• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #876919  autor: damianek9829
 13 lip 2016, 14:29
Witam, przymierzam się nad wzięciem internetu mobilnego. Pytanie jest - jaki dostawca jest obecnie najlepszy na rynku?

Zastanawiałem się nad T-Mobile bez limitów LTE + urządzenie. Ma ktoś jakieś opinie o nim? Na prawdę jest nielimitowany? Czy występuje lejek przy pobraniu iluś tam GB?

Mieszkam na Podkarpaciu, na moją ulice dociera jeden internet kablowy - Neostrada 10mbps z czego jest około 6/7 mbps.

I jeszcze jedno, jeżeli zdecydowałbym się na Tmobile to jaki router z ich oferty jest najbardziej opłacalny?

Z góry dzięki! :)
 #876940  autor: Vieslav
 13 lip 2016, 17:32
damianek9829 pisze:Czy występuje lejek przy pobraniu iluś tam GB?
Występuje. U każdego operatora występuje. U jednego pobierzesz mniej, u innego więcej, ale lejek zawsze będzie.
damianek9829 pisze:na moją ulice dociera jeden internet kablowy - Neostrada 10mbps z czego jest około 6/7 mbps.
Możliwe, że ta opcja będzie szybsza i stabilniejsza niż jakiekolwiek LTE.
damianek9829 pisze:jaki dostawca jest obecnie najlepszy na rynku?
To zależy od lokalizacji i obciążenia sieci. Trzeba testować wszystkich operatorów w konkretnym miejscu.
Jeśli chodzi o gry online to pograsz przy małym obciążeniu sieci. Wieczorami, w weekendy i dni wolne, gdy obciążenie wzrośnie, na pewno będzie problem z pingami, czego nie ma przy internecie "z kabla".
 #877043  autor: damianek9829
 14 lip 2016, 00:02
http://www.speedtest.net/my-result/5474784368

Właśnie zrobiony test na internecie tmobile (mój lte z komórki) - problem jest taki, że telefon nie posiada 4G i test został wykonany na udostępnieniu przez komórkę L640 Dual Sim (3G).

Jak robiłem testy o godzinach "szczytu" to ping był taki sam, a prędkość ok. 25-28 mbps.
 #877047  autor: amigo007
 14 lip 2016, 01:46
Speedtest.net to nie wszystko. Przy rzeczywistym korzystaniu z internetu mobilnego, wpływ ma wiele zmiennych. W tym zmieniające się obciążenie nadajnika. Jeśli ktoś ma szczęście być w mało zaludnionej okolicy, z dobrym sygnałem lte. To może być zadowolony, jednak to także może zmieniać się z czasem. Internet mobilny jednak potrafi być bardzo niestabilny. Jednak dla gracza stabilne 6 mbit po kablu, zdecydowanie wygrywa. Kabel to kabel, i internet mobilny nigdy nie będzie się z nim równał. Ja bym nie zamienił neostrady dla niepewnego lte. Zbyt "niestabilny" potrafi być ten internet.
 #877113  autor: ja.michal
 14 lip 2016, 11:10
Z gwiazdką przy B315, aby był na gwarancji bo lubią padać te wersje i Huawei wymienia je na nowe. Przypadłość modeli z Plusa i Playa, tych sprzed kilku miesięcy. Nie wiem jak wygląda sytuacji przy wersjach z Orange i T-Mobile.
 #877127  autor: f0ku5
 14 lip 2016, 12:06
Nie ma na to reguły, każdy nadajnik nadaje inaczej.
Generalnie mozna powiedzieć, ze maksymalna odległość to taka przy której łapiesz zasięg :P
 #877141  autor: Pajuch
 14 lip 2016, 13:21
marcinek243 pisze:Czasem nawet neostrada 1mbit może zapewnić 20pingu o czym można pomarzyć na lte

Prędzej na odwrót ;) używałem wielu neostrad w wielu miejscach polski... pingi na speedtest 40+ w grach typu lol 40/60ms ciagłe problemy, jak nie linia to router, jak nie router to co innego zazwyczaj straty pakietów. Nawet często pobieranie czegoś co idzie pełną prędkością na LTE cisnie ledwo 2Mbps, co z tego że w umowie 40Mbps i tyle pokazuje speedtest jak cała ta infrastruktura nadaje sie do klozetu.

To samo na t-mobile biznes data speedtesty 17-18ms play 30ms plus 25ms, najgorsze pingi jakie mam przy dobrym zasięgu jak jeżdze to max 45ms niezależnie od operatora.
 #877190  autor: antekwars
 14 lip 2016, 17:52
Ja 2 miesiąc mam internet domowy LTE z t-mobila i działa dobrze do nadajnika mam 500 m i jest w lesie w ogóle nieobciążony i prędkości wahają się w godzinach największego obciążenia spada do 35 megabit a jak jest pusty to do 60 megabit dochodzą. Miesiąc temu pobrałem ponad 200 giga i nie ucięli mi prędkości w umowie pisze tylko o zastrzeżeniu takiej możliwości nie ma nic podane po jakiej ilości danych może nastąpić lejek. Płacę 64 zł brutto taką cenę utargowałem z 89 zł choć podobno jest tylko stałych klientów to mi dali pod pół godzinnych negocjacjach i rozmowach konsultanta z kierownikiem i aktywację mi znieśli. Jestem na razie zadowolony bo inne testowałem sieci zanim podpisałem umowę i prędkości były mizerne w porównaniu do t-mobila ale to zależy od lokalizacji zawsze głównie co lepiej chodzi.