• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).

#662127  autor: Maniek99
 16 wrz 2013, 13:06
Modemem możesz wysyłać krótkie kody, SMSy, a nawet dzwonić (o ile nie jest ta opcja akurat zablokowana). Stan konta sprawdzasz przez iBOA, lub kodem (chyba płatnym).
Ściągnij sobie program mobile partner to zobaczysz jak to wygada.

Taniej jest doładowywać przez net, bo dostajesz jeszcze 10% bonusu.
No i doładowując za 50zł masz 100dni ważności konta (nie pakietu): http://www.telepolis.pl/wiadomosci/nowa ... 28892.html

#662151  autor: flerovium
 16 wrz 2013, 15:24
Kupiłem modem ze starterem Play 1 GB (wyszło taniej niż bez) i najpierw wykorzystam to, a potem przejdę do T-Mobile. Podłączyłem i działa, chociaż pokazuje tylko do 24% zasięgu. Ale mimo to działa sprawnie, przy 16% jest 1 Mb/s, maksimum w Play na kartę.

Ten program Play Online dołączony do modemu zużywa troszkę RAM-u i procesora (50 MB i do 25%), jest jakiś mniej obciążający zamiennik? To jest chyba playowska modyfikacja tego Mobile Partnera. Nie ma tragedii, ale laptop na chwilę zawiesza się przy starcie, jak się ten program włącza razem z antywirusem.

W T-Mobile konto jest teraz ważne rok po każdym połączeniu niezależnie od kwoty doładowania, przynajmniej tak piszą na swojej stronie.

#662153  autor: Maniek99
 16 wrz 2013, 15:36
Można wyłączyć całkiem mobile partner i łaczyć się przez połączenie systemowe (jak było za czasów modów analogowych), jest też ciekawy polski program Top Net Info, ale trzeba się nauczyć go obsługiwać.

Konto ważne zawsze jest promocja (płatną 3zł/m-c) i trzeba ją samemu aktywować, poza tym nie wiem czy nie gryzie się ona z tymi pakietami netowymi.

#662160  autor: Maniek99
 16 wrz 2013, 15:50
To dotyczy starej taryfy bleconnect, a w.w. pakiety są w taryfie Frii.

#662178  autor: tiger93
 16 wrz 2013, 16:41
Pamiętaj też o jednym, że rezygnując teraz z Neo możesz już nigdy nie mieć możliwości jej ponownego założenia, mnóstwo osób jeszcze wisi na tzw. PCMkach i tylko czeka aż ktoś zwolni parę naturalną w kablu.

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png

#662334  autor: flerovium
 17 wrz 2013, 10:45
Wiem o tym. Ale nie opłaca mi się ani telefon stacjonarny, ani Neostrada z opłatą za utrzymanie łącza. Taniej wyjdzie już nawet abonament Orange Free 30 GB na rok, ale aż tyle nie potrzebuję. A w Neostradzie całkiem często, mimo że kontrolka od połączenia w ruterze świeciła się, strony się nie otwierały.

Playowski Mobile Partner też zawyża zliczane dane i to chyba ze 3-4 razy. Według niego zużyłem w obie strony 295,44 MB, a na Play24 piszą, że pozostało 389 MB promocyjnych i 18,81 zł (1 gr/300 kB), czyli w sumie wykorzystałem jakieś 84 MB. Jak zmusić go do pokazywania prawdy?
Nie widzę też w nim możliwości wysłania kodu doładowującego, chyba że przez SMS. Jak można to obejść? Byłaby to najwygodniejsza forma doładowania; z doładowań online, mimo tych +10%, na razie nie będę korzystał.

#662352  autor: Maniek99
 17 wrz 2013, 13:24
Nie wiem czy na Play24 niema czasem jakichś opóźnień.
Poza tym jak logowałeś się przez mobilny, to aktualna sesja pewnie też nie była dopisana.

A kody wysyłasz przez "Zarządzaj usługą".

#662398  autor: flerovium
 17 wrz 2013, 16:37
Najpierw logowałem się przez Play i było 406 MB, potem się rozłączyłem, zalogowałem z Neostrady i było 389. Tak więc chyba dane są aktualne, a licznik w programie pokazał w tej sesji coś ponad 60 MB, czyli 4 razy więcej.

Podłączyłem modem do netbooka z Windows 7 Starter. Wszystko się zainstalowało normalnie, ale nie mogę nawiązać połączenia. Niezależnie od tego, czy łączę się przez ten program Playa, czy przez system, jest połączenie z modemem, ale nie ma z internetem. Zasięg jest. Do tego nie działa bezpieczne usuwanie - po kliknięciu wysuń nic się nie dzieje.
Na laptopie z Vistą łączy się i usuwa bez problemu.

#662400  autor: Maniek99
 17 wrz 2013, 16:48
Pewnie masz ustawiony w opcjach tryb NDIS, a nie modem.

#662404  autor: flerovium
 17 wrz 2013, 17:16
Rzeczywiście, teraz działa. Dzięki. Przestawiłem to też na drugim laptopie i teraz licznik danych działa dobrze. Niestety bezpieczne usuwanie dalej szwankuje, chociaż nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie.

#662405  autor: Maniek99
 17 wrz 2013, 17:22
Dla modemu niema znaczenia, chyba że będziesz korzystał z wbudowanego w niego czytnika kart.
Ale to też trzeba mieć wybitnego niefarta żeby uszkodzić dane na takiej karcie (wyciągnąć podczas kopiowania itp.).

Choć ja na Win 7 mam tą opcję, więc nie wiem czemu u Ciebie niema.

#662406  autor: flerovium
 17 wrz 2013, 17:24
Opcja jest, tylko po kliknięciu nic się nie dzieje, dalej modem jest widoczny. Z czytnika nie korzystam, więc nie powinno być problemu.

#662410  autor: Maniek99
 17 wrz 2013, 17:28
Aaa, no bo modem nie zniknie.
Zostaje "wysunięty" tylko wirtualny napęd z softem Play Online.

#662412  autor: flerovium
 17 wrz 2013, 17:31
No to też nie znika. W Viście od razu pojawia się, że mogę bezpiecznie odłączyć, a tu nic. Po wejściu w Komputer dalej jest widoczny jako napęd. Ale mniejsza o to, skoro to bez znaczenia.

#662414  autor: Maniek99
 17 wrz 2013, 17:38
Napęd też nie znika, znika tylko jego zawartość.

#662556  autor: flerovium
 18 wrz 2013, 11:58
Przeczytałem komentarze tutaj: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/nowa ... .html?cp=1 i mam mieszane uczucia. Jeśli ma być tak:
Cała ta oferta frii jest całkiem ok dla pewnych profili dzwonienia, ale ten cały bałagan z doładowaniami, awariami, niedziałającymi kodami, ciągłymi błędami iboa odbije się czkawką na wizerunku t-mobile. Wizerunkowo i technicznie to przecież totalna katastrofa!
Dziś w salonie sieci t-mobile w Warszawie na Placu Bankowym kupiłem starter -Internet na kartę z Taryfą Frii. Jakie było moje zdziwienie kiedy po zalogowaniu do iBoa byla taryfa blueconnect na kartę
to chyba lepiej zdecydowac się na coś innego, jakiś abonament i jak najdalej od T-Mobile.

#662582  autor: Maniek99
 18 wrz 2013, 14:22
Z tą nieodpowiednią taryfą, to raczej choroba wieku dziecięcego i reklamacja powinna załatwić sprawę ( w iBoa można sprawdzić jaka jest wybrana i ewentualni od razu zlecić zmianę).
iBOA rzeczywiście czasem działa w kratkę, ale rzadko jest potrzeba logowania się tam jeżeli licznik już masz ogarnięty.
Sama usługa działa dość poprawnie.

Tak jak wspomniałem przy Twoich wymaganiach można rozważyć, coś z wydłużone terminem pakietu (>30dni), ze względu na to że pakiety mogą niepotrzebnie przepadać.

A zacząłbym od Aero2, bo to raptem o 0,5Mb wolniej niż Play, a kosztuje 27zł na kilka lat!
Jak nie potrzebujesz długo utrzymywać (>60min) tego samego IP, to ta usługa spokojnie daje radę.

#662611  autor: flerovium
 18 wrz 2013, 15:46
Nie wygląda to przekonująco - iBOA nie działa prawidłowo, za wszystko, łącznie ze sprawdzeniem stanu konta i zmianą taryfy kodem każą płacić... Poza tym do punktów/salonów pozostałych 3 operatorów mam 10 minut piechotą, a do najbliższego T-Mobile 3,5 km. Jakby trzeba było coś załatwiać, reklamować, to bardzo duży minus.

Spróbuję chyba w Orange Free, najpierw starter, żeby sprawdzić jakość połączenia, a potem 6 GB na rok. Trudno, trzeba się wiązać umową, ale cena przystępna, nie trzeba pilnować i szukać doładowań, a w razie czego nie muszę jeździć i tracić czasu na załatwienie każdej sprawy.

Aero 2 też rozważam, ale jako uzupełnienie w razie wyczerpania limitu lub awarii. Prędkość raczej nie wystarczy, 1 Mb/s to takie absolutne minimum, a przydałoby się ze 2-4 przynajmniej. I chyba z zasięgiem gorzej, w niektórych regionach mają mało przekaźników.
Trzeba tylko wydrukować wniosek i potwierdzenie przelewu - wystarczy wydruk czarno-biały czy musi być w kolorze (logo firmy itp.)?

#662663  autor: Maniek99
 18 wrz 2013, 19:34
@flerovium
Wybierz to co najlepiej chodzi w danej lokalizacji.
Ja poza przeniesieniem numeru niczego nie załatwiam w salonie.

Do aero2 wszystko papiery i kopia dowodu mogą być czarno białe.
Często ta sieć lepiej radzi sobie z zasięgiem niż komercyjna konkurencja.