• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
 #832259  autor: skolfild
 30 paź 2015, 20:03
Witam,

Potrzebuje 2x Internet mobilny:

1. Stacjonarnie dla dziewczyny, bez limitu LTE (duże miasto więc LTE powinno być w każdej sieci)
Propozycja T-Mobile: 64,99 bez limitu (nie tylko LTE) + Router E5180 (wartość koło 550zł) za 9zł, umowa na 30 miesięcy, pół roku gratis.

2. Internet mobilny do samochodu. Wystarczy 10GB. Zasięg muszę mieć w mieście i dobrze jakby w trasach też nie było z nim problemu. W samochodzie mam kabel USB - czy jakiś mobilny router ma opcje ładowania przez zwykłe USB, czy musze wybrać jednak modem?
Propozycja T-Mobile: 29,99 za 10GB + Modem E3372 lub mobilny router Huawei E5377t/E5577C za 9zł. Umowa na 24 miesiące (chyba też pół roku gratis)

Miałem dotychczas play (poza dużymi miastami to była jakaś totalna porażka), orange (ale u nich nawet w Gdyni potrafiłem mieć zasięg EDGE). Plusa mam teraz i ogólnie jest spoko tylko że drogo, no i plus ma naliczanie za kazdy kb - 512kb co w przypadku niektorych aplikacji jest zabojcze dla transferu.

Jakieś propozycje, opinie o ofercie t-mobile?
 #832262  autor: p2225
 30 paź 2015, 20:27
Co do orange to razem z t-mobile mają wspólną sieć, więc jeśli w orange złapiesz edge to w t-mobile również. Kiedy używałeś tego orange?

Play - w ofertach na kartę ma roaming krajowy, który ostatnio działa dosyć dobrze. Najlepiej wymusić jeden zasięg T-mobile. Poza tym w Play jest pakiet (do końca listopada) 10GB za 10zł i możesz ich nakupić choćby ze 300 i przedłużać jakimś innym najtańszym pakietem.

T-mobile dobra sieć, ma wspólny zasięg z Orange, ale ze względu na swoje oferty i opinię jest rzadziej wybierany, więc uzyskasz lepsze prędkości.

Plus - duży zasięg, wolna prędkość.

A może byś się zdecydował na ofertę na kartę? Zwłaszcza do samochodu, a router np. Huawei CarFi (E8377) kupił osobno bez umowy, o ile potrzebujesz urządzenia tylko i wyłącznie do samochodu? Teraz operatorzy mają mnóstwo promocji i duże pakiety, a jeśli dana siec nie będzie pasować to z dnia na dzień będziesz mógł się przenieść do innej. Poza tym ostatnio skończyła się aukcja i operatorzy będą budowali LTE na nowych częstotliwościach. Zasięg będzie większy jak i prędkości i np. tam gdzie teraz masz edge w Orange będziesz miał LTE do 75Mb/s, albo nawet 112,5Mb/s. Przyszły rok będzie rokiem mocnych zmian w zasięgu, oczywiście tylko na lepsze. Może i Play wyjdzie poza miasta?

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #832266  autor: skolfild
 30 paź 2015, 20:57
Nie ukrywam ze orange mobilnego uzywałem z 2 lata temu :-) Natomiast w pracy w gdańsku na obrzeżach miałem ogromne problemy z zasięgiem orange przy zwykłych rozmowach komórkowych dlatego przeszedłem do plusa (i tu poznałem co znaczy 512kb za kazdy rozpoczety kb... -.-)

Na predkosci w aucie aż tak bardzo mi nie zależy, bo to głównie automapa i spotify tylko że nie chciałbym wykorzystywać za bardzo gniazda zapalniczki, bo jest pod panelami z innymi opcjami i bardzo by to przeszkadzało. Specjalnie dlatego mam pociagniety kabel USB w schowku. Jest jakaś opcja żeby te mobilne routery podłączyć zwykłym kablem usb? Może rzeczywiście przy samochodzie wezmę coś na kartę...

A jeżeli chodzi o tą ofertę stacjonarną, to brzmi nieźle? :)
 #832285  autor: p2225
 30 paź 2015, 23:35
2 lata temu to dopiero Orange z T-mobile zaczynali wspólnie budować zasięg, więc w tym czasie zasięg mocno się zmienił.
Mobilne routery jak najbardziej ładuje się z kabla USB tak jak telefon. Używałem ostatnio huawei e5377 i bardzo dobrze działał, więc mogę polecić.

Stacjonarna jest w porządku. T-mobile ma dobre LTE, w miarę stabilne. Dokładnie z takiego samego routera korzystam teraz w domu i w opiniach słyszałem o problemach z zawieszaniem się połączenia. Miałem taki problem z 2-3 razy na początku, ale jakoś mu przeszło i od 2 miesięcy nie zauważyłem problemów. Tylko, że łapie słabiej zasięg niż mobilny Huawei e5377. :)

W domu na pewno jest zasięg LTE? Jak masz telefon z LTE to polecam najpierw przetestować czy rzeczywiście T-mobile będzie dobrze działał.

#832396  autor: TomekO
 31 paź 2015, 14:51
Ja w samochodzie używam pakietów dostępnych w RBM 10 GB za 10 zł. W telefonie mam jedną kartę i używam do radia internetowego czy nawigacji. W modemie podłączonym do notebooka czy na tablecie ustawiam tylko 3G i Play ma zasięg 3G wszędzie bo korzysta z zasięgu swojego i wszystkich innych operatorów. Akurat u mnie dla wszystkich urządzeń zainstalowałem osobno kartę SIM w każdym urządzeniu. Można jednak na telefonie, tablecie czy notebooku odpalić hotspota i reszta korzysta z zasięgu tego urządzenia.

Stacjonarnie korzystam z darmowych 100 GB LTE w RBM. Obecnie taryfa dostępna jedynie przy przeniesieniu numeru do RBM na kartę.
 #832421  autor: piotrzet
 31 paź 2015, 17:51
p2225 pisze:Co do orange to razem z t-mobile mają wspólną sieć, więc jeśli w orange złapiesz edge to w t-mobile również. Kiedy używałeś tego orange?

Play - w ofertach na kartę ma roaming krajowy, który ostatnio działa dosyć dobrze. Najlepiej wymusić jeden zasięg T-mobile. Poza tym w Play jest pakiet (do końca listopada) 10GB za 10zł i możesz ich nakupić choćby ze 300 i przedłużać jakimś innym najtańszym pakietem.

T-mobile dobra sieć, ma wspólny zasięg z Orange, ale ze względu na swoje oferty i opinię jest rzadziej wybierany, więc uzyskasz lepsze prędkości.

A może byś się zdecydował na ofertę na kartę? Zwłaszcza do samochodu, a router np. Huawei CarFi (E8377) kupił osobno bez umowy, o ile potrzebujesz urządzenia tylko i wyłącznie do samochodu? Teraz operatorzy mają mnóstwo promocji i duże pakiety, a jeśli dana siec nie będzie pasować to z dnia na dzień będziesz mógł się przenieść do innej. Poza tym ostatnio skończyła się aukcja i operatorzy będą budowali LTE na nowych częstotliwościach. Zasięg będzie większy jak i prędkości i np. tam gdzie teraz masz edge w Orange będziesz miał LTE do 75Mb/s, albo nawet 112,5Mb/s. Przyszły rok będzie rokiem mocnych zmian w zasięgu, oczywiście tylko na lepsze. Może i Play wyjdzie poza miasta?
Oferta internetu mobilnego w play opiera wyłącznie się tylko na zasięgu play. Zasięg 4 sieci jest tylko w abonamentach głosowych. Więc tutaj będzie pod tym względem gorzej niż u konkurencji

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #832422  autor: piotrzet
 31 paź 2015, 17:52
p2225 pisze:Co do orange to razem z t-mobile mają wspólną sieć, więc jeśli w orange złapiesz edge to w t-mobile również. Kiedy używałeś tego orange?

Oferta internetu mobilnego w play opiera wyłącznie się tylko na zasięgu play. Zasięg 4 sieci jest tylko w abonamentach głosowych. Więc tutaj będzie pod tym względem gorzej niż u konkurencji

#832425  autor: p2225
 31 paź 2015, 18:22
Fakt - nie dodałem, że chodzi o kartę w ofercie głosowej. Zresztą w ofercie internetu mobilnego na kartę nie ma pakietu 10gb za 10zł.

#832669  autor: skolfild
 02 lis 2015, 00:25
TomekO pisze:Ja w samochodzie używam pakietów dostępnych w RBM 10 GB za 10 zł. W telefonie mam jedną kartę i używam do radia internetowego czy nawigacji.
Jak to wygląda z zasięgiem w trasie? 0 problemów? Narazie leci na hotspocie osobistym plusa i internet łapał wszędzie bez problemu.

Samochód niestety nie ma opcji korzystania z LTE, tylko 3G - to dużo zmienia w tym wypadku?

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi :)
 #832715  autor: piotrzet
 02 lis 2015, 09:36
W RBM na trasie na pewno będą problemy bo co chwile będzie się przełączał na inną sieć. Do samochodu lepiej według mnie wybrać T-Mobile, Plusa albo Orange

#832720  autor: pakierhakierxd
 02 lis 2015, 09:46
W Play internet mobilny się poprawi ale kiedy dadzą T-Mobile :)
Właśnie z tego powodu że internet na kartę/abonament ma zasięg praktycznie tylko w miastach nie jest on do końca mobilny.
Temu jak mam używać Play internet na kartę/abonament to biorę go np. jako stacjonarny.
Myślę że aż tak zasięg Play się nie zmieni,oni wolą bazować na roamingu.
W ofertach głosowych jest roaming i jest ok ale z netem to niestety straszna lipa i jak ktoś chce używać wszędzie go to niestety ale się przejedzie.

Pozdrawiam :)
 #832733  autor: TomekO
 02 lis 2015, 10:25
[quote="skolfild"][quote="TomekO"]Ja w samochodzie używam pakietów dostępnych w RBM 10 GB za 10 zł. W telefonie mam jedną kartę i używam do radia internetowego czy nawigacji.[/quote]

Jak to wygląda z zasięgiem w trasie? 0 problemów? Narazie leci na hotspocie osobistym plusa i internet łapał wszędzie bez problemu.

Samochód niestety nie ma opcji korzystania z LTE, tylko 3G - to dużo zmienia w tym wypadku?

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi :)[/quote]

Nie mam żadnego problemu na kilku urządzeniach. Ustawiam tylko 3G bo na 2G nie da się oglądać youtuba, grać w gry online czy ściągać gry z Google Play. Zasięg LTE jest tylko Playa i na trasie tego nie będzie. Ustawiam automatyczny wybór operatora bo jak kieruje to nie będę ustawiał sieci dzieciom na tablecie czy notebooku. Najlepiej stabilność sprawdzić na radiu internetowym. Mało danych pobiera ale ciągle. Buforuje pewnie z minutę i to wystarczy przy ewentualnym przełączaniu sieci. Do samego radia i nawigacji można ustawić 2G+3G bo tutaj mało danych pobiera. Trasy które jeżdżę to expresówki ze 100 km i na wakacje nad morze 600 km przez prawie całą Polskę. Zasięg 3G to z 90% powierzchni kraju. Jak jeden operator nie ma w danym miejscu to ma inny. Dla mnie najlepszy zasięg wszystkich operatorów.
 #832884  autor: loker
 02 lis 2015, 23:02
pakierhakierxd pisze:Myślę że aż tak zasięg Play się nie zmieni,oni wolą bazować na roamingu.
To ciekawe, bo na LTE mają większe pasmo niż Orange i T-Mobile (ci dwaj razem jaką mniejsze niż sam Play). Nie uwzględniam aukcji LTE.

Prawdą jest, że Play ma słabe pokrycie UMTS900, przez co jest on często jedynie otoczką aglomeracji. Ale często jedna otoczka styka się z drugą.

Play ma słaby zasięg w 2G i go nie rowija, bo nie potrzebuje, rzeczywiscie woli roaming krajowy.

Za ko karty Play od taryf głosowych, RBM czy Virgin Mobile pozwalają korzystać z internetu również w roamingu.
 #861647  autor: skolfild
 13 kwie 2016, 16:43
Odpowiadajac po czasie napisze co wybrałem i jak sie sprawuje:

Do samochodu:
T-mobile router mobilny - miesiecznie 29,99zł w tym jest 10GB internetu. Do samochodu pasuje idealnie, wszystko jest podpiete pod usb w schowku, jezdzilem troche po Polsce i jak dotad nie było zadnych wiekszych problemow z zasiegiem ani szybkością (można było normalnie ogladac filmy/seriale podczas postoju ;-) )

Do domu:
Spory router do ktorego wklada sie modem. Internet LTE BEZ limitów (faktycznie nie ma ŻADNEGO ograniczenia). Tez T-Mobile.
Oplata początkowa 1 albo 3 zł (juz nie pamietam), miesiecznie 79zł. przez 2 lata.

Pozdrawiam