• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #885920  autor: njuken
 05 wrz 2016, 12:41
Właśnie było już o tym, to jest blokada dla heavy-userów:
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/oran ... 36349.html
Klienci, którzy będą generować więcej niż 50% ruchu na danej stacji bazowej w ciągu ostatniej doby zostaną objęci tzw. lejkiem technicznym. Raz na dobę prędkość Internetu zostanie im ograniczona do 5, 10 lub 15 Mb/s w godzinach 7:00 - 23:00. Lejek dotyczy wszystkich klientów biznesowych, indywidualnych i nju mobile, którzy podpisali nową umowę lub aneks do już obowiązującej po 13 listopada 2015 roku.
 #885937  autor: MobileMaster
 05 wrz 2016, 14:45
No tak według tego raz na dobę ma być ograniczona, a według tego wpisu na wykopie no ma tak już 3 dzień?
Niestety już w pierwszy dzień miałem ograniczoną prędkość do 10 mbit/s w drugi tak samo, a dzisiaj mam 5 mbit/s! Dodam, że moje łącze jest w stanie uzyskać 50-60 mbit/s.
 #885945  autor: njuken
 05 wrz 2016, 15:03
Akurat w jego starszej taryfie nie powinno się to włączyć, ze już trzeci dzień tak mu działa to może kolejny błąd. Co to za LTE, jak trochę w jeden dzień poszalejemy to już kara w postaci wolnego neta. I te 500 GB mogą sobie wsadzić.
 #885978  autor: orson_dzi
 05 wrz 2016, 17:03
njuken pisze:Akurat w jego starszej taryfie nie powinno się to włączyć, ze już trzeci dzień tak mu działa to może kolejny błąd.
Lejek techniczny jest w każdej bez wyjątku.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)
 #886022  autor: xander21
 05 wrz 2016, 19:43
njuken pisze:Akurat w jego starszej taryfie nie powinno się to włączyć, ze już trzeci dzień tak mu działa to może kolejny błąd. Co to za LTE, jak trochę w jeden dzień poszalejemy to już kara w postaci wolnego neta. I te 500 GB mogą sobie wsadzić.

Tutaj chyba chodzi o to, że jak ktoś pobiera jednym połączeniem cały czas bez spoczynku kilka godzin. :?
 #886083  autor: LukAsz SUW
 06 wrz 2016, 09:08
xander21 pisze:
njuken pisze:Akurat w jego starszej taryfie nie powinno się to włączyć, ze już trzeci dzień tak mu działa to może kolejny błąd. Co to za LTE, jak trochę w jeden dzień poszalejemy to już kara w postaci wolnego neta. I te 500 GB mogą sobie wsadzić.

Tutaj chyba chodzi o to, że jak ktoś pobiera jednym połączeniem cały czas bez spoczynku kilka godzin. :?
No właśnie o to chodzi, że blokowani są użytkownicy, którzy pobierają duże ilości danych przez kilka godzin. Odbywam bardzo dużo rozmów przez komunikatory audio oraz wideo i w związku z tym ilość danych pobranych w miesiącu jest duża i jakoś nigdy nie zostałem przyblokowany. Ale jeżeli ktoś chce mieć 500 GB w ciągu 24 h to tacy użytkownicy powinni według mnie być natychmiast blokowani- do takich pobrań służy łącze stałe. Sieć mobilna przez takich użytkowników jest natychmiast przyblokowywana i później są narzekania, niestety BTSy nie są w stanie wyrobić jeżeli znajdzie się taki "napalony" użytkownik przez którego każdy standardowy użytkownik musi cierpieć.
 #886453  autor: xander21
 07 wrz 2016, 23:44
Ogólnie to tzn lejek techniczny to głupota, przecież lte nie jest bez limitu. Te śmieszne 150GB, nie powinno być blokowane. A niech sobie taki delikwent pobiera pliki, to szybko mu sie limit skończy i będzie po kłopocie na reszte miesiąca.
 #886608  autor: LukAsz SUW
 09 wrz 2016, 07:12
xander21 pisze:Ogólnie to tzn lejek techniczny to głupota, przecież lte nie jest bez limitu. Te śmieszne 150GB, nie powinno być blokowane. A niech sobie taki delikwent pobiera pliki, to szybko mu sie limit skończy i będzie po kłopocie na reszte miesiąca.
No i tak jest dopiero po wykorzystaniu tych przykładowych 100-150 GB operator może zmniejszyć dla użytkownika do prędkości zapisanej w regulaminie.

Mam styczność z T-Mobile, PLUS oraz PLAY i nigdy nie została prędkość zmniejszona do minimum
 #886626  autor: kaspeed
 09 wrz 2016, 10:50
No i tu chyba coś nie jest tak:

Umowa na firmę sprzed roku.30gb+ 100 w LTE bez limitu prędkosci bez ograniczenia do 5 ,10 czy iluś mega. W PWU mam zapis jasny że po 100gb mam lejek 32 albo 64/kb/s No to teraz najlepsze :mrgreen: W Moj orange na www pokazuje mi że ''Nielimitowane LTE do 10mega'' Prędkość uzyskiwana to uwaga od 15 do 20 No i teraz tak papiery swoje konsule swoje.A prędkosc miałem do niedawna po 35mega. :roll:

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #886641  autor: LukAsz SUW
 09 wrz 2016, 13:10
kaspeed pisze:No i tu chyba coś nie jest tak:

Umowa na firmę sprzed roku.30gb+ 100 w LTE bez limitu prędkosci bez ograniczenia do 5 ,10 czy iluś mega. W PWU mam zapis jasny że po 100gb mam lejek 32 albo 64/kb/s No to teraz najlepsze :mrgreen: W Moj orange na www pokazuje mi że ''Nielimitowane LTE do 10mega'' Prędkość uzyskiwana to uwaga od 15 do 20 No i teraz tak papiery swoje konsule swoje.A prędkosc miałem do niedawna po 35mega. :roll:
Trudno powiedzieć jak to jest z Twoją taryfą, ale ja mam styczność z różową siecią i tam abonament za niecałe 80 zeta daje nielimitowane LTE , chociaż jest zapis o zmniejszeniu prędkości nie udało się nim załapać dla mojej siostry- dużo rozmawia przez Skype i ma telefon po voip i osiąga duże ilości pobranych danych. U mnie natomiast operatorem dostępu jest PLAY i ja również używam w dość dużym stopniu neta po 8h dziennie w tym: youtube, chmura i w ten sposób osiągam miesięcznie 400-460 GB pobranych danych i nigdy nie miałem problemu ze spadającą prędkością. Nie używam neta do chwilowego i błyskawicznego pobierania pojedynczych bardzo dużych plików, które blokują sieć. :D :smt006
 #886671  autor: torawa
 09 wrz 2016, 16:16
MobileMaster pisze:No tak według tego raz na dobę ma być ograniczona
Raz na dobę znaczy raz na dobę, nie ma info do kiedy :)

Reguły tego lejka są idiotyczne! Żeby wyrobić 50% nadajnika:
-nadajnik musi być mało obciążony
-nie zadziała to na nadajnikach mocno przeciążonych, a także na lekko
-głównie oberwą ściągający gry ze Steama na nadajnikach o zerowym obciążeniu.

Ten gość ma ogromne szybkości, jeśli ciągnie dużo a inni mało to daje radę zrobić 50%. Na nadajnikach potwornie przeciążonych z szybkościami 0,5-2 Mb/s nikt nie przeskoczy 10%. Choć trzeba dodać że najwięksi maniacy mają największy priorytet (bo najwyższy abonament), niech nikt mi nie bzdurzy, że zmiany szybkości 10-krotne w pół godziny (bez zmiany parametrów sygnału) to przypadek i 10 razy mniej osób korzysta, o nie, po prostu jeden maniak z najwyższym priorytetem skończył ściąganie.
 #886738  autor: Vieslav
 10 wrz 2016, 12:42
Kolejna g*wnoburza bez sensu i "biznesmeni" opierający swoją firmę na internecie mobilnym. Gratuluje pomysłu. Radio nie jest z gumy i nigdy nie będzie czegoś takiego jak LTE bez limitu. Porównuję oferty internetu mobilnego w innych krajach i tam jak z łaski dadzą 2GB to dobrze. U nas wciska się "bez limitu", 5 kart sim i nie wiadomo co jeszcze. Dzieci burzą się, że prędkość obcięta, że steam nie działa, tamto nie działa, nadajnik przeciążony, a najwięcej tracą zwykli użytkownicy, którzy chcą używać LTE zgodnie z jego przeznaczeniem, bo komuś zachciało się Steama.
Wiesz, że dużo ściągasz? To sobie załóż kabel jeśli masz taką możliwość. Na prawdę nie rozumiem tego fenomenu - LTE z przyzwoitym limitem kosztuje więcej niż neostrada, a wszyscy myślicie, że operator zrobi wam prezent i za 20zł będzie internet bez limitu, na kartę, z prędkością 100mb/s i jeszcze operator dopłaci za używanie. Niestety, w Polsce utarło się jakieś głupie przekonanie a najwięcej tracą normalni userzy.
 #886750  autor: kaspeed
 10 wrz 2016, 13:45
Akurat w moim wypadku karta od miesiaca ma 3-4gb danych więc nie ma dużo.....Wcześniej problemow nie było.Poza tym to net firmowy więc w papierach nie ma mowy o lejkach nawet technicznych.Dopoki ma 130gb powinno leciec mało nawet pakietu podstawowego 30gb nie wyssałem a prędkości poszły w dół. W dokumentach mam lejek 32/kb/s a wg orange limit do 10mega choć 6miesięcy temu było tam napisane LTE= brak limitu prędkości.Niestety nikt nie potrafi naprawić problemu choć poszło zgłoszenie techniczne.Inna karta sim w Tmobile z internetem domowym 500gb niema takich problemów.Jak to mowią firma nie firma obcinanie prędkosci wbrew zapisom regulaminu jest dziwne tym bardziej że co to jest 4gb pobrane w danym cyklu rozliczeniowym?Ja rozumiem gdybym pobrał 30gb w jednej sesji ok ale tu...Obrońca sieci Pomarańczowej.Nigdy nie miałem problemów problem się zaczoł opisałem że nie tylko ludzie którzy maja wyraźnie opisane że przytnie ale i ci którzy płacą i to nie mało.I wykorzystają 4gb....nie wiem buja do 35 spada na jakies 15-20 chociaz wg systemu 10 sie należy.To nie jest wina moja tylko ich.

#886842  autor: kaspeed
 11 wrz 2016, 10:01
Poszło opisanie problemu wraz z dowodami w postaci zapów z moj orange. Przed problemami i w trakcie.Wraz ze skanem umowy który jasno mówi że żaden lejek nie ma prawa mieć miejsca. Nie otrzymaliśmy również żadnego regulaminu nowego wiec sprawę traktuję jako błąd systemu.Dziwi sytuacja wyssania 4gb i rzekomy lejek do 10mega choć prędkosci są 15-20:) Burdello jak w Tmobile.
Mnie to by nie przeszkadzało ale tam jest tyle umów tyle zapisów dziwnych te lejki techniczne którymi zaczęto się chwalić że dużo obciązasz masz lejek. Abonent prywatny powiedzmy ok ale firmy :roll: Mam wrażenie że Orange nie wiedziało co robi.