- Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Na Pomorzu w interesujących mnie rejonach na mapce Plusa zaświeciło się sporo (wspominałem niedawno, ze przybyło sporo pozwoleń) HSPA900+:
http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl?lang=0
Potem spróbuję znaleźć sposób sprawdzenia, czy są uruchomione. Na razie jak byłem u rodziców w tamtym rejonie, to na Option iCon 505 z kartą OFNK przy wyszukiwaniu sieci nie pokazywało Aero2. Ktoś kiedyś radził spróbować z kartą wRodzinie, jak będę następny raz i jej nie zapomnę tak zrobię. Zasięg (na mapie) poprawił się imponująco
.
http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl?lang=0
Potem spróbuję znaleźć sposób sprawdzenia, czy są uruchomione. Na razie jak byłem u rodziców w tamtym rejonie, to na Option iCon 505 z kartą OFNK przy wyszukiwaniu sieci nie pokazywało Aero2. Ktoś kiedyś radził spróbować z kartą wRodzinie, jak będę następny raz i jej nie zapomnę tak zrobię. Zasięg (na mapie) poprawił się imponująco

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
Od października nie widać Aero2 podczas ręcznego wyszukiwania sieci (zamiast tego jest Plus), więc w ten sposób nie sprawdzisz czy jest zasięg. Jedynie wymuszając UMTS900 jest to możliwe. Jeśli znajdzie Plusa to jest to Aero2.Sig pisze:na Option iCon 505 z kartą OFNK przy wyszukiwaniu sieci nie pokazywało Aero2
Czy komuś działa Aero2 też na sieci Plusa, czy tylko na swoim zasięgu UMTS 900 mhz?
Ja tyle ostatnio czekałem,zamówiłem koniec grudnia a ok. 22 stycznia miałem już w domu.
Pozdrawiam 

Z serii ciekawostka geograficzna (może już taka była?). Łącząc się przez Samsunga Wave ostatnimi czasy nie mogę sprawdzić jaki jest ping. Na speedtest (i .net i .pl) mnie wywala, pingtest pokazuje error, poprzez cmd i polecenie ping pisze, że wszystkie dane zostały utracone, a internet ... działa
Czyżby z komórką coś się nagle stało czy taka specyfika sieci (komputer wykluczam)?

Czyżby z komórką coś się nagle stało czy taka specyfika sieci (komputer wykluczam)?
Testowałeś telefon z innym komputerem że komputer wykluczasz? Bo nawet jeśli testowałeś komputer z innym połączeniem internetowym to i tak to nie wyklucza komputera. Może firewall na kompie blokuje ping'a? Próbowałeś go wyłączyć?szyman12 pisze:(komputer wykluczam)?
Telefon Samsung Wave S8500 (bada 2.0) był podłączony poprzez kabel USB w trybie udostępnienia internetu. Próbowałem wejść na speedtest.net i speedtest.pl zrobić test, ale w pierwszym szukanie serwera trwało ponad 10 minut, w drugim wskazówka ani drgneła, a i ping nie mógł być ustawiony. Pingtest.net również dostał zawiechy (wyskoczył komunikat z błędem), w Windows na cmd po wpisaniu polecenia ping dla obojętnie jakiej strony wyskakiwały komunikaty: na początku upłynął czas żądania (czy jakoś tak), a potem statystyka: Wysłane =4, Odebrane =0, Utracone =4.szyman: wytłumacz jak robisz ten test?
Cały czas podkreślam, że internet był i mogłem wchodzić na każdą jedną stronę.
Nie, testowałem na tym samym komputerze, na dwóch różnych systemach operacyjnych (7 i Ubuntu), dlatego go raczej wykluczam.Testowałeś telefon z innym komputerem że komputer wykluczasz?
Witajcie, zadaję proste skonkretyzowane pytanie w temacie i proszę o taką samą odpowiedź. Proszę nie rzucajcie mi jakimiś częstotliwościami i UMTSami, bo to nie moja działka i nie zrozumiem
Jaką technologią musi obecnie dysponować telefon, żeby współgrać z tym aero2:
EDGE - ?
3G - ?
HSDPA - ?
HSUPA - ?
HSPA - ?
HSPA+ - ?
LTE - ?
EDGE no to ma każdy telefon, 3G powiedzmy, że też, na stronie aero2 wyczytałem, że usługa korzysta z HSPA+ i LTE, a to przecież mają telefony z wyższej półki, więc co ze zwykłym Kowalskim?

Jaką technologią musi obecnie dysponować telefon, żeby współgrać z tym aero2:
EDGE - ?
3G - ?
HSDPA - ?
HSUPA - ?
HSPA - ?
HSPA+ - ?
LTE - ?
EDGE no to ma każdy telefon, 3G powiedzmy, że też, na stronie aero2 wyczytałem, że usługa korzysta z HSPA+ i LTE, a to przecież mają telefony z wyższej półki, więc co ze zwykłym Kowalskim?
Inaczej nie da rady. 3G czyli UMTS czyli WCDMA (HSPA=HSDPA+HSUPA i HSPA+ to są "rozwinięcia" 3G, czyli 3,5G i 3,75G). I to 3G na częstotliwości 900 MHz. W parametrach telefonów na stronach najczęściej opisywane jako WCDMA 900/2100 MHz.Klombik pisze:nie rzucajcie mi jakimiś częstotliwościami i UMTSami, bo to nie moja działka i nie zrozumiem![]()
Usługa BDI w LTE 2600 MHz będzie świadczona później i póki co podobno trudno o sprzęt zgodny z tą technologią i nie ma sensu szukać takiego.
Obecnie regulaminowo wymagane jest, by był to sprzęt 3G klasy 10, czyli HSPA+ (21/5,76 Mbps). W praktyce powinien wystarczyć chyba każdy telefon obsługujący 3G na 900 MHz.