• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #837153  autor: TomekkG
 28 lis 2015, 12:59
Witam,

Dużo podróżuje i muszę mieć internet mobilny do telefonu i laptopa.

Myślałem o 2 wariantach:
- duży pakiet do internetu w telefonie i praca telefonu jako routera (mam motorole moto e 2 gen lte),
- lub maly pakiet internetu w telefonie i oddzielna karta sim na internet mobilny (jeszcze musze kupić router do wifi dla telefonu i laptopa).

Wariant 1 z internetem z telefonu wydaje mi się łatwiejszy i tańszy, ale nie wiem czy telefon może normalnie pracować gdy jest w funkcji routera.

Co o tym sadzicie?
Bede wdzięczny za rady i owoce Waszych doświadczeń.
T
 #837155  autor: maniek89
 28 lis 2015, 13:25
Bateria w telefonie będzie się szybko rozładowywać na dłuższą metę takie rozwiązanie z telefonem jako router może być uciążliwe - lepiej kupić dedykowane urządzenie.
 #837158  autor: TomekkG
 28 lis 2015, 13:46
maniek89 pisze:Bateria w telefonie będzie się szybko rozładowywać na dłuższą metę takie rozwiązanie z telefonem jako router może być uciążliwe - lepiej kupić dedykowane urządzenie.
Dzięki za radę.

wobec tego pozostaje wariant 2. internet na druga karte sim.

Internet potrzebuje głownie do przeglądania stron i łączenia sie z chmurą microsoft.

Mam stary smartfon sony tipo dual - 2 x sim - niestety tylko 3g
Na nim chyba mogę zrobić router - tylko 3g :(

głównie jeżdżę po Warszawie wiec jakich prędkości 3g moge się spodziewać w przypadku:
- areo 2?
- innej najtańszej opcji internetu (jakiej)?

Nie wiem czy warto kupować nowy router lte ? jaki i ile to kosztuje?

Pozdrawiam,
T.
 #837160  autor: pakierhakierxd
 28 lis 2015, 14:03
Telefon posiada Hspa do 7.2 mb więc może 2-3 mb będziesz mieć :P ,ja miałem modem do 7.2 i zazwyczaj tyle było ...

Jak miałem modem do 21 to już było 10 :) (hspa+).

Aero 2 ma ograniczoną szybkość do 512 kb/s w opcji darmowej.

Pozdrawiam :)