• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
  • Strona 19 z 77
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 77

#532483  autor: TheArt
 03 lut 2012, 15:54
U mnie widać różnicę, w oczy rzuca się częsty zastój, cóż infrastruktura Aero nie wytrzymuje naporu.

#532490  autor: drcox
 03 lut 2012, 16:09
Aero2 musi dać tylko 20% przepustowości na bezpłatny internet więc niedługo będziecie mieć w niektórych miejscach prędkości GPRS.

#532533  autor: ja.michal
 03 lut 2012, 21:26
Problem z prędkościami mogą wynikać z jakiejś nowej puli adresów IP. Są dwie. Na starszej internet chodzi dobrze, na nowszej jakieś cyrki są. Pingi wysokie, prędkość niestabilna.

#532665  autor: Maniek99
 04 lut 2012, 15:39
@agaak
Powyżej kategorii 10 są dostępne też mało optymalne tryby (kategoria 11-12), więc poza tym że pozbyli by się mnóstwa ludzi ze starszymi modemami, efektywność sieci by się wcale nie zwiększyła. A gdyby odcięli kategorię 1-9 i 11-12 odbiło by się to na zasięgu maksymalnym i mnóstwo pasma pochłonęła by korekcja błędów.

#532677  autor: ja.michal
 04 lut 2012, 17:29
Do tego raczej tego nie zrobią (respektowanie kat.10) z prostej przyczyny. Użytkownicy Plusa mogą korzystać z sieci Aero2, a raczej wątpliwe, aby wszyscy mieli (choćby nawet większość) odpowiednie urządzenia.

#532717  autor: markoz7874
 04 lut 2012, 20:14
agaak pisze:powinni zacząć respektować własny regulamin - kat. 10 i spektrum będzie optymalnie wykorzystana.
Tak, a jeszcze lepiej powrocic do wczesniej praktykowanego sposobu dystrybucji kart SIM - jeden punkt na cala Polske z koniecznoscia osobistego stawiennictwa.
A zeby bylo jeszcze ciekawiej punkt dystrybucji kart umiescic gdzies na "drugim koncu Polski", najlepiej w bieszczadach ;)
 #536325  autor: jakubd
 21 lut 2012, 20:39
No i mamy pierwszą poważną awarię kompletnie odcinającą od Internetu użytkowników bezpłatnego Internetu, jak i Cyfrowego Polsatu - jeżeli korzystają z sieci UMTS 900 MHz.
Objawy: normalne nawiązanie połączenia, otrzymanie IP - ale kompletny brak ruchu i działania Internetu poza tym.
http://jdtech.pl/2012/02/aero2-problemy ... -2012.html

#536473  autor: rogmaniek
 22 lut 2012, 14:44
Doczekałem się, w końcu, karty Aero2. Niestety, ale ta SIM nie działa w Nokii 6220 classic i modemie Huawei E 173 U-2. W Samsungu Solid 2710, po dłuższym wyszukiwaniu, internet działa. Prawdopodobnie przez to, że Nokia i modem zostały zakupione u P4, stąd takie kwestie.

Moje pytanie, co zrobić, by modem "widział" kartę Aero2? Czytałem, że wystarczy zmiana, tzw. firmware, jeśli dobrze piszę? Jeśli chodzi o Nokię, czy pomoże wgranie, tzw. "czystego" softu?

Za wszystkie informacje, "z góry", bardzo dziękuję :D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#536501  autor: ezaq
 22 lut 2012, 17:22
rogmaniek pisze:Moje pytanie, co zrobić, by modem "widział" kartę Aero2? Czytałem, że wystarczy zmiana, tzw. firmware, jeśli dobrze piszę?
Mam 3 modemy E173-u2 z Playa i wszystkie działają bez problemów z kartami SIM Aero2 bez żadnych specjalnych zabiegów. Po pierwsze wywal wszystko co zostało zainstalowane z modemu (Play Online). Zainstaluj same sterowniki (najnowsze jakie znam, nie wiem czy link jeszcze aktualny) bez podłączonego modemu. Nie przejmuj się tym, że po uruchomieniu instalki nie pojawi się żadne okno. Sterowniki instalują się w tle, a w katalogu pojawia się plik tekstowy z logiem. Podłącz modem, a do połączenia użyj programu TopNetInfo. Możesz też wyłączyć wirtualny CD, aby za każdym razem nie uruchamiał się instalator Play Online. U mnie to działa idealnie na 3 kompach.

#536505  autor: jakubd
 22 lut 2012, 17:29
Najważniejsze, aby w E173u-2 odblokować pasmo UMTS 900 - bez tego korzysta się z netu (o ile się uda) po omacku. Pena procedura opisana tutaj: http://jdtech.pl/2012/02/jak-uruchomic- ... dbnet.html (w dbnet dawali dokładnie ten modem).

#536584  autor: s1k0r3k
 22 lut 2012, 23:10
Czy na HTC Desire da się uruchomić Aero2? Kartę odebrałem 2 dni temu ale nie chce się zalogować. Fon obsługuje WCDMA 900, czy to nie jest ta sama częstotliwość potrzebna do A2?

s1k0r3k

#536592  autor: kamil4862
 22 lut 2012, 23:51
W niektórych telefonach (np. Nokia e72, HTC 7 Mozart) niby brak zasięgu, ale po poprawnym ręcznym wklepaniu ustawień internetu net śmiga - podczas połączania z netem pokazuje się zasięg i nazwa Aero2 ;)

Obrazek

#536593  autor: s1k0r3k
 22 lut 2012, 23:57
Ciągle wyskakuje okno z dostępnymi sieciami i operatrami, mam Aero2, Orange Pl, Plus, Era, Play, ale Aero2 mnie nie wpuszcza. I nawet jak mam ekran główny to za chwilę wyskakuje okno wyboru operatora. W jaki posób ustawić go ręcznie, jakie powinny być to ustawienia? Na ich stronie nie mogę znaleźć, a tutaj jestem dopiero na 10 str

s1k0r3k

#536595  autor: jakubd
 23 lut 2012, 00:01
FAQ Aero2 (moje, nie ich), punkt III.4 - ustaw APN (darmowy) i zacznij korzystać z netu. Nie wybieraj operatora, zostaw wybór automatyczny. Zignoruj brak informacji o zalogowaniu i zasięgu. W moim Desire działa bez pudła.

#536598  autor: s1k0r3k
 23 lut 2012, 00:35
Mógłbyś napisać jakie masz dokładnie ustawienia, skoro również masz Desire. Zwykle się nie bawię i niewiele mi mówi link który podałeś:-) Stworzyłem punkt dostępowy, Nazwa Aero2 (to chyba bez różnicy), APN - darmowy, TYP APN - internet. Reszty nie zmieniałem, ale wszelkie porty, proxy, hasła, serwery są "nie ustawione". I nie działa.
Warszawa Ursus, zasięg powinien być.

s1k0r3k

#536689  autor: rogmaniek
 23 lut 2012, 15:27
W Nokii 6220 classic wczoraj udało mi się połączyć z internetem. Co ciekawe, dopiero przez oryginalną przeglądarkę. Przez Operę Mini wyskakiwał komunikat o braku danych. Zasięg i napis Aero2 czasami zostaje na dłużej. Niestety często też znika, choć można dalej korzystać z internetu. Dobrze, że mam zainstalowany CellTrack, to sobie mogę sprawdzać, do którego NodeB jest aktualnie zalogowany telefon.

Czy udało się Wam połączyć z internetem, z kartą Aero2 , za pomocą telefonu, czyli jako modemu? Niestety, przez aplikację Nokia PC Suite, mi się nie udaje. Po skonfigurowaniu ręcznym punktu dostępu jako darmowy, nic się nie dzieje.
ezaq pisze:Po pierwsze wywal wszystko co zostało zainstalowane z modemu (Play Online).
Tak zrobiłem, tzn. odinstalowałem aplikację Play Online.
ezaq pisze:Zainstaluj same sterowniki (najnowsze jakie znam, nie wiem czy link jeszcze aktualny) bez podłączonego modemu.
Niestety, ale link chyba jest już nieaktualny.
ezaq pisze:a do połączenia użyj programu TopNetInfo.
ToNetInfo zainstalowałem, ale nawet po rozpakowaniu pliku, jakoś nie za bardzo chcę się ta aplikacja otwierać. Może jeszcze raz ją zainstaluje. Co może mieć wpływ na fakt właściwego działania TopNetInfo?

O2 - Together is better!

#536708  autor: kamil4862
 23 lut 2012, 17:02
rogmaniek pisze:Czy udało się Wam połączyć z internetem, z kartą Aero2 , za pomocą telefonu, czyli jako modemu?
Jasne że tak :) Jeśli nie idzie Ci przez Nokia Suite wejdź w ustawienia sieciowe na kompie i ręcznie utwórz połączenie. Do tego ustaw aby po zerwaniu połączenia sam się połączył ponownie ;)

Będziesz do tego potrzebował numeru telefonu więc od razu podaje - *99***6# ;)

Obrazek

#536710  autor: ezaq
 23 lut 2012, 17:04
rogmaniek pisze:Czy udało się Wam połączyć z internetem, z kartą Aero2 , za pomocą telefonu, czyli jako modemu?
Tak, na Nokii E63. Połączenie przy pomocy TopNetInfo.
rogmaniek pisze:Niestety, ale link chyba jest już nieaktualny.
Ten jest aktualny.
rogmaniek pisze:ToNetInfo zainstalowałem, ale nawet po rozpakowaniu pliku, jakoś nie za bardzo chcę się ta aplikacja otwierać. Może jeszcze raz ją zainstaluje. Co może mieć wpływ na fakt właściwego działania TopNetInfo?
Tego programu nie trzeba instalować, ale do jego działania potrzebne są sterowniki. Zainstaluj te z linku wyżej.

---edit---
Najnowsze sterowniki: 4.23.03.00 (osobiście ich jeszcze nie sprawdzałem w przeciwieństwie do poprzednich).

#536816  autor: rogmaniek
 23 lut 2012, 23:44
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc!

Aby łączyć się z netem, za pomocą karty PTK Centertel, ponownie zainstalowałem Play Online. Obyło się bez jej ponownego odinstalowania.

Próbowałem, zgodnie z zaleceniami jakubd, zmieniać ustawienia w aplikacji Play Online. Rzeczywiście, dopiero pomogła konfiguracja w TopNetInfo. Od razu modem zaczął mrugać na niebiesko.

ezaq, nie wiem, co było nie tak wcześniej, ale TopNetInfo działa, może po ponownym pobraniu tej aplikacji. Co ciekawe, teraz mogę się już łączyć z netem przez aplikację Play Online. Obyło się bez zainstalowania osobnych sterowników Huawei, jeśli dobrze wszystko nazywam.

Może jazda po mieście z CellTrackiem i Field Test Display pomogła, tzn. "dotleniła" :P

Także na koniec małe spostrzeżenie/żart, mam nadzieję, że może być: połączenie słów Era i o2, a raczej O2, dało "moc" Aero2 :smt047

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

O2 - Together is better!

#537239  autor: dzi0bas
 25 lut 2012, 23:25
Ja uzywam do aero HTC Diamond. Działa wyśmienicie
  • Strona 19 z 77
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19