, to bierz tam i zostaw sobie koniecznie aktywny numer stacjonarny. Dokładasz LTE dla domu i masz wtedy rabat dla dwóch komórek - 50% na 24 miesiące lub 100% na 12, w zależności od abonamentu jaki masz.
Pakietu masz 160 GB ze strefy domowej + 50-60 GB poza strefą w zależności od oferty. Lejek w Orange nie zawsze się zakłada, tu już bardziej jest loteria.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)
 #892042  autor: Vieslav
 18 paź 2016, 19:15
Widzę, że LTE nie nadaje się jako podstawowe łącze w domu. Mimo wszystko dzięki waszym odpowiedziom zdecydowałem się na konstrukcje drugiego łącza zapasowego na LTE, do którego dostęp będzie miał tylko PC, gdzie najbardziej potrzebuje szybkiego internetu.
 #892314  autor: Rhino
 20 paź 2016, 17:13
Mnie zastanawia obecna oferta T-Mobile w taryfie Max. Czytając warunki umowy można odnieść wrażenie, że rzeczywiście jest to pełen no limit, bo wszelkie info dotyczące ograniczenia prędkości mówi o opcji LTE bez limitu, która to nie jest aktywna w taryfie Max.

Może jakaś mądrzejsza głowa wyprowadzi mnie z błędu?
 #892512  autor: torawa
 21 paź 2016, 18:46
Przecież masz w regulaminie:
W przypadku Abonenta naruszającego lub zagrażającego integralności Usług Telekomunikacyjnych, Sieci lub przekazu, Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia prędkości transmisji danych w taki sposób, że nie będzie ona wyższa niż 16 kBit/sek. Od kolejnego Cyklu Rozliczeniowego ograniczenie to zostanie zniesione. Może być ono ponownie wprowadzane przez Operatora w przypadku wystąpienia przesłanki wskazanej w pierwszym zdaniu niniejszego punktu.

A zatem w dowolnym momencie możesz zostać odcięty na wiele dni od internetu, możesz też nie zostać odcięty i być utrapieniem dla innych.