Użytkownik
Ranga
Cichy Czytelnik
Nie ma jak "dobry zamęt", świadczenie usług telekomunikacyjnych w technologii CDMA to nie handel "marchewką". To działalność koncesjonowana i regulowana prawem telekomunikacyjnym (w którym już dawno powinny pojawić się odpowiednie zapisy chroniące konsumentów) i usługodawca/przedsiębiorca musi się do jego reguł dostosować.ja.michal pisze: A gdzie napisałem, że to jest w regulaminie umów z klientami? Operator musi działać zgodnie z prawem. To, że nie ma w umowie przepisanego całego Kodeksu Cywilnego to znaczy, że on nie obowiązuje?
Laikom to możesz wciskać takowe informacje, otóż oddanie do użytku konkretnej stacji bazowej poprzedzone jest pomiarami środowiskowymi (wiemy jaki jest zasięg nadajnika, moc wypromieniowana na km2...), także nie da się wcisnąć UKE/UOKiK kitu że operator nie ma zasięgu w danej technologi, gdy on jest , a delikwent chciałby przy kanapie przed TV...ja.michal pisze:Zerwanie umowy z powodu, że stacja bazowa jest zlikwidowana lub wyłączono jakieś pasmo - jak niby to oceniać bez żadnych wątpliwości? Równie dobrze operator może zwiększyć moc stacji sąsiedniej (jak to bywa w trakcie modernizacji).
Co za bzdura, tam gdzie CDMA-450MHz jest jedynym naziemnym dostępem bezprzewodowym (na terenach trudnych, zalesionych, rzadko zaludnionych, żadna inna technologia bezprzewodowa nie dociera i nie dotrze-LTE800 nie jest w tym przypadku żadną alternatywą, jedynie dostęp vi satelita). W sposób bezpardonowy bronisz interesów Orange. quote="ja.michal"]ja.michal pisze: Jakie to są te "istotne interesy konsumentów"? Dostęp do sieci i to w lepszych i szybszych standardach klient ma.
To nie jest śmieszne, internet 2G to się nadaje do wysyłania MMS i odbierania/wysyłania poczty bez załączników. Biedne Orange co zrobiłoby bez Ciebie?!ja.michal pisze:Teraz nagle jeśli jest 3G/LTE to jest ok. O co chodzi? Dlaczego również nie 2G? Przecież tam też działa internet?![]()
Jest oczywistym że dostęp/zasięg ma być na zewnątrz budynku (tutaj też są szczegółowe wytyczne warunków technicznych UKE...), a o resztę to musi zadbać klient (oczywiście możesz brnąć dalej w "krainę absurdu" i pisać jaki to ma być wskaźniki sygnału na zewnątrz...).ja.michal pisze:a w szczególności, że będzie działać wewnątrz pomieszczeń. Skoro lubisz tak stan faktyczny to jak niby miałby to operator zagwarantować i według jakich norm?
Przecież jak masz modem CDMA Orange, to możesz szybko sprawdzić (jak nie masz, to Orange tej usługi ci już nie sprzeda).zdzislaw140 pisze: Pytanie jest jedno, wylaczylo orange cdma czy nie wylaczylo?
A jaki mam w tym interes? Ale argument.JFK2016 pisze:W sposób bezpardonowy bronisz interesów Orange.
Te, które były tylko CDMA czyli Free Dom PRO oczywiście, że wypowiedzą bez kary umownej. Inna sprawa, że już dawno minęły dwuletnie okresy tych umów.JFK2016 pisze:ci którzy korzystają ze starych taryf CDMA- bezproblemowo wypowiedzą umowę
Sam bym wtedy walczył, ale znów dochodzimy do UOKiK i UKE czyli jakiś rodzaj drogi alternatywnej i tylko o to mi chodzi.JFK2016 pisze:Niestety nawet tam gdzie nie ma alternatywnego dostępu, abonenci namawiani poprzez telesprzedaż do aneksowania umów, najczęściej mają już uniwersalne umowy z dostępem do CDMA i w ich przypadku nie odpuszczałbym tylko w przypadku odmowy od odstąpienia od umowy przez Orange bez kary umownej, kierowałbym wnioski do UOKiK i UKE.